3 rejtett lelki probléma, ami súlyos hátfájást okoz
Ne cipeld tovább!
Az egész napos irodai munka mellett pszichés problémák is vezethetnek kínzó hátfájáshoz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hát szimbolikus értelemben az élet támasza, tartópillére. A hátfájás arra utal, hogy valami elől úgy akarsz elmenekülni, hogy azt a hátad mögé rejted. Másfelől a túl sok felvállalt - testi-lelki - teher is okozhatja a fájdalmat. Járj utána, mi áll a tünet hátterében!

Munkamánia, menekülés

A munkamánia kétféle szempontból is megmagyarázza a hátfájásodat. Egyrészt, ha irodai munkát végzel, és nem mozogsz eleget, izmaid és ízületeid hamar megmerevednek, és kialakul a hátfájás. Idővel pedig akár gerincsérvhez is vezethet.

Másrészt azonban lelki oldalról is megközelíthető, miért vezet a munkamánia kínzó hátfájáshoz. Amennyiben szinte semmi más nem fér bele az életedbe a szakmai teendőkön kívül, az egyensúly eltolódása fájdalom formájában hívja fel magára a figyelmet.

A munkamánia nagyon gyakran azért alakul ki, mert valamit vagy valakit igyekszel elfelejteni, nem akarod beengedni a tudatodba. Ha egy pillanatra megállsz, az elkeseredettség újra felszínre törhet.

Ilyenkor sok agressziót és dühöt halmozol fel magadban, mindez forrong benned a felszín alatt, és többek között hátfájás formájában jelentkezik.

Mi a megoldás?

Ahhoz, hogy megszűnjön a fájdalom, igenis időt kell hagynod önmagadnak bizonyos dolgokra. Hidd el, hogy jogod van megélni az érzelmeidet - engedd meg magadnak a fájdalmat, a csalódásokat. Végezz belső nagytakarítást, fogadd el félelmeidet és vesd bele magad az életbe. Ne a munkád legyen léted alfája és omegája.

Ülőmunka okozta betegségek

Ha a túl sok időt töltesz az irodában, rövid idő alatt szembesülsz majd az ülőmunka okozta egészségügyi panaszokkal.

Struccpolitika és túlzott érzékenység

Előfordulhat, hogy mélyen megbántottak, ám képtelen vagy az elfojtott érzelmek kifejezésére. Valószínűleg életed minden területén jellemző rád a túlzott érzékenység, melynek következtében torzítod a valóságot. Elméletben gyakran alakítod a dolgokat a saját szájízed szerint - ám ez csak a látszat, valójában elszigetelődsz a környezetedtől. Legtöbbször félsz a jövőtől, illetve tehetetlennek érzed magad az eseményekkel szemben. Ilyenkor elgondolod, hogy milyennek kellene lennie bizonyos dolgoknak, ám nem teszel azért, hogy mindez megvalósuljon.

Szabadulj meg a fájdalomtól!

Ahhoz, hogy a hátfájás megszűnjön, igenis meg kell tanulnod felszabadítani az energiákat a fájdalmat okozó helyekről. Nem szabad homokba dugnod a fejed - itt az ideje, hogy szembenézz a félelmeiddel. Tanulj meg mozogni és előrehaladni ahelyett, hogy a passzivitásba süllyednél.

Irreális elvárások, mentális rugalmatlanság

Ha túl nagy, már-már irreális elvárásokat támasztasz a világgal szemben, igényeid nagy valószínűséggel kielégítetlenek maradnak. Ennek hatására ingerlékennyé válhatsz, és a belső feszültség hátfájás formájában mutatkozik meg. Az érzelmi zűr következtében depresszióba eshetsz, amin úgy próbálsz túllendülni, hogy mesterséges módon felpörgeted magad. Így egy védett, képzeletbeli világba menekülsz. Látszólag szabadnak tűnsz, ám valójában mentális rugalmatlanságod és elfojtásaid rabja vagy. Jellemző rád a kompromisszumképtelenség, a gyakori frusztráció, valamint a gőg, mellyel a körülötted élő világhoz közelítesz.

Vess véget a dolognak!

Szabadulj meg irreális elvárásaidtól, és ne utasítsd el a körülötted élőket. Itt az ideje, hogy belásd, a világ, de te magad sem vagy tökéletes. Ha elindulsz ezen az úton, előbb-utóbb megszűnik a belső feszültség, és búcsút inthetsz a hátfájásnak.

Ezt is szeretjük