A fertőzött kullancscsípés 6 jellegtelennek tűnő, de veszélyes tünete
Ha időben észreveszed a Lyme-kór jeleit, megúszhatod a komoly egészségügyi szövődményeket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban már szinte egész évben aktuális probléma a kullancs, a veszélyes apró vérszívó elleni védekezés. Mintha a globális klímaváltozás a kullancsokra is hatott volna: nem elég, hogy évről évre több van ezekből a kellemetlen kis parazitákból, a tetejében már szinte 12 hónapon át számolhatsz a támadásukkal.

A kullancs által terjesztett leggyakoribb betegség a Lyme-kór és az agyhártyagyulladás. Ha fertőzött állat csíp meg, mindennél fontosabb, hogy időben felfedezd az olykor jelentéktelennek látszó tüneteket.

Lyme-kór veszély!

A Lyme-kórt a Borrelia burgdorferi nevű, rickettsiával fertőzött kullancsok terjesztik. A rickettsiák intracelluláris, vagyis sejten belül szaporodó paraziták, melyeket kis méretük miatt sokáig vírusoknak hittek, ám a mai felfogás szerint inkább a baktériumok közé tartoznak. A legtöbb kullancscsípés szerencsére nem vezet Lyme-kór kialakulásához, azonban a betegség olyan súlyos, hogy érdemes minden egyes csípést alaposan megvizsgálnod.

Fontos tudnivaló, hogy minél több időt tölt a kullancs a bőrödben, annál nagyobb a fertőződés valószínűsége. A kórokozó a kullancsok középbelében él, és csak bizonyos idő után jut be a megcsípett személy véráramába. 72 óra vérszívás után ennek kockázata már 100%!

Jellegtelen tünetek: kokárdaszerű bőrpír és a többiek

A fertőzött kullancs csípése után egy-négy héttel a legtöbb embernél megjelenik a Lyme-kór néhány tünete. A körkörös, változó méretű és napról napra a helyét változtató, kokárdaszerű bőrpír - az úgynevezett erythema migrans - az esetek 70-80%-ában jelentkezik. A bőrpír egy másik fontos ismérve a helyzetváltoztatás mellett, hogy a központi része elhalványul, így inkább csak a széli részeire jellemző a bőrvörösség.

A kokárdaszerű bőrelváltozás csapdája, hogy három-négy héten belül mindenféle beavatkozás nélkül is eltűnik, így sokan nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget. A kullancscsípést követő napokban, hetekben azonban egyéb jelek is utalhatnak Lyme-kórra.

További tünetek

  • Fáradtság.
  • Láz, fejfájás.
  • Ízületi és izomfájdalom.
  • Nyirokcsomó-megnagyobbodás.

Ha a betegséget nem ismerik fel ebben a fázisban, az hónapok alatt továbbterjed az ízületekre, a szívre és az idegrendszerre, aminek nagyon változatos következményei lehetnek. Így például emlékezetzavar, az arcizmok bénulása, ízületi gyulladás - melyben leginkább a térd érintett. De szívizomgyulladás vagy szívritmuszavar is kialakulhat.

Többhetes antibiotikum-kúra

Fontos a korai felismerés, hiszen megfelelő antibiotikum-kúrával a maradandó károsodások megelőzhetőek. Ha a kokárdaszerű bőrelváltozást tapasztalod, az orvos minden további vizsgálat bevárása nélkül elkezdi a kezelést. Az akár 30 napos antibiotikum-kúra során a légúti fertőzésekben sikeresen alkalmazott gyógyszeradagok dupláját kell szedned.

Az orvos rendszerint penicillinnel, doxycyclinnel, cefuroximmal vagy azithromycinnal kezeli a kórt. Amennyiben idejében kezdték meg a kezelést, szinte 100%-os az esélyed a gyógyulásra.
A későbbi stádiumokban már tartós, sok esetben vénás antibiotikus kezelésre van szükség. Az ízületi panaszok miatt ilyenkor már nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel is ki szokták egészíteni a gyógymódot.

Első helyen a megelőzés!

A betegséget leghatékonyabban úgy előzheted meg, ha kerülöd a gondozatlan füves-fás területeket, különösen áprilistól októberig. Természetjárás közben magas szárú cipőt, illetve olyan nadrágot vegyél fel, melynek a szára betűrhető a cipőbe vagy jobb híján a zokniba. A felsőruházat lehetőleg zárt legyen, minél kisebb rést engedve a betolakodóknak a nyaki, illetve a csuklórészeken.

Ha kullancs csípett

Házilag elvégezhető tesztünkkel egyetlen vércseppből kiderítheted, hogy fertőzött kullcsancs csípett-e meg.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Hatékony a bőrre permetezhető rovarriasztó is. A permethrintartalmú szerek azonnal megölik a kullancsot, ezt azonban csak a ruhádon szabad alkalmazni, a bőrön tilos.
A bőrre inkább a pikaridintartalmú termékcsalád tagjai ajánlatosak. A vegyi védekezés mellett legalább ennyire fontos, hogy a szabadban tett kirándulás vagy a kerti munka után este vizsgáld át alaposan magad, különösen a testhajlatokat.

Ezt is szeretjük