3 kezeletlen lelki ok a visszatérő hüvelygyulladás mögött

A hüvelygyulladás megkeserítheti a mindennapjaid, de nem biztos, hogy minden esetben fizikális oka van.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vagina izmos szerv, amely a hüvelynyílást és a méhet köti össze. A szervet érintő betegségek forrása gyakran nem testi, hanem lelki probléma. A hüvelygyulladás hátterében állhat a partnerrel szemben érzett frusztráció vagy akár saját szexuális életed megkérdőjelezése is.

A hüvelygyulladás lelki alapja

A vagina tested azon része, amely minden szexualitással kapcsolatos érzéseddel összefüggésben áll. Ha ezek pozitívak, akkor örömet lelsz a szexualitásban. Ezzel szemben, ha bűntudatod, félelmeid vannak, ha össze vagy zavarodva, könnyebben alakul ki a szervet érintő fertőzés. Amennyiben a szexualitással összefüggésben kellemetlen élményeid kerülnek felszínre, vagy ha - tudat alatt - büntetni akarod magad, a hüvelygyulladás akár visszatérő is lehet.

Vaginitisz - frusztráció a partnerrel szemben

A vaginitisz a vagina kellemetlen szaggal járó fertőzése. A legtöbb esetben arra utal, hogy frusztrációt érzel a szexuális partnereddel kapcsolatosan, vagy bűntudatod van.

Ha arra használod a szexet - akár tudat alatt -, hogy irányításod alatt tartsd a párodat, akkor lehetséges, hogy gyakrabban alakul ki nálad hüvelygyulladás. Egy ilyen betegség ideális kifogás arra, hogy ne kelljen szeretkezned, így partneredet is azzal büntetheted, hogy megvonod tőle a testedet.

Egy szexuális kapcsolat intimitása a félelemhez kötődő érzéseket hozhat felszínre. A vaginitisz hátterében állhat az attól való félelmed is, hogy nem értenek meg, hogy újra megsérülsz.

Hüvelyi fekély - elfojtott düh

Minden fekély a verbálisan nem kifejezett haragra utal. Ha a nemi szerven jelenik meg, akkor valószínűleg a társaddal - vagy szexuális partnereddel - szemben érzel dühöt, esetleg azzal kapcsolatosan, ahogyan te magad a szexualitást megéled.

Amennyiben a kelés megjelenésével egy időben nincs társad, akkor azért érezhetsz haragot, mert partner híján nem úgy éled meg a szexualitásodat, ahogyan te azt szeretnéd. Amennyiben van társad, el kell mondanod neki az igényeidet, hogy ketten eljuthassatok egy teljesebb szexuális élményhez.

Hüvelyfolyás

A hüvelyfolyás számos betegség tünete lehet, ugyanakkor rengeteg hatékony ellenszere létezik. Búcsúzz el tőle te is!

Gombás hüvelyi fertőzés - megkérdőjelezett szexuális élet

Ha a hüvelygyulladás viszkető érzéssel, sűrű fehér folyással társul, gombás fertőzés állhat a háttérben. A betegség az egészséges hüvelyi flóra felbomlásának következtében alakul ki. A hüvely baktériumállománya normális esetben gátat szab a gombák túlszaporodásának, ha azonban valamilyen fizikai vagy lelki ok áll a háttérben, kialakul a gombás fertőzés.

A fertőzés pszichés szinten a saját magaddal vagy a partnereddel szembeni szexualitáshoz kapcsolódó elkötelezettséggel függhet össze. Előfordulhat, hogy megkérdőjelezed a szexuális életedet, illetve folyamatosan vizsgálod, hogy mennyire vagy képes intim viszonyba kerülni kedveseddel.

A gombás fertőzés sokszor abból az érzésből eredeztethető, hogy - okkal vagy ok nélkül - lealacsonyítva érzed magad a másikkal szemben. Ez egy bizonyos fizikai és szexuális önvédelmi forma, mivel az irritáció megakadályoz abban, hogy szeretkezzetek.

Hiszel benne, hogy lelki okok felelhetnek a fizikai panaszokért?

Cikkünk Jacques Martel Lelki eredetű betegségek lexikona című műve alapján készült.

Ezt is szeretjük