5 figyelmeztető jel, hogy elrákosodhat az anyajegyed

Az időben felismert melanoma csaknem 100%-os valószínűséggel gyógyítható. Vedd észre!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bőrön kialakuló daganatos elváltozások közül kétségkívül a melanomától tartanak a legtöbben. Fontos tehát, hogy figyelemmel kísérd a már meglévő, illetve a testeden újonnan megjelent anyajegyeidet. Mivel számuk gyerekkortól fogva folyamatosan nő, nem szükséges, hogy minden újabb pöttytől megrémülj.

Ha azonban a cikkünkben felsorolt figyelmeztető jeleket veszed észre magadon, ne késlekedj, minél előbb fordulj bőrgyógyászhoz. Az időben felfedezett melanomák szinte 100%-ban gyógyíthatók.

Mi is a melanoma?

A melanoma olyan daganat, amely melanocitákból, vagyis pigmenttermelő sejtekből fejlődik ki. Származhat pigmentált bőrelváltozásokból, illetve anyajegyekből is. Meglepő, hogy a melanoma a bőrt érintő daganatos betegségeknek csupán 5%-át teszi, ám kétségkívül ez a legveszélyesebb mind közül. A 20-30 év közötti nők esetében a daganatos betegségségek okozta halálozási lista élén jár.

A melanoma tünetei

  • Váladékozó anyajegy.
  • Érzékeny, viszkető anyajegy.
  • Az anyajegy határai elmosódnak.
  • Változik a mérete - nagyobb lesz.
  • Változik a felszíne - karfiolszerűvé válik.

Anyajegy vagy melanoma?

Ami sokszor már szabad szemmel is látható, hogy míg az egyszerű anyajegy határai szabályosak, addig a melanoma körvonalai elmosódottak. Természetesen teljes biztonsággal csak szakember tudja megállapítani, hogy valóban melanomád van-e. A bőrgyógyász először egy speciális nagyítóval - úgynevezett dermatoszkóppal - vizsgálja az anyajegyet és amennyiben gyanúsnak találja, szövettani vizsgálatra küld.

Veszélyes atípusos anyajegyek

Rendkívül fontos, hogy évente egyszer ellátogass bőrgyógyászodhoz, aki átvizsgálja az anyajegyeidet. Különösen akkor elkerülhetetlen, ha korábban találtak rajtad atípusos anyajegyet. Ezek a szabálytalan szélű, esetleg a megszokottnál nagyobb bőrelváltozások veszélyessé válhatnak. Az atípusos anyajegyek sejtszerkezete ugyanis eltér a normálistól, így könnyen alakulhat ki melanoma belőlük.

Lézer vagy szike?

Ha bebizonyosodott, hogy el kell távolítani az anyajegyedet, a beavatkozásra helyi érzéstelenítésben kerül sor. Bár a hiedelmek szerint jobb, ha lézeres beavatkozással távolítják el az anyajegyet, valójában előnyösebb a szikével történő kimetszés. Nem lesz kisebb a heg a lézerrel történő eltávolítás után sem, ráadásul megvan a veszélye, hogy visszanő az anyajegy.

Előzd meg a bajt!

Ha szeretnéd megelőzni a melanoma kialakulását, fontos, hogy a nyári hónapokban délelőtt 11 és délután 16 óra között kerüld a közvetlen napfényt. Ezekben az órákban ugyanis a Nap sugarai derékszögben érik a Földet, vagyis vékonyabb légrétegen kell áthatolniuk. Ilyenkor tehát bőrödet jóval több káros sugárzás érheti, mint a nap más óráiban.

Válassz vízálló, magas faktorszámú naptejet. Vidd fel vastagon a bőrödre, és úszás után se felejtsd el újra bekenni magad. A gyerekek esetében fokozottan kell vigyázni. Korábbi cikkünkből megismerhetsz néhány remek napvédő terméket, amelyet biztonsággal használhatsz.

Ezt is szeretjük