Miből van az ecet? Így készül az ezerarcú háztartási szer

Használod a konyhában és a fürdőben, de nem is tudod igazán, miből van?

Miből van az ecet?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az ecet remek ételízesítő, emellett felveszi a harcot a vízkővel, jól jön ablaktisztításhoz, ideális társ a zsíroldásban, de sokan öblítő helyett - némi illóolajjal kiegészítve - használják mosáshoz is. A sokoldalú szer eredetéről mégis keveset tudunk.

Miből van az ecet?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint: „Az ecetkészítmények olyan ecetsavat tartalmazó termékek, amelyek élelmiszerek ízesítésére és tartósítására valók. Az ecet olyan termék, amelyet mezőgazdasági eredetű nyersanyagok kettős fermentációjával (alkoholos-ecetsavas) állítanak elő.”

Az ecetsav egy szerves vegyület, melynek képlete CH3COOH. Ez az ecetsav adja az ecet savanyú ízét, illetve jellegzetes, csípős illatát. Az ecet alapvetően kétféle módon készülhet: biológiai úton, illetve ipari előállítással.

Előbbi esetében valamilyen erjesztésre alkalmas szénhidrátot tartalmaz: ez lehet alkoholtartalmú hozzávaló, zöldség, gyümölcs, méz, gabonaféle. Utóbbi esetében ipari alkoholból készül az ecet, melyet ízesítenek, adalékanyagokat, ízfokozót, színezéket, aromát adnak hozzá. Az ecet előállításához szükséges még etil-alkohol, ivóvíz, ecetsav-baktérium, kiegészítő tápanyag, levegő, illetve erjesztőberendezés.

A cikk az ajánló után folytatódik

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

A leggyakoribb, minden háztartásban előforduló ecetfajta az egyszerű ételecet, mely mezőgazdasági eredetű finomszeszből (etil-alkoholból) ecetes fermentációval előállított termék. Az ételecet lényegében felhígított ecetsav, melynek létezik 10, 15, illetve 20%-os változata is. Ezenkívül létezik még többek között borecet, mely a (szőlő)bor ecetes fermentációjával készül, balzsamecet, ami a borecet továbbfejlesztett változata, és gyümölcsborcet, ami erjesztett gyümölcsléből készül.

Kifehéríti a ruhát, eltünteti az izzadságfoltot és a penészt - Mosás során is rengeteget segít az ecet

Mosás során is számtalan módon bevetheted a népszerű természetes tisztítót, ami eltünteti a kellemetlen szagokat.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük