3 ok, amiért nem szabad abbahagynod a dohányzást

Egyik napról a másikra

Ismerd meg a hirtelen leszokás ellen szóló érveket!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Biztosan te is ismersz olyan embereket, akik egyik napról a másikra képesek voltak letenni a cigit. Ők azok, akiket később pozitív példaként említ a baráti társaság nemdohányzó fele, a még mindig füstölők pedig irigykedve figyelik.

Nem véletlen, hiszen keveseknek megy varázsütésre a leszokás. Ha te is azok közé tartozol, akik nem képesek hirtelen felszámolni a múltat, bátran nyugtathatod magad az alábbi érvekkel, melyek a hirtelen leszokás ellen szólnak. Természetesen csak akkor használd ezeket kapaszkodónak, ha mindeközben szép lassan csökkented a cigarettaadagodat.

Teszteld magad!
Ha szeretnéd tudni, mennyire függsz a nikotintól, töltsd ki pár perces tesztünket!

Ne légy depressziós!

Ha már megpróbáltad egyszer letenni a cigit, talán te is szembesültél vele, hogy feszült, esetleg kimondottan depresszív lelkiállapotba kerültél. Nem véletlen, hiszen az első néhány cigaretta nélküli nap során számos pszichológiai és fiziológiai változás megy végbe szervezetedben. Az ingerültség mellett gyakori elvonási tünet a depresszió is.

Stephen R. Covey kutatásaiból kiderül, hogy ha már átestél életed során depressziós perióduson, 75% a kockázata, hogy a hirtelen leszokás hatására ez újra bekövetkezik. Amennyiben még nem találkoztál közvetlenül a pszichés problémával, akkor is 31% annak a valószínűsége, hogy megtapasztald, ha egyik napról a másikra teszed le a cigit. Ha tehát hajlamos vagy a levertségre, a krónikus szomorúságra, inkább szavazz a fokozatos leszokásra!

Ne stresszeld a tested!

A dohányzás hirtelen abbahagyása sokkolóan hathat a szervezetedre. Lehet, hogy inkább pszichológiai, mint fiziológiai ez a trauma, de akkor is túl sok lehet ahhoz, hogy kezeld. Különösen egy stresszesebb életszakaszban nehéz azt mondanod, hogy márpedig mától nem gyújtasz rá.

Ha viszont a fokozatos leszokás mellett döntesz, testednek és lelkednek lesz ideje hozzászokni a változáshoz. A folyamatossággal időt nyerhetsz. Ha például fél év alatt a napi húsz szál cigarettát sikerül ötre csökkentened, már nem okozhatsz akkora traumát a szervezetednek, amikor a maradékról is lemondasz.

Ne légy kibírhatatlan!

Ne gondold, hogy egyedül téged visel meg, ha hirtelen leteszed a cigit. Az elvonási tünetek ugyanúgy érintik a családodat és a környezetedben élőket, mint téged. Az azonnali leszokás olykor szinte lehetetlenné teszi az együttélést bizonyos emberekkel. Ha egyes családtagjaiddal vagy ismerőseiddel gyakran alakul ki közöttetek konfliktushelyzet, a hirtelen leszokás még tovább ronthatja a szituációt. Az egyik napról a másikra jelentkező erős elvonási tünetek miatt sokkal ingerlékenyebb és feszültebb lehetsz, ami nagymértékben megterheli az emberi kapcsolataidat.

Ha mégis megteszed

Mielőtt még azt gondolnád, hogy minden esetben a fokozatosság a nyerő, azért vizsgáld meg az érem másik oldalát is. Mivel a hirtelen leszokás mellett is szól néhány érdekes érv, előfordulhat, hogy nálad éppen a gyors cselekvés válik majd be.

A másik oldal

  • Az elvonási tünetek kivételével már az első naptól kezdve élvezed a nemdohányos lét előnyeit. Javul az erőnléted, több lesz az energiád, frissebb lesz a leheleted, és ruháid egyik napról a másikra öblítőillatot árasztanak.
  • A fokozatos leszokás olyan, mint a hitelre történő vásárlás: soha nem érsz az utolsó kifizetéshez, és sokkal többe kerül a folyamat.
  • A leszokóban lévő emberek még mindig dohányosok, míg az egyik napról a másikra leszokók - akár egy vagy két nap elteltével - nemdohányosnak tekinthetik magukat.

Cikkünk Peter Cross és Clive Hopwood Hagyd abba a dohányzást! című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük