3 kezeletlen lelki ok a visszatérő hüvelygyulladás mögött

A hüvelygyulladás megkeserítheti a mindennapjaid, de nem biztos, hogy minden esetben fizikális oka van.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vagina izmos szerv, amely a hüvelynyílást és a méhet köti össze. A szervet érintő betegségek forrása gyakran nem testi, hanem lelki probléma. A hüvelygyulladás hátterében állhat a partnerrel szemben érzett frusztráció vagy akár saját szexuális életed megkérdőjelezése is.

A hüvelygyulladás lelki alapja

A vagina tested azon része, amely minden szexualitással kapcsolatos érzéseddel összefüggésben áll. Ha ezek pozitívak, akkor örömet lelsz a szexualitásban. Ezzel szemben, ha bűntudatod, félelmeid vannak, ha össze vagy zavarodva, könnyebben alakul ki a szervet érintő fertőzés. Amennyiben a szexualitással összefüggésben kellemetlen élményeid kerülnek felszínre, vagy ha - tudat alatt - büntetni akarod magad, a hüvelygyulladás akár visszatérő is lehet.

Vaginitisz - frusztráció a partnerrel szemben

A vaginitisz a vagina kellemetlen szaggal járó fertőzése. A legtöbb esetben arra utal, hogy frusztrációt érzel a szexuális partnereddel kapcsolatosan, vagy bűntudatod van.

Ha arra használod a szexet - akár tudat alatt -, hogy irányításod alatt tartsd a párodat, akkor lehetséges, hogy gyakrabban alakul ki nálad hüvelygyulladás. Egy ilyen betegség ideális kifogás arra, hogy ne kelljen szeretkezned, így partneredet is azzal büntetheted, hogy megvonod tőle a testedet.

Egy szexuális kapcsolat intimitása a félelemhez kötődő érzéseket hozhat felszínre. A vaginitisz hátterében állhat az attól való félelmed is, hogy nem értenek meg, hogy újra megsérülsz.

Hüvelyi fekély - elfojtott düh

Minden fekély a verbálisan nem kifejezett haragra utal. Ha a nemi szerven jelenik meg, akkor valószínűleg a társaddal - vagy szexuális partnereddel - szemben érzel dühöt, esetleg azzal kapcsolatosan, ahogyan te magad a szexualitást megéled.

Amennyiben a kelés megjelenésével egy időben nincs társad, akkor azért érezhetsz haragot, mert partner híján nem úgy éled meg a szexualitásodat, ahogyan te azt szeretnéd. Amennyiben van társad, el kell mondanod neki az igényeidet, hogy ketten eljuthassatok egy teljesebb szexuális élményhez.

Hüvelyfolyás

A hüvelyfolyás számos betegség tünete lehet, ugyanakkor rengeteg hatékony ellenszere létezik. Búcsúzz el tőle te is!

Gombás hüvelyi fertőzés - megkérdőjelezett szexuális élet

Ha a hüvelygyulladás viszkető érzéssel, sűrű fehér folyással társul, gombás fertőzés állhat a háttérben. A betegség az egészséges hüvelyi flóra felbomlásának következtében alakul ki. A hüvely baktériumállománya normális esetben gátat szab a gombák túlszaporodásának, ha azonban valamilyen fizikai vagy lelki ok áll a háttérben, kialakul a gombás fertőzés.

A fertőzés pszichés szinten a saját magaddal vagy a partnereddel szembeni szexualitáshoz kapcsolódó elkötelezettséggel függhet össze. Előfordulhat, hogy megkérdőjelezed a szexuális életedet, illetve folyamatosan vizsgálod, hogy mennyire vagy képes intim viszonyba kerülni kedveseddel.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A gombás fertőzés sokszor abból az érzésből eredeztethető, hogy - okkal vagy ok nélkül - lealacsonyítva érzed magad a másikkal szemben. Ez egy bizonyos fizikai és szexuális önvédelmi forma, mivel az irritáció megakadályoz abban, hogy szeretkezzetek.

Hiszel benne, hogy lelki okok felelhetnek a fizikai panaszokért?

Cikkünk Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona című műve alapján készült.

Ezt is szeretjük