A fokhagymástól a sütőtökösig: a 8 legfinomabb őszi krémleves hideg napokra

Ősszel a különféle zöldségekből készülő, gőzölgő, sűrű krémlevesek igazán jólesnek. Összegyűjtöttük a legnagyobb kedvenceket.

Őszi krémlevesek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szürke, hűvösebb őszi napokon egy jó tányér krémleves a testet és a lelket is átmelegíti. Arról nem beszélve, hogy a zöldséges változatok zamatosak, könnyűek, mégis laktatóak, és gyorsan elkészíthetőek. Ilyenkor bőséges az alapanyagválaszték: a szezon kedveceiből, sütőtökből, brokkoliból, karfiolból, gombából ízletes ételeket dobhatsz össze, a variációk száma végtelen. 

Érdemes akár többféle zöldségből készíteni a leveseket. Sűríteni könnyű tejszínnel, tejföllel, joghurttal vagy akár krumplival, ezektől lágyabb, selymesebb lesz a végeredmény. Feldobhatod a fogásokat zöldfűszerekkel, fokhagymával, laktatóbbá teheted krutonnal, baconnel, sajttal. 

A legfinomabb őszi krémlevesek

A legtöbb krémleves úgy eltelít, hogy általában elég melléjük egy könnyed második fogás. Ha pedig fogyózol, egyszerűen diétássá teheted. Válogass a legjobb őszi receptek közül, és próbálj is ki minél többet!  

A zamatos fokhagymakrémleves igazi immunerősítő, vírusölő fogás. Alig van vele munka, és kezdőknek is biztosan sikerülni fog. Ha krumplit is teszel hozzá, nem kell liszttel sűríteni, mégis igazán gazdag és laktató.
A karfiol nemcsak rántva, sütve vagy rakottasként finom, hanem kiváló alapja lehet krémlevesnek is. Még ízletesebb lesz, ha fokhagymát is raksz bele, és ropogós karfioldarabokkal kínálod.
A brokkoli valódi szuperzöldség, hisz rengeteg vitamint, fontos ásványi anyagot tartalmaz, és ízletes levest készíthetsz belőle. Akkor is feltétlenül próbáld ki, ha a párolt vagy a sült brokkoliért nem vagy annyira oda. Érdemes sajtot is keverni bele.
Ahány ház, annyiféle krumplileves. Kár lenne kihagyni a krémes változatot. Szerecsendióval, fokhagymával megbolondítva, tejszínnel krémesítve, baconnel és sajttal a tetején igazán extrává teheted.
A rengeteg hasznos tápanyagot tartalmazó kelbimbó nálunk is egyre népszerűbb, és ősszel-télen szinte bármelyik boltban hozzájuthatsz. A belőle készült krémleves igazán zamatos. Ha megsütöd a zöldséget, még karakteresebb lesz az íze.
Érdemes minél több zellert fogyasztani minden formában, hisz finom, egészséges és krémlevesnek is kitűnő. Az ízlelőbimbóidat még jobban kényezteti, ha almát is teszel hozzá. Érdemes tálaláskor pirított magvakkal vagy akár ropogós baconnel is megbolondítani.
Ősszel akár saját magad is szedhetsz gombát, amiből ínycsiklandó krémlevest főzhetsz. Zamatosabbá teheted borral, a rizstől pedig sűrűbbé válik. A fűszerek közül a kakukkfű különösen jól megy hozzá.
Ha unod, hogy mindig egyféleképpen eszed a sütőtököt, készíts a finom és egészséges nassból levest. A sűrű, élénk színű, zamatos fogást gyömbérrel, szerecsendióval különlegesebbé varázsolhatod.
Ezt is szeretjük