Így tisztítsd ki a kulacsot, hogy elpusztuljanak a baktériumok - 3 vegyszermentes módszer, ami az anyagot is kíméli

Fontos a rendszeres, napi szintű tisztítás, hogy biztonsággal fogyaszthass belőle.

Kulacs tisztítása vegyszer nélkül
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egyik leggyakrabban használt mindennapi eszköz a vizespalack, amit általában egy kis öblítés után újra is töltünk. Pedig alapos tisztítás nélkül könnyen elszaporodhatnak benne a baktériumok, és akár a penész is. 

Így tisztítsd ki a kulacsot, hogy elpusztuljanak a baktériumok

Valószínűleg nem új információ, hogy a vizespalackokat minden használat után el kell mosni, és hetente egyszer érdemes alaposan megtisztítani. De ha nem csak vizet tartasz benne, beteg voltál vagy otthagytad a kulacsod egy meleg, izzadtsággal teli edzőteremben, szükséges lehet a gyakoribb átmosás. Ha mosogatógépben is tisztítható kulacsod van, egyszerűen berakhatod a mosogatóba is, amit magas fokozatra állíts. Ha viszont nem alkalmazhatod ezt a megoldást, kézi mosogatással is könnyen tisztává varázsolhatod. 

vizes palack tisztítása
Fotó: urbazon / Getty Images Hungary

Mosogatószer és meleg víz

A napi tisztításhoz elég, ha mosogatószert és meleg vizet használsz, de először is, távolíts el minden különálló alkatrészt. Majd töltsd meg a palackot meleg vízzel és adj hozzá egy kis mosogatószert. Tedd rá a kupakot és jól rázd össze. Ezután vedd le a tetejét és alaposan tisztítsd meg a kulacs belsejét. Ehhez kelleni fog egy hosszú nyelű üvegmosó szivacs vagy kefe, amivel a legtávolabbi részt is eléred majd. Tisztítsd meg a kupakot és a kulacs testét is, és alaposan öblítsd ki. Hagyd a levegőn megszáradni vagy töröld el papírtörlővel. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Szódabikarbónás tisztítás

Az alaposabb elmosáshoz töltsd meg a palackot forró vízzel, és önts bele egy evőkanál szódabikarbónát. Hagyd így legalább egy óráig, vagy akár egész éjszakára, attól függően, mennyire koszos. A kiázás után használj üvegmosó kefét, és jól sikáld át a kulacs belsejét, az apróbb részekhez használj egy fogkefét. Végül öblítsd át a palackot és hagyd megszáradni. 

Ecetes tisztítás

Az ecet savtartalma hatásosan elpusztítja a baktériumokat, ezért a kulacs tisztítására is használhatod. Töltsd meg a palackot félig ecettel, majd önts hozzá hideg vizet. Hagyd benne a keveréket egész éjszakára, majd másnap alaposan öblítsd ki és töröld szárazra. A fenti két módszert nyugodtan használhatod műanyag és üvegkulacsok esetén, de ha alumíniumpalackod van, inkább kerüld őket, és maradj a mosogatószeres tisztításnál.

A mikró ajtaja is igazi bacitelep - 4 tárgy a konyhában, amit különösen fontos tisztítani

Elsőre nem is gondolnád, de ezeknek a konyhai tárgyaknak a megtisztítása kiemelt figyelmet érdemel.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük