3 betegség a heves szívdobogásérzés mögött
Ha a szíved gyakran dörömböl erősen, járj utána a tünetnek. A panasz hátterében fizikai és pszichés betegség is állhat.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Intenzív sport vagy fizikai megerőltetés hatására normális jelenség, hogy vérkeringésed fokozódik, szívverésed felgyorsul. Ha azonban tested nyugalmi állapotban produkál ok nélküli heves szívdobogásérzést, mindenképpen fordíts nagyobb figyelmet a tünetnek, mert pajzsmirigy-túlműködés, szívbetegség vagy akár szorongás is állhat a háttérben.

Pajzsmirigy-túlműködés

A pajzsmirigy kisméretű, pillangó alakú mirigy, mely a gége előtt helyezkedik el. Az általa termelt pajzsmirigyhormonok az emberi test szinte valamennyi szervére hatással vannak.

Befolyásolják többek között az anyagcsere, az idegrendszer, az izmok és a szív működését. Amennyiben a pajzsmirigy túl sok hormont termel, hyperthyreosisról, vagyis pajzsmirigy-túlműködésről beszélünk.

Jellegzetes tünetek

 • Fokozott izzadás.
 • Testsúlycsökkenés.
 • Idegesség, ingerlékenység.
 • Szabálytalan szívritmus, szívdobogásérzés.

Vizsgálat és kezelési lehetőség

A pajzsmirigy-túlműködést vérvizsgálat és pajzsmirigyfunkció-vizsgálat segítségével állapítják meg. A pajzsmirigyfunkció-vizsgálat a radioaktív jód felvételét méri a pajzsmirigyben. Izotópos képalkotó vizsgálatot is végezhetnek, ami egyéb, a tünetek kialakulásáért felelős pajzsmirigy-rendellenességeket is kimutathat. A kezelés során radioaktív jóddal roncsolják a pajzsmirigyet, majd pótolják a pajzsmirigyhormont.

Pajzsmirigyműködést lassító gyógyszereket is alkalmazhatnak, ezek azonban nem mindig hatékonyak, és súlyos mellékhatásaik lehetnek. Egyes esetekben műtéti úton távolítják el a mirigy egy részét.

Szorongás

A heves szívdobogásérzést pszichés problémák is okozhatják. A szorongás a stresszre adott normális reakció, mely a stresszt okozó helyzet elmúltával megszűnik. Akkor okoz gondot, ha tovább tart, illetve, ha kihatással van mindennapi életedre, kapcsolataidra. A szorongás önmagát erősíti, ami azt jelenti, hogy, ha aggódsz amiatt, hogy szorongsz, csak tovább fokozódik benned a kellemetlen érzés. Mindez álmatlanságot, pánikrohamokat idézhet elő, súlyosbodva pedig depresszióhoz, kényszerbetegséghez, esetleg fóbiákhoz vezethet.

Gyakori tünetek

 • Fejfájás, izomfeszültség.
 • Félelemérzet, pesszimizmus.
 • Túlérzékenység, ingerlékenység.
 • Szapora szívverés, magas vérnyomás.

Mi a megoldás?

Gondolkodj el a munkádról, céljaidról, életviteledről, és, ha szükséges változtass azokon a tényezőkön, melyek a lelki problémát okozzák.

Mivel a szorongásnak a legtöbb esetben egészen konkrét kiváltó oka van - például munkahelyi konfliktusok -, próbálj meg szembenézni ezekkel. A rendszeres testmozgás, a különböző relaxációs technikák segítenek megszabadulni a testedben felgyülemlett stresszhormonoktól, így sokat segíthetnek. Amennyiben úgy érzed, a szorongás mindinkább elhatalmasodik rajtad, rendkívül fontos, hogy szakemberhez - pszichológushoz, kineziológushoz - fordulj, aki hatékonyan segít orvosolni a problémát.

Isémiás szívbetegség

Isémiás szívbetegség akkor alakul ki, ha a szív egy része azért károsodik, mert nem jut elegendő vérhez a szívizmot tápláló koszorúér szűkülete miatt. A kor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik a betegség, a 65 év feletti korosztályban már minden tizedik embert érint kisebb vagy nagyobb mértékű szívelégtelenség.

A betegség tünetei

 • Szívdobogásérzés.
 • Szabálytalan szívverés.
 • Szorító mellkasi fájdalom.

Kezelési lehetőségek

Ha úgy érzed, a felsorolt panaszok téged is érintenek, mindenképpen fordulj orvoshoz. A kardiológus vérvizsgálat, EKG vagy echokardiogram - ultrahangos vizsgálat - segítségével felméri a szívelégtelenség súlyosságát.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A betegség kezelése a kockázati tényezők csökkentésével, műtéti úton vagy gyógyszerekkel történik. A helyes táplálkozás és az egészséges életmód is fontos szerepet kap az isémiás szívbetegség kezelésében. Érszűkítő hatása miatt a dohányzás kimondottan ellenjavallt, hasonlóképpen a zsíros ételek fogyasztása is. A rendszeres, nem túl megterhelő mozgást azonban valószínűleg javasolja majd az orvos.

Cikkünk a Reader's Digest Családi orvosi kalauz című könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük