10 veszélyes táplálék, amit ne fogyassz!
Ismerd meg azokat az ételeket, melyek a legnagyobb veszélyt jelentik alakodra és egészségedre nézve!
A hasi, csípő-, fenék- és combtájéki zsírpárnákon kívül egyéb egészségtelen zsírhalmok is találhatók a szervezetben: a vérben keringő zsír- és koleszterinmolekulák, az úgynevezett vérlipidek. Mindezek túlzott jelenléte nemcsak az elhízás kialakulásának kockázatát képes megnövelni, de súlyos érrendszeri problémákat is okozhat.
A vérzsír és a koleszterin jelenlétének megnövekedése a szervezetben a táplálkozással áll szoros összefüggésben.
Ismerd meg, pontosan miért jelentenek veszélyt, illetve azt a tíz élelmiszert is, melyek fogyasztásával ebből a szempontból a legnagyobb mértékben kockáztatod egészségedet.
Vérzsír: az erek elzáródással fenyegetnek
Vérkeringésed hálózata - a legvékonyabb hajszálerekig - mintegy 100 ezer kilométer hosszan ágazik el, egyes szakaszai leheletvékony tápanyagszállító utakként veszik körbe a parányi testsejteket. Az erek falai sokszor éppen molekulaerősek.
Ha a zsíros lipidek vagy koleszterinmolekulák elkezdenek feléjük úszni, az elzáródás veszélye áll fenn. Még a vörösvérsejteknek is egyesével kell átpréselődniük az ilyen miniereken.
Ha a verőerek repedezettek, fennakadhatnak a molekulák, és megkezdődik az érelmeszesedés. A vér a zsírmolekulák felvételére kéri a testsejteket, azonban előbbi esetben a sejtek anyagcseréje legyengült, nincs szükségük több zsírra és koleszterinre, a legtöbb zsírt és koleszterint a vérbe küldő máj pedig aligha vesz vissza belőlük. Mindennek következménye, hogy a vérzsír szinte könyörtelenül, akár veszélyes mértékű sűrűségig megemelkedik.
Koleszterin: a lappangó veszély
A nők testének a felét teszi ki víz, míg a férfiakénak - akiknek kevesebb a zsírszövetük - mintegy 60%-át. A csecsemőkben akár 77%-nyi nedvesség is lehet. A testsejteket víz tölti ki, és vízben is úszkálnak, az úgynevezett extracelluláris folyadékban.
Nyilvánvalóan lennie kell tehát valaminek a szervezetben, ami megakadályozza, hogy a víz kifusson a sejtekből. A védőburoknak és a bőrnek rendkívül rugalmasnak és vízvisszaverőnek kell lennie. Mindez nem valósulhatna meg az olyan lipidanyagok nélkül, mint a koleszterin. Nagy szüksége van erre az összetevőre az agynak és a veséknek, valamint a májnak és a vérnek a szex- és a stresszhormonok, illetve a D-vitamin termeléséhez, továbbá a bőr olajos, nedves védőrétegéhez.
A természet gondoskodott arról, hogy sejtjeid folyamatosan megkapják koleszterinadagjukat, mely a sejtek szigeteléséhez szükséges. A koleszterint a táplálkozás során veszed fel, de a máj maga is képes előállítani. Éppen ezért ritka a koleszterinhiány, sokkal gyakoribb viszont a túl magas koleszterinszint.
Jó és rossz koleszterin
Sokszor hallani jó és rossz koleszterinről. Ennek magyarázata egyszerű: mivel a koleszterin zsíros anyag, nem oldódik vízben, így a vérben sem úszik el olyan könnyedén. A belek és a máj golyócskákat formáznak a fehérjéből és az úgynevezett foszfolipidekből, és ezekbe csomagolják a koleszterint, hogy elszállíthassák.
A máj viszont ennél is okosabb: mivel a trigliceridek és a szabad zsírsavak sem képesek a vérben úszni, a máj ezeket is kis golyócskák formájában szállíttatja el.
Minél magasabb ezeknek a golyócskáknak a zsírtartalma, annál kevésbé nevezhetjük őket koleszterinnek, hiszen azon múlik legkevésbé az összetételük. A szállítandó golyócskákat kisebb és nagyobb sűrűségük alapján különböztethetjük tehát meg. Az LDL-nek, vagyis a rossz koleszterinnek alacsony a sűrűsége, a HDL-nek, vagyis a jó koleszterinnek azonban magas, így kevés zsírt tartalmaz.
A koleszterinben és zsírban gazdag táplálékokon kívül az elhízás más okból is kialakulhat. Nézd meg videónkat, és tudd meg, miért küzdesz túlsúllyal!
A legkockázatosabb táplálékok
Az előbbiek is alátámasztják, hogy a koleszterinszint és a vérzsírszint emelkedése szoros összefüggésben áll, mindez pedig a helytelen táplálkozásra vezethető vissza.
Ha azonban megismered azokat a táplálékokat, melyek a legnagyobb veszélyt jelentik ebből a szempontból, kiiktathatod őket étrendedből, ezáltal pedig szervezeted értékei is helyreállnak, amivel jelentősen csökkented a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, valamint a karcsúság elérését is megkönnyíted.
A következőket lehetőleg ne fogyaszd:
- disznózsír,
- kolbász,
- kövér sonka,
- libazsír,
- majonéz,
- sült krumpli,
- vajas sütemények,
- zsíros mártások,
- sültek,
- zsíros öntetek.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Cikkünk Klaus Oberbeil Zsír nélkül frissen, fürgén című könyve alapján készült.
OLVASD EL EZT IS!
- elhízás okai
- végleges fogyás
A fogyásgátló, hizlaló hármas
- elhízás okai
- végleges fogyás
Ezért hízol el: a rejtett veszély
- elhízás okai
- végleges fogyás