Hagyományos osztrák császármorzsa házi lekvárral: nem olyan, mint a menzán
Az osztrák császármorzsa hasonlóan készül, mint a mi palacsintánk, csak jóval vastagabb a tésztája.
Érdekes, hogy a császármorzsa mást jelent az osztrákoknak, mint nekünk. Míg nálunk a búzadarával készült változat kerül leginkább az asztalokra, addig a sógoroknál palacsintaszerű tészta az alapja. Utóbbi is fenséges, nem véletlenül volt Ferenc József kedvenc desszertje. Az osztrák hüttékben, éttermekben is megkóstolhatod, de otthon is egyszerűen, gyorsan, drága hozzávalók és konyhai rutin nélkül is elkészítheted.
Osztrák császármorzsa
Hozzávalók
- 12 dkg liszt
- 1.2 dl tej
- 4 db tojás
- 3 dkg vaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rum
- mazsola
- lekvár
Elkészítés:
A tojásokat válaszd szét, a sárgáját keverd csomómentesre a tejjel, a rummal és a liszttel. A tojások fehérjét verd fel a cukorral, a vaníliás cukorral, a sóval, majd lazán dolgozd össze a lisztes masszával.
Egy teflonserpenyőben hevítsd fel a vajat, és öntsd bele a tésztát, majd a tetejét szórd meg mazsolával. Közepes lángon süsd addig, amíg megszilárdul, ez körülbelül 10 perc, majd óvatosan fordítsd meg, és a másik felét is süsd kicsit. Spatulával darabold szét, és porcukorral, lekvárral kínáld.
Lekvár helyett saját készítésű, selymes almaszósszal is élvezetes a császármorzsa. A fahéjat ne hagyd ki belőle!
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept