Folyás, viszketés, genitális herpesz
A hüvelyi fertőzések tünetei
Nem árt, ha tisztában vagy a hüvelygyulladás okaival, valamint kezelési lehetőségeivel.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hüvelyflóra egy roppant érzékeny dolog. Igen könnyen kilendül egyensúlyából a legkisebb környezeti hatás következtében. Emiatt pedig érzékenyebbé válik a fertőzésekkel szemben. De az is gyakran megesik, hogy egy kórokozó az egész szervezetet megtámadva a nemi szervek környékén is felüti fejét.

Bakteriális fertőzések

A bakteriális fertőzésre leggyakrabban a bő – gyakran halszagú – folyás figyelmeztet. Mindezt akár a kellemetlen viszkető érzés is kísérheti – a hüvely belsejében, illetve annak környékén. A bakteriális fertőzés hátterében a normál hüvelyflóra felborulása állhat. Ezt okozhatja az immunrendszer gyengülése vagy a túl gyakran használt intimzuhany is.

Mindemellett azonban, mint minden hüvelyi fertőzés, a bakteriális eredetű is szexuális úton terjed a leggyakrabban. Különösen a gyakori partnercsere veszélyes a bakteriális eredetű fertőzéseket illetően. De az is előfordulhat, hogy monogám kapcsolatban az egyik felet kezelik, míg a másikat nem – így állandó a visszafertőzés.

Kezelési lehetőség

A bakteriális eredetű hüvelyi fertőzés kezelése többnyire antibiotikumokkal történik. Ez történhet szájon át szedhető gyógyszerekkel, de írhat fel az orvos kúpokat, illetve krémet is. Semmiképpen nem szabad azonban elhanyagolni a problémát – mivel a kezeletlen bakteriális fertőzés szülés közbeni komplikációkhoz, valamint kismedencei gyulladáshoz is vezethet.

Vírusos fertőzések

A vírusos fertőzések kicsit kilógnak a sorból – mivel a fertőzöttség esetén általában nem csak a nemi szervek környéke érintett. Mivel a kórokozók önálló életre nem képesek, szükségük van egy gazdaszervezetre – melynek sejtjeibe beépülve átprogramozzák azok működését, így szaporodva a szervezetben.

Mivel a vírus a gazdaszervezeten kívül igen gyorsan elpusztul, a kórokozó nem kapható el közös törölközőhasználat során vagy uszodában. A vírusos eredetű hüvelyi fertőzések szexuális úton terjednek. Komoly veszélye a vírusos betegségeknek – például a herpesz vírusnak –, hogy terhesség során a magzat is megfertőződhet – ez pedig akár agyhártya-gyulladással is járhat. A genitális herpesz nagyon hasonló tünetekkel jár, mint a száj környékén megjelenő fajtája. És ugyanúgy igaz erre a típusra is, hogy aki egyszer már elkapta, annál újra és újra elő fog jönni.

Kezelési lehetőségek

A vírusos eredetű hüvelygyulladás kezelése attól függ, hogy pontosan milyen vírusról is van szó. Herpesz vírus esetén a gyógyulás folyamata felgyorsítható injekciós kezeléssel, gyógyszerrel vagy krémmel. Ezzel szemben a HPV vírus által okozott genitális szemölcs gyógyításához általában már kisebb műtétre vagy fagyasztásra van szükség. A vírusos eredetű nemi fertőzésekkel azonban az a probléma, hogy egy részük még nem gyógyítható – HIV, herpesz –, valamint nem pusztán a nemi szervek környékén, hanem az egész testre kiterjedően okoznak problémákat.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Gombás fertőzések

Leggyakrabban gomba áll a hüvelyi fertőzés hátterében. Bár többféle gomba is okozhat hasonló jellegű problémákat, a legtöbb tünetért mégis a Candida albicans nevű élesztőgomba tehető felelőssé. A gombás fertőzés legfőbb jellegzetessége a kellemetlen, égő, viszkető érzés a nemi szerv környékén, valamint a rendellenes hüvelyi folyás.

A gombás fertőzés sajátossága, hogy ellentétben a vírusos fertőzésekkel, nem pusztán szexuális úton kapható el. Terjedése összefügghet uszodahasználattal, műszálas – rosszul szellőző – fehérneművel, vagy akár az immunrendszer legyengülésével is.

Kezelési lehetőségek

A gombás fertőzés kezelése rendszerint kúpokkal, illetve krémmel történik. A folyamat általában nem szokott túl hosszúra nyúlni. Rendszerint egy hét alatt lezajlik. A gombás fertőzés legnagyobb hátulütője azonban az, hogy, ha egyszer már jelentkezett nálad, jó eséllyel újra meg fog jelenni – mivel szervezeted valószínűleg érzékenyebb rá.

Ha úgy érzed, hüvelyi fertőzésed gombás eredetű lehet, próbáld ki a vény nélkül kapható Canesten Kombit. A kúp és a krém mindössze három nap alatt képes megszüntetni a hüvely gombás fertőzését. Ha a fertőzés nem múlik el, és a tüneteket továbbra is tapasztalod, akkor fordulj mindenképpen nőgyógyászhoz.
Ezt is szeretjük