Miből van az ecet? Így készül az ezerarcú háztartási szer
Használod a konyhában és a fürdőben, de nem is tudod igazán, miből van?
Az ecet remek ételízesítő, emellett felveszi a harcot a vízkővel, jól jön ablaktisztításhoz, ideális társ a zsíroldásban, de sokan öblítő helyett - némi illóolajjal kiegészítve - használják mosáshoz is. A sokoldalú szer eredetéről mégis keveset tudunk.
Miből van az ecet?
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: „Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.”
Az ecetsav egy szerves vegyület, melynek képlete CH3COOH. Ez az ecetsav adja az ecet savanyú ízét, illetve jellegzetes, csípős illatát. Az ecet alapvetően kétféle módon készülhet: biológiai úton, illetve ipari előállítással.
Előbbi esetében valamilyen erjesztésre alkalmas szénhidrátot tartalmaz: ez lehet alkoholtartalmú hozzávaló, zöldség, gyümölcs, méz, gabonaféle. Utóbbi esetében ipari alkoholból készül az ecet, melyet ízesítenek, adalékanyagokat, ízfokozót, színezéket, aromát adnak hozzá. Az ecet előállításához szükséges még etil-alkohol, ivóvíz, ecetsav-baktérium, kiegészítő tápanyag, levegő, illetve erjesztőberendezés.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A leggyakoribb, minden háztartásban előforduló ecetfajta az egyszerű ételecet, mely mezőgazdasági eredetű finomszeszből (etil-alkoholból) ecetes fermentációval előállított termék. Az ételecet lényegében felhígított ecetsav, melynek létezik 10, 15, illetve 20%-os változata is. Ezenkívül létezik még többek között borecet, mely a (szőlő)bor ecetes fermentációjával készül, balzsamecet, ami a borecet továbbfejlesztett változata, és gyümölcsborcet, ami erjesztett gyümölcsléből készül.
Kifehéríti a ruhát, eltünteti az izzadságfoltot és a penészt - Mosás során is rengeteget segít az ecet
Mosás során is számtalan módon bevetheted a népszerű természetes tisztítót, ami eltünteti a kellemetlen szagokat.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)