4 szerencsét és gazdagságot hozó étel
Régi hagyomány, hogy az új évre különleges ételekkel készülődnek, így hozva szerencsét és gazdagságot a családnak.

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a BBC GoodFood gasztromagazinra, és ismerd meg a baconös brownie receptjét! (x)

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Édes, gyümölcsös, és alig van benne kalória, így bűntudat nélkül fogyaszthatod ezt az italt (x)

Nyerd meg az 50 x 200 000 Ft egyikét gyermeked osztályának! (x)

Mitől alakulhat ki a mellrák, és hogyan előzhető meg? A szakértő tanácsai (x)

Pöttyös a csíkossal, rózsaszín a fémhatásúval? Mutatjuk, mit mivel párosíts az otthonodban (x)

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

beauty and style

Így újítsd fel a tavalyi félcipődet, ha egy picit már megkopott! »

Ez a divatos frizura és hajfestés a legnőiesebb a szezonban »

Már megint egy idióta farmer, amiben csak felfázni lehet »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az új év kezdetéhez rengeteg babona kapcsolódik. Az egyik legismertebb szerint olyan sok pénzed lesz, amennyi apró szemű ételt, például mákot vagy lencsét eszel. Ha pedig inkább a szerencsédben bízol, készíts malacsültet.

A malac a földet túrva ugyanis kifordítja a szerencsédet. A csirke és a pulyka viszont kapirgálás közben arrébb rúgja, ezért az év utolsó napján ne készíts belőlük semmit.

Összegyűjtöttük hát a leghatásosabb - nem mellesleg nagyon finom - gazdagságot hozó ételeket, hátha jól jársz az új évben.

Lencseleves

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2 sárgarépa
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél babérlevél
  • 1 doboz tejföl
  • 5 dkg liszt

A lencsét áztasd be előző nap, hogy megpuhuljon. Tedd fel főni másfél liter vízben a babérlevéllel, karikázd hozzá a répákat, és sózd meg.

Ha a lencse megfőtt, az apróra vágott hagymákat kevés olajon pirítsd meg, majd add hozzá a lisztet, és  készíts közepesen barna rántást. Ha kész, keverd hozzá a tejfölt, majd ezzel sűrítsd be a levest. Sózd utána, ha szükséges.

Lencsefőzelék

Hozzávalók:

  • 40 dkg lencse
  • 2 dkg liszt
  • kis fej vöröshagyma
  • 3 babérlevél
  • 1 doboz tejföl
  • kevés só, paprika, ecet
  • csipetnyi cukor

Egy éjszakára áztasd hideg vízbe a lencsét. Ebben a vízben - sóval és a babérlevéllel - tedd fel főni. Ha puhára főtt, készíts hagymás, paprikás rántást - olajon futtasd meg a lisztet -, ezzel sűrítsd be a lencsét, és utána még főzd pár percig. Az ecettel, a cukorral ízesítsd. Tálaláskor adj hozzá tejfölt.

A lencsefőzelék és a lencseleves is akkor a legfinomabb, ha sonkaléből készíted. A sonka amúgy is finom belevaló a lencsés ételekbe. Egyszerűen főzz meg egy kisebb kötözött sonkát, és ennek a levét használd főzővíznek. Ekkor azonban bánj csínján a sóval, mert a lé már magában is nagyon sós lesz.

Malacsült

Hozzávalók:

  • 3 kg malachús
  • 10 dkg zsír
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 dl világos sör
  • majoránna

A malachúsokat többször is mosd meg alaposan, szórd meg majoránnával, és sózd meg. Legalább egy órát hagyd állni, hogy a majoránna aromája a húst jól átjárja. A malac bőrét ne sózd meg, mert akkor nem lesz ropogós, viszont kend meg hideg sertészsírral.
Az így előkészített malacot fektesd tepsire, és told nem túl meleg sütőbe. Sütés közben a kockára bevagdalt és sörbe mártott szalonnával kenegesd. Ha azt tapasztalod, hogy sütés közben a malac bőre egyes helyeken felhólyagzik, akkor a sütővillával szúrd fel a hólyagokat.

Mákos guba

Hozzávalók:

  • 6 nagyobb kifli
  • 1 liter tej
  • vaníliás cukor
  • 3 tojás
  • 15 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg porcukor

A kifliket karikázd fel. A tejet melegítsd fel. A tojások sárgáját keverd ki a cukorral, és add a tejhez, keverd bele a vaníliás cukrot is, de vigyázz, hogy ne forrjon fel, mert akkor szemcséssé válik. A mákot keverd el a porcukorral. Egy jénai tálat vajazz ki, és a kiflikarikákat rétegezd a tál aljára. Locsold meg a tejes keverékkel, és szórj rá mákot. Folytasd így, amíg el nem fogy. Told előmelegített sütőbe, és közepes lángon süsd 20 percig.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Blog.hu ajánló