A vadas és a zsemlegombóc receptje
A klasszikus vadas marhából készül, de készítheted csirkéből is. A leginkább hozzáillő köret, a zsemlegombóc fortélyait is ellesheted.
A vadas klasszikus receptjében marhahús szerepel. Ma azonban már mindenki olyan húst használ, amit szeret, így lehet pulyka-, de csirkevadast is készíteni.
A vadas mellé pedig zsemlegombóc dukál, így azt is eláruljuk, hogyan készül az eredeti.
Zsemlegombóc
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 2 zsemle vagy 2 szelet kenyér
- 1 tojás
- víz
- só
A zsemlét kis kockákra vágd fel. Pirítsd meg, de figyelj rá, nehogy megégjen. A lisztet a tojással keverd össze, és annyi vízzel dolgozd össze, hogy galuskaszerű tésztát kapj.
Keverd bele a zsemlekockákat, majd formázz kis golyókat, és forró, sós vízben főzd ki.
Vadas
Hozzávalók:
- 90 dkg marhafelsál
- 50 dkg sárgarépa
- 30 dkg petrezselyemgyökér
- fél zeller
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 fej vöröshagyma
- 3 babérlevél
- 1 kis pohár tejföl
- 1 evőkanál mustár
- kis cukor
- olaj
- őrölt bors
Az apróra vágott hagymát dinszteld meg. A hús hártyáját szedd le, majd szeleteld fel, és tedd a hagymára. Fedő alatt picit süsd meg. Ízlés szerint sózd, borsozd, és tedd bele a babérlevelet. Kezdd el párolni, ha szükség van rá, akkor önthetsz alá egy kis vizet is. A megtisztított, feldarabolt répát, zellert és petrezselyemgyökeret, valamint a fokhagymát add hozzá, és vízzel felöntve párold másfél órán keresztül. A hús akkor jó, ha fakanalat nyomva hozzá szinte szétesik. Szedd ki a húst és a babérleveleket, majd a zöldségeket turmixold le. Mustárral vagy ecettel savanyítsd, és adj hozzá egy pici cukrot is. Forrald össze megint, majd a húsra öntve tálald.
Vadas csirke
Hozzávalók:
- 4 csirkemell
- 7-8 babérlevél
- 2 pohár kefir
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 evőkanál mustár
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1-2 evőkanál liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 1 zeller
- 1 karalábé
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- kevés pirospaprika
- olaj
- citromlé
- só
A hagymát olajon pirítsd meg. Tedd bele a Piros Aranyat, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a csirkét. Néhány percig hagyd pirulni őket, majd öntsd fel vízzel. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a karalábét vágd vékony karikákra, tedd a húshoz, sózd meg, és párold puhára. Ha a hús puha, szedd ki belőle. A zöldségeket robotgéppel törd össze, és keverd hozzá a mustárt. A kristálycukrot karamellásítsd, majd engedd fel vízzel, és addig főzd, amíg fel nem oldódik. Öntsd a zöldségekhez, és ízlés szerint tegyél bele citromlevet. A lisztet a kefirrel keverd össze, és habard be vele a mártást. Tedd bele a húst, és egy kicsit melegítsd meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Vadas vegáknak
Hozzávalók:
- 3 nagy sárgarépa
- 2 babérlevél
- 1 fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 1 paprika
- 1 kisebb zeller
- 1 teáskanál őrölt mustármag
- víz
- citromlé
- őrölt feketebors
- Vegeta
- só
A répákat pucold meg, majd reszeld le. A vöröshagymát aprózd fel, a paprikát pedig vágd karikákra. Dobd őket egy fazékba, majd engedd fel vízzel, és tedd fel főni. A vízbe tedd bele a babérleveleket, és ízlés szerint sózd, Vegetázd meg. A zöldségeket főzd puhára, majd öntsd le róluk a főzővíz nagyját. Turmixold össze, és mustárral, borssal, citromlével ízesítsd. Melegen tálald, zsemlegombóccal nagyon finom.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli