Házi zsemlekenyér

Nyereményjáték

Nyerj családi belépőt a szentendrei Skanzenbe: 2 darabot sorsolunk ki! (x)

Nyerj páros belépőt az októberi Femina Klubra, ahol eláruljuk a sikeres karrierváltás titkát!

Nyerj éves BBC History előfizetést! Az egyik legnépszerűbb történelmi magazin lehet a tiéd (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Pöttyös a csíkossal, rózsaszín a fémhatásúval? Mutatjuk, mit mivel párosíts az otthonodban (x)

Finn életérzés a legjobb finn ételekkel a Bartókon: régi Nokiák, pannukakku és igazi, finn kávé (x)

Ősszel még jobb a Balatonra menni? Nincs tömeg, és rejtett kincseket rejteget a vidék (x)

Házilag is enyhíthetők a pollenallergia tünetei - Mutatjuk a leghatékonyabb módszereket (x)

Megvannak a 2017-es ősz divatszínei: gyönyörű színek jönnek, bár a szürke még marad picit

beauty and style

Egy szemöldöke van a modellnek, de így is imádja a szakma - Neked is tetszeni fog »

Minden őszi divatfotón felbukkan ez a sapka: te is viselni fogod? »

Isteni puding, ami nem hogy hizlal, de egyenesen fogyaszt »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Hozzávalók 4 személyre:

  • (12 db zsemlekenyérhez)
  • 400 g víz (hideg)
  • 30 g élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 1 ek ecet
  • 30 g olaj
  • 660 g liszt (BL55)
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük össze a sóval. A kenyérsütőgép üstjébe öntsük bele a vizet, majd morzsoljuk hozzá az élesztőt. Ezután öntsük hozzá az olajat, és az ecetet, adjuk hozzá a cukrot, szitáljuk rá a sóval összekevert lisztet, és dagasszuk meg a tésztát. (Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk.)

Ezután tegyük át egy kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 1 óra alatt a duplájára.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd vágjuk fel 12 egyforma darabra. Ezután egyesével gömbölyítsük meg, majd konyharuhával letakarva hagyjuk 10 percig pihenni.

Amikor letelt az idő, formázzunk zsemléket, majd a nyújtólapon tenyérrel görgessük végig, hogy hosszúkás formájúak legyenek.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük közvetlenül egymás mellé a megformázott tésztát. Ezután takarjuk le konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük újra 30 percig.

Közben helyezzünk a sütőbe egy kisebb lábosban vizet, majd melegítsük elő 220 fokra.

Amikor a tészta megkelt, egy vagy két helyen metsszük be egy pengével, és vízzel enyhén permetezzük le.

Helyezzük az előmelegített sütőbe, 220 fokon süssük 15 percig. Ezután mérsékeljük a hőfokot 200 fokra, majd süssük tovább még 15 percig. (Én légkeverésnél, szintén párás sütőben, 170 fokon 30 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve szintén permetezzük le vízzel a forró zsemlekenyereket, majd hagyjuk pár percig a tepsiben hűlni. Ezután óvatosan szedjük szét, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

1
2
Blog.hu ajánló