4 fontos gyógyszer vény nélküli változata

Mindig legyenek otthon!

Fejfájás, láz, görcsök: ha éppen rosszkor törnek rád, jó, ha van otthon segítség. Vény nélküli gyógyszerek körképe.

beauty and style
Top olvasott cikkek
Számos olyan gyógyszer lett vényköteles az elmúlt időszakban, melyhez eddig könnyedén hozzájuthattál. De mit tehetsz, ha hirtelen, az orvosod rendelési idején kívül, esetleg éjszaka van szükséged a jól bevált gyógyszerre? Nem kell pánikba esned: a patikák polcain jó néhány olyan készítményt találsz, melynek hasonló a hatóanyag-kombinációja, de vény nélkül is hozzájuthatsz. Ezek átmeneti, gyors megoldást kínálnak a szükséghelyzetben, de legalábbis addig mindenképp, amíg fel nem tudod keresni orvosodat.

Algoflex-M, NO-SPA - Meristin helyett

Nincs annál kellemetlenebb, mikor a hétvégi lazítást, esetleg a várva várt nyaralást megmérgezi az a minden nő számára ismerős, összetéveszthetetlen fájdalom, ami a menstruáció általános velejárója. Ha nem készültél fel, és éppen nincs nálad a jól bevált gyógyszeredből, akkor sem kell kétségbe esned.

A leggyakoribb vényköteles görcsoldó a Meristin, mely három fő hatóanyagával, a fenobarbitallal, a papaverin-hidrokloriddal és az aminofenazonnal gyorsan segít a női panaszokon, azonban, ha nincs kéznél, a következőkkel helyettesítheted. Az Algofex-M kifejezetten menstruációs fájdalomra ajánlott, bár más hatóanyagokkal, ibuprofennel és drotaverinnel gyógyít. Hasonlóan hatásos a NO-SPA is, melyre sokan esküsznek, és ami szintén görcsoldó hatású - hatóanyaga ugyancsak a drotaverin -, de nem csak kifejezetten a fent említett panaszokra adható, hanem például gyomorfájdalom kezelésére is.

Árak
Az Algoflex-M ára 700 forint körül alakul, a NO-SPA pedig 5-600 forintba kerül - ez patikánként változik, hiszen szabadáras termékekről van szó. Ezek az árak nagyjából megegyeznek a vényköteles változat, a Meristin árával, ami 700-800 forint között mozog.

Advil Ultra, Algoflex Forte - Algopyrin helyett

Amikor az Algopyrin vényköteles lett, sokak estek gondolkodóba: vajon milyen gyógyszert használjanak ezután? Valóban ez volt a legnépszerűbb, legismertebb orvosság, mely minden háztartásban ott volt.

Az erős fájdalomra használt Algopyrint, melynek elsődleges hatóanyaga a metamizol-nátrium, kiválóan helyettesítheti az Advil Ultra lágyzselatin kapszula, mely ibuprofen-tartalmának köszönhetően csillapítja a fejfájást, sőt, akár a migrénig fajuló panaszokkal is elbánik. Ezenkívül hatékonyan kezeli a lázat és a gyulladásokat is. Mivel a hatóanyag eleve folyékony formában található a kapszulában, garantálja, hogy a készítmény gyorsan hat. Hasonlóképpen az Algoflex Forte, mely szintén vény nélkül kapható, nem szteroid gyulladáscsökkentő szer, és hatóanyaga szintén az ibuprofen, ami megfelelő helyettesítője lehet az Algopyrin metamizol-nátriumának.

Árak
Az Advil Ultra és az Algoflex Forte tízdarabos kiszerelése hasonló áron kapható: ez az összeg 6-800 forint körül alakul, míg az ugyanilyen méretű Algopyrin 4-500 forintért vásárolható meg.

Neo Citran, Rhinathiol - Sinecod helyett

Ha kisgyermeked van, tisztában vagy vele, hogy mindig kell otthon lennie valamilyen köhögéscsillapítónak, hiszen az apróságok a legváratlanabb pillanatokban kezdhetnek el köhögni. Elég egy rosszul időzített fagyi vagy egy kis rohangálás, amiben kimelegszenek a hűvösebb időben.

A leggyakrabban használt, vényköteles köhögés elleni szer a Sinecod szirup, mely kifejezetten száraz köhögésre alkalmazható. Legfontosabb hatóanyaga a butamirát-citrát, mely megtalálható egy recept nélküli változatban is, méghozzá a Neo Citran Antitussive 0,15% köhögéscsillapító szirupban. Ezt egyébként nem csak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is ajánlják. A gyógyszer a betegség kezdeti stádiumában a leghatásosabb, tehát akkor válaszd ezt, ha időben fel tudtál keresni egy patikát a tünetek jelentkezése után. Hasonló készítmény a Rhinathiol köhögéscsillapító szirup is, melynek hatóanyaga a dextrometorfán-hidrobromid.

Árak
A Sinecod a TB által támogatott gyógyszer, így ára 6-900 forint körül alakul, míg a Neo Citranért 1000-1500 forintot, a Rhinathiol szirupért pedig 800-1200 forintot kell a patikában hagynod. A szirupok kiszerelése 125-200 ml között változik.

Nurofen kúp vagy szuszpenzió - Germicid-C kúp helyett

A láz nem válogat, és alattomos módon a leglehetetlenebb alkalmakat választja ki, hogy támadást intézzen a szervezet ellen. Különösen veszélyes lehet a helyzet, ha a gyermeked testhőmérséklete szökik a magasba.

A legtöbbször használt gyógyszer a Germicid-C végbélkúp, de jó, ha felkészülsz a váratlan helyzetekre vény nélkül kapható változatával, a Nurofen kúppal. Ugyan a hatóanyagaik különböznek, hiszen míg az előbbinek az aminofenazonban és a fenobarbitalban, addig az utóbbinak az ibuprofenben rejlik gyógyító ereje, mégis hasonló eredményt garantálnak: mindkettő gyulladáscsökkentő és erősen lázcsillapító hatású. Ha a gyermeked idegenkedik a kúptól, választhatod a Nurofen szuszpenziót is, mely szájon át adható, eper-, illetve narancsíze pedig megkönnyíti a bevételt.

Árak
A Nurofen szuszpenzió és végbélkúp 800-1100 forintos áron vásárolható meg, a Germicid-C kúp pedig 800-1000 forint között kapható, így az árukat tekintve nincs túlzottan nagy különbség a készítmények között.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük