Forró gombaleves sok tejföllel és petrezselyemmel: átmelegít a hidegben
Barátságtalan téli napokon különösen jólesik egy nagy tányér sűrű, tejfölös gombaleves.
Úgy az igazi a gombaleves, ha sok zöldség is fő mellette, így ugyanis nemcsak finomabb lesz, hanem vitamint is eleget tartalmaz. Ha nem sima vízben, hanem házi alaplében teszed fel főni, még zamatosabb lesz. A habaráshoz egy kevés lisztet keverj el tejfölben, és adj hozzá egy kanállal a leves főzővizéből is.
Tejfölös gombaleves
Hozzávalók
- 60 dkg gomba
- 10 dkg zeller
- 2 szál zellerzöld
- 2 evőkanál tejföl
- 1.2 l alaplé
- 1 fehérrépa
- 1 sárgarépa
- 1 vöröshagyma
- 1 teáskanál liszt
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- olaj
Elkészítés:
A hagymát aprítsd fel, és olajon párold üvegesre. Közben a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert tisztítsd meg, és kockázd vagy karikázd fel. Dobd őket a már puha hagymára, és fedő alatt tíz percig dinszteld. A gombát mosd meg, szeleteld fel, a tíz perc elteltével add a zöldségekhez, párold további három percig, majd a tűzről levéve keverd hozzá a pirospaprikát. Öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd, add hozzá a zellerzöldet, majd tedd vissza a tűzre, és forrástól számítva 15 perc alatt főzd puhára az egészet. Amikor már minden megfőtt, a tejfölt keverd simára a liszttel, adj hozzá egy evőkanálnyit a levesből is, az így készült habarást csorgasd a gombához, és hogy ne legyen csomós, folyamatosan kézi habverővel kevergetve forrald össze. A főzés utolsó perceiben szórd meg apróra vágott petrezselyemmel. Tálalás előtt a zellerzöldet halászd ki belőle.
Levesbetétnek nagyon jól megy hozzá a csurgatott vajas galuska.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció