7 súlyos betegség, amit a csuklás jelez
Mit tehetsz ellene?
Bizonyos esetben a csuklás komoly egészségügyi problémát jelez, ám legtöbbször nem kell megijedni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A csuklás - latinul singultus - mindennapos jelenség, bárkivel, bármikor előfordulhat. Az érintett számára kellemetlen, és a szervezet számára sem hasznos jelenség. A csuklás valójában a hasüreget a mellüregtől elválasztó rekeszizom - diafragma - akaratlan görcse, amely során gyors belégzés jön létre.

A különös hangjelenséget a tüdőbe áramló levegőnek a reflexesen záródó hangrésen való keresztülpréselődése okozza.

Két agyideg felel a csuklásért

Tudományosan elemezve a jelenség kórélettani hátterét a csuklásért két agyideg: elsősorban a bolygóideg - nervus vagus vagy más néven a X. agyideg -, kisebb részben a nyelv-garat ideg - nervus glossopharyngeus, más néven a IX. agyideg - izgalma a felelős.

A bolygóideg egy szakaszon a nyelőcső mellett fut, majd a gyomor falát is behálózza. A jóindulatú, magától szűnő gyomor eredetű csuklás oka lehet: a gyomor feszülése - szénsavas italok fogyasztása, levegőnyelés, túl nagy mennyiségű étel fogyasztása miatt -, túl forró vagy hideg folyadékok hirtelen fogyasztása, illetve alkoholfogyasztás.

Csuklást válthat ki továbbá a nyelőcső és a belek izgalma, betegsége - így például nyelőcső-felmaródás, savas visszafolyás, azaz refluxbetegség - is, de lehet központi idegrendszer eredetű is: ilyenkor izgatottság, stressz, de akár egy kiadós nevetés is okozhatja.

7 súlyos betegség a háttérben

A legtöbb csuklássorozat ártalmatlan. Hirtelen kezdődik, rendszerint ok nélkül, és néhány másodperc vagy perc után magától elmúlik. Ilyen esetben átmeneti, betegség nélkül jelentkező működési zavarról van szó. Ha azonban makacs és gyakran visszatér, több órán, esetleg napon keresztül tart, nem hagyja a beteget aludni, ez esetben kivizsgálásra van szükség.

Kevésbé gyakori, de súlyosabb ok a tüdőgyulladás, szívburokgyulladás, májmegnagyobbodás, epehólyag-gyulladás. Előfordul, hogy a vérben lévő káros anyagok - például a veseelégtelenségben felhalmozódó salakanyagok - okozta rekeszizom-izgalom áll a háttérben. Ritkán agytumor vagy szélütés ingerli a légzőközpontot, és ez okoz csuklást. Az American Cancer Society orvosi szaklap szerint a kemoterápiával kezelt betegek 30%-ánál is fellép csuklás.

Mit tehetsz ellene?

A vér szén-dioxid-szintjének emelése

Az esetek többségében szerencsére nem áll komoly probléma a csuklás mögött, megszüntetésére pedig sokféle házi módszert alkalmazhatsz. Ezek szinte mindegyike azon alapszik, hogy a vérben felszaporodó szén-dioxid általában megállítja a csuklást: a vér szén-dioxid-szintjének megemelkedése ugyanis gátolja a rekesz aktivitását. Mivel a visszatartott lélegzet emeli a vér szén-dioxid-szintet, a csuklás legegyszerűbb kezelése a levegő visszatartásából áll. A papírzacskóba történő ki- és belégzés is ugyan ezt eredményezi.

A bolygóideg ingerlése

A bolygóideg ingerlése szintén segíthet: ezt megteheted gyors vízivással vagy száraz kenyér, illetve tört jég nyelésével.

Javasolt továbbá borsmentatea fogyasztása - ismert görcsoldó és nyugtató hatása miatt. A bolygóideget ingerli még a szemgolyók óvatos nyomása is - természetesen csukott szemen keresztül, illetve zárt szemhéjak mellett.

A rekeszizom és nyelv-garat ideg ingerlése

Hatékony lehet a rekeszizom ingerlése a térdek mellkashoz való szorításával is. Egy másik módszer, az ecet szagolgatása a már említett nyelv-garat ideg ingerlése által fejtheti ki hatását. A némileg megmosolyogtató népi módszer, a megijesztés úgy segíthet, hogy a csuklás ritmusától eltérő fázisban vált ki belégzést.

Szűnni nem akaró csuklás esetén

A makacsul fennálló csuklás viszont erőteljesebb kezelést igényel. Van néhány gyógyszer - nyugtató, görcsoldó, hányáscsillapító -, amit változó sikerrel alkalmaznak. Ilyenek a sulpirid, a klorpromazin, a baklofen, a metoklopramid és a valproátsav. A lista hosszúsága is tükrözi, hogy a szerek nem mindig sikeresek. Ha a gyógyszeres kezelés sem hatásos, a műtét is szóba jöhet, ám ez inkább elméleti, a gyakorlatban ritkán alkalmazott lehetőség.

Ezt is szeretjük