10 veszélyes táplálék, amit ne fogyassz!

Elhízás, érelzáródás, szívroham

Ismerd meg azokat az ételeket, melyek a legnagyobb veszélyt jelentik alakodra és egészségedre nézve!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hasi, csípő-, fenék- és combtájéki zsírpárnákon kívül egyéb egészségtelen zsírhalmok is találhatók a szervezetben: a vérben keringő zsír- és koleszterinmolekulák, az úgynevezett vérlipidek. Mindezek túlzott jelenléte nemcsak az elhízás kialakulásának kockázatát képes megnövelni, de súlyos érrendszeri problémákat is okozhat.

A vérzsír és a koleszterin jelenlétének megnövekedése a szervezetben a táplálkozással áll szoros összefüggésben.

Ismerd meg, pontosan miért jelentenek veszélyt, illetve azt a tíz élelmiszert is, melyek fogyasztásával ebből a szempontból a legnagyobb mértékben kockáztatod egészségedet.

Vérzsír: az erek elzáródással fenyegetnek

Vérkeringésed hálózata - a legvékonyabb hajszálerekig - mintegy 100 ezer kilométer hosszan ágazik el, egyes szakaszai leheletvékony tápanyagszállító utakként veszik körbe a parányi testsejteket. Az erek falai sokszor éppen molekulaerősek.

Ha a zsíros lipidek vagy koleszterinmolekulák elkezdenek feléjük úszni, az elzáródás veszélye áll fenn. Még a vörösvérsejteknek is egyesével kell átpréselődniük az ilyen miniereken.

Ha a verőerek repedezettek, fennakadhatnak a molekulák, és megkezdődik az érelmeszesedés. A vér a zsírmolekulák felvételére kéri a testsejteket, azonban előbbi esetben a sejtek anyagcseréje legyengült, nincs szükségük több zsírra és koleszterinre, a legtöbb zsírt és koleszterint a vérbe küldő máj pedig aligha vesz vissza belőlük. Mindennek következménye, hogy a vérzsír szinte könyörtelenül, akár veszélyes mértékű sűrűségig megemelkedik.

Koleszterin: a lappangó veszély

A nők testének a felét teszi ki víz, míg a férfiakénak - akiknek kevesebb a zsírszövetük - mintegy 60%-át. A csecsemőkben akár 77%-nyi nedvesség is lehet. A testsejteket víz tölti ki, és vízben is úszkálnak, az úgynevezett extracelluláris folyadékban.

15 táplálék, amit iktass ki az étrendedből, ha fogyni akarsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nyilvánvalóan lennie kell tehát valaminek a szervezetben, ami megakadályozza, hogy a víz kifusson a sejtekből. A védőburoknak és a bőrnek rendkívül rugalmasnak és vízvisszaverőnek kell lennie. Mindez nem valósulhatna meg az olyan lipidanyagok nélkül, mint a koleszterin. Nagy szüksége van erre az összetevőre az agynak és a veséknek, valamint a májnak és a vérnek a szex- és a stresszhormonok, illetve a D-vitamin termeléséhez, továbbá a bőr olajos, nedves védőrétegéhez.

A természet gondoskodott arról, hogy sejtjeid folyamatosan megkapják koleszterinadagjukat, mely a sejtek szigeteléséhez szükséges. A koleszterint a táplálkozás során veszed fel, de a máj maga is képes előállítani. Éppen ezért ritka a koleszterinhiány, sokkal gyakoribb viszont a túl magas koleszterinszint.

Jó és rossz koleszterin

Sokszor hallani jó és rossz koleszterinről. Ennek magyarázata egyszerű: mivel a koleszterin zsíros anyag, nem oldódik vízben, így a vérben sem úszik el olyan könnyedén. A belek és a máj golyócskákat formáznak a fehérjéből és az úgynevezett foszfolipidekből, és ezekbe csomagolják a koleszterint, hogy elszállíthassák.

A máj viszont ennél is okosabb: mivel a trigliceridek és a szabad zsírsavak sem képesek a vérben úszni, a máj ezeket is kis golyócskák formájában szállíttatja el.

Minél magasabb ezeknek a golyócskáknak a zsírtartalma, annál kevésbé nevezhetjük őket koleszterinnek, hiszen azon múlik legkevésbé az összetételük. A szállítandó golyócskákat kisebb és nagyobb sűrűségük alapján különböztethetjük tehát meg. Az LDL-nek, vagyis a rossz koleszterinnek alacsony a sűrűsége, a HDL-nek, vagyis a jó koleszterinnek azonban magas, így kevés zsírt tartalmaz.

A koleszterinben és zsírban gazdag táplálékokon kívül az elhízás más okból is kialakulhat. Nézd meg videónkat, és tudd meg, miért küzdesz túlsúllyal!

A legkockázatosabb táplálékok

Az előbbiek is alátámasztják, hogy a koleszterinszint és a vérzsírszint emelkedése szoros összefüggésben áll, mindez pedig a helytelen táplálkozásra vezethető vissza.

Ha azonban megismered azokat a táplálékokat, melyek a legnagyobb veszélyt jelentik ebből a szempontból, kiiktathatod őket étrendedből, ezáltal pedig szervezeted értékei is helyreállnak, amivel jelentősen csökkented a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint a karcsúság elérését is megkönnyíted.

A következőket lehetőleg ne fogyaszd:

  • disznózsír,
  • kolbász,
  • kövér sonka,
  • libazsír,
  • majonéz,
  • sült krumpli,
  • vajas sütemények,
  • zsíros mártások,
  • sültek,
  • zsíros öntetek.

Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?

Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat. 

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. január 7. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül frissen, fürgén című könyve alapján készült.

OLVASD EL EZT IS!

csoki torta
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

A fogyásgátló, hizlaló hármas

fagyi sutivel
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

Ezért hízol el: a rejtett veszély

muffinok
  • elhízás okai
  • végleges fogyás

Ezért nem tudsz lefogyni

Ezt is szeretjük