Így készül a tökéletes túrógombóc
A túrógombócot nemcsak a nagyi készítheti el, te is megfőzheted. Fogyaszthatod desszertként, de akár főfogásként is leves után.
Minden gyerek rajong a gombócokért, de a felnőttek is örömmel fogyasztják az édes labdácskákat. Tálalhatod őket desszertként, de a gőzgombóc például olyan laktató, hogy egy tartalmasabb leves után főfogásként is fogyaszthatjátok.
Ne feledd, a gombócok akkor főttek meg, ha feljönnek a víz tetejére, és körbe-körbe pörögve táncolnak a fazékban.
Túrógombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 12 dkg búzadara
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- zsemlemorzsa
- olaj
- porcukor
- só
Az elmorzsolt túrót alaposan dolgozd össze a búzadarával, a tojások sárgájával és egy kis sóval. A masszát pihentesd, amíg a dara a nedvességtől meg nem duzzad.
Ekkor lazán keverd hozzá a tojások nagyon keményre felvert habját, majd vizes kézzel formázz belőle gombócokat, és azokat lobogó, sós vízben főzd ki.
A zsemlemorzsát pirítsd meg kevés olajon, és a kész gombócokat ebbe forgasd. Simára kevert, langyos tejföllel meglocsolva és cukorral meghintve tálald.
Őszibarackos grízgombóc
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 4,5 dl gríz
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 tojássárgája
- 1 liter tej
- zsemlemorzsa
- citromlé
- őszibarack - lehet konzerv is
- só
A tejből, a cukorból és a búzadarából állandó kevergetés mellett főzz sűrű tejbegrízt, majd a tűzről levéve keverd bele a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot. Az őszibarackot kockázd fel, és locsold meg kevés citromlével, hogy ne barnuljon meg. A tejbegrízből vizes kézzel formálj gombócokat, és tegyél a közepükbe egy-egy kocka gyümölcsöt. Főzd ki enyhén sós vízben, majd forgasd őket pirított zsemlemorzsába.
Gőzgombóc
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg szilvalekvár
- 3 dl tej
- 3 evőkanálnyi cukor
- 3 dkg élesztő
- 2-3 evőkanál olaj
- darált mák
- porcukor
- csipet só
Morzsold a tejbe az élesztőt, keverd hozzá a cukrot, amíg fel nem olvad, majd a tejet fellangyosítva futtasd fel. Ezután a lisztből, a megkelt élesztőből 3-4 dl langyos vízzel és egy csipet sóval dagaszd hólyagossá a tésztát, majd tedd félre, amíg kétszeresére nem kel. Lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastagra, és vágd nyolcszor nyolc centis darabokra. A négyzetek közepére tegyél egy kevés szilvalekvárt, majd a széleit összecsípve formálj belőle gombócokat, és sorakoztasd őket egy kizsírozott tepsibe. Ezután önts rá annyi forró vizet, hogy elfedje, és tedd előmelegített sütőbe, amíg a víz el nem fő, vagy fel nem szívja. Tálaláskor szórd meg a porcukorral elkevert darált mákkal.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csokis gombóc
Hozzávalók:
- 10 dkg gríz
- 10 dkg csokoládé
- 6 dkg vaj
- 4 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 nagyobb tojás
- 250 ml tej
- zsemlemorzsa
- porcukor
- vaj
- egy csipet só
A tejet keverd össze a vajjal, egy csipet sóval, cukorral, vaníliás cukorral és a grízzel, és állandó keverés mellett forrald fel. A tűzről levéve keverd bele a tojást, és hagyd kihűlni. A csokit törd 12 darabra, a grízt pedig oszd 12 részre, és mindbe tegyél egy darabka csokit. Formálj belőlük gombócokat, és forró vízben főzd ki őket. A zsemlemorzsát és a cukrot pirítsd meg egy kevés vajon, majd forgasd bele a gombócokat.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény