Ez a 7 legveszélyesebb E-szám az élelmiszerekben
Ezeket keresd az élelmiszerek csomagolásán!
- Horváth Eszter
- 2012.01.10.
Dia

E249-252 - Nitritek és nitrátok
A pácolt húskészítmények állandó alkotói. Ezenkívül jelentős mennyiségben fordulhatnak elő a primőr zöldségekben - salátában, spenótban, retekben - a nitrogéntartalmú műtrágyák helytelen alkalmazása miatt. Egészségedet súlyosan veszélyeztető vegyületcsoport, hiszen a vér károsításával annak oxigénszállító képességét csökkentik, valamint a belőlük képződő nitrózamin rákkeltő.
Kapcsolódó cikk:
3 veszélyes rákkeltő anyag, amit fogyasztasz »
Dia

E954 - Szacharin
A szacharint patkánykísérletek nyomán szintén összefüggésbe hozták a hólyagrák kialakulásával. Ezeket az eredményeket azonban más, állatokkal és emberekkel kapcsolatos tanulmányok nem tudták megerősíteni.
Kapcsolódó cikk:
A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület »
Dia

E952 - Ciklamát
Az édesítőszerként használt ciklamát nevű ételadalék kromoszóma károsodást okozhat. Nagyobb mennyiségben adagolva kísérleti patkányoknál hólyagrákot idézett elő, ezért számos országban betiltották. Rendszeres fogyasztás mellett bőrirritációt és hasmenést is okoz. A hivatalos adatok szerint viszont a ciklamát az élelmiszerekben alkalmazott mennyiségben ártalmatlannak számít.
Dia

E621 - nátrium-glutamát
A legismertebb ízfokozó. Kereskedelmi forgalmazása a fehérjében gazdag készételek és a gyorsétterem-hálózatok termékeinek elterjedésével nőtt hatalmas méretűre. Mellékhatásként depresszió, fejfájás, mellkasi fájdalmak, szapora szívverés jelentkezhet. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják.
Kapcsolódó cikk:
A 10 legveszélyesebb rákkeltő vegyület »
Dia

E220-228 - Kéndioxid és szulfitok
Fő felhasználási területe a borászat és a világos színű zöldségek, gyümölcsök előtartósítása. Előszeretettel alkalmazzák a háztartások és vállalkozók is a nem hőkezelt savanyúságok színének és állományának megőrzésére. Ez a vegyületcsoport már kis koncentrációban is károsítja a központi idegrendszert, és erős allergizáló hatása miatt fejfájást, allergiás, asztmás rohamokat idézhet elő.
Dia

E102 - Tartrazin
Gyakran előforduló, citromsárga, szintetikus színezék a tartrazin - E102 -, mely nagyobb mennyiségben allergiás reakciókat, migrént, torz látást válthat ki. Pudingok, marcipánok, rágógumik, különböző édességek színezéséhez használják. Több országban betiltották, de az Európai Unió egyelőre engedélyezi.
Kapcsolódó cikk:
3 veszélyes rákkeltő anyag, amit fogyasztasz »
Dia

E951 - aszpartám
Folyamatos viták tárgyát képezi, hogy az aszpartám nevű édesítőszer hozzájárulhat-e a rákos megbetegedések kialakulásához. Az Európai Ramazzini Intézet - Bologna, Olaszország - 2005-ben megjelent tanulmánya szerint valószínűsíthető az összefüggés.