Ez a 7 legveszélyesebb E-szám az élelmiszerekben

Ezeket keresd az élelmiszerek csomagolásán!

Dia

 	E249-252 - Nitritek és nitrátok  	A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben - salátában, spenótban, retekben - a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin rákkeltő.  	Kapcsolódó cikk: 	3 veszélyes rákkeltő anyag, amit fogyasztasz »

E249-252 - Nitritek és nitrátok

A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben - salátában, spenótban, retekben - a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin rákkeltő.

Kapcsolódó cikk:
3 veszélyes rákkeltő anyag, amit fogyasztasz »

Dia

	E954 - Szacharin	A szacharint patkánykísérletek nyomán szintén összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával. Ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni.	Kapcsolódó cikk:	A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület »

E954 - Szacharin

A szacharint patkánykísérletek nyomán szintén összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával. Ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni.

Kapcsolódó cikk:
A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület »

Dia

 	E952 - Ciklamát  	Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszóma károsodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották. Rendszeres fogyasztás mellett bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít.

E952 - Ciklamát

Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszóma károsodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották. Rendszeres fogyasztás mellett bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít.

Dia

	E621 - nátrium-glutamát	A legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják.	Kapcsolódó cikk:	A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület »

E621 - nátrium-glutamát

A legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják.

Kapcsolódó cikk:
A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület »

Dia

	E220-228 - Kéndioxid és szulfitok	Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása. Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.

E220-228 - Kéndioxid és szulfitok

Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása. Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.

Dia

 	E102 - Tartrazin  	Gyakran előforduló, citromsárga, szintetikus színezék a tartrazin - E102 -, mely nagyobb mennyiségben allergiás reakciókat, migrént, torz látást válthat ki. Pudingok, marcipánok, rágógumik, különböző édességek színezéséhez használják. Több országban betiltották, de az Európai Unió egyelőre engedélyezi.  	Kapcsolódó cikk: 	3 veszélyes rákkeltő anyag, amit fogyasztasz »

E102 - Tartrazin

Gyakran előforduló, citromsárga, szintetikus színezék a tartrazin - E102 -, mely nagyobb mennyiségben allergiás reakciókat, migrént, torz látást válthat ki. Pudingok, marcipánok, rágógumik, különböző édességek színezéséhez használják. Több országban betiltották, de az Európai Unió egyelőre engedélyezi.

Kapcsolódó cikk:
3 veszélyes rákkeltő anyag, amit fogyasztasz »

Dia

	E951 - aszpartám	Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Az Európai Ramazzini Intézet - Bologna, Olaszország - 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés.

E951 - aszpartám

Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Az Európai Ramazzini Intézet - Bologna, Olaszország - 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés.

Ezt is szeretjük
Szerző: Horváth Eszter
Fotó: