Ha így mosod meg, hamar megrohad a zöldség: ez a helyes módszer, így csináld!
Ha lehet, ne így tedd be a hűtőbe a zöldséget, gyümölcsöt!

Nyereményjáték

Nyerj egyéves előfizetést a népszerű BBC History történelmi magazinra! (x)

Nyerj páros belépőt a novemberi Femina Klubra, ahol megtanítunk nemet mondani!

Nyerj Adrienne Feller kozmetikumokat Hollóházi Porcelán fülbevalóval! (x)

összesen 4 db játék
Ez is érdekelhet

Többé nem kell tisztogatni a csempék közti hézagot, sem más fugát (x)

Beindul a D-vitamin-termelődés, és javítja a közérzetet: töltődj fel bioszoláriummal télen is! (x)

Csak úgy versengenek érte az emberek! Hihetetlen, mit építenek a fővárosban (x)

5 kihagyhatatlan film, amit még premier előtt megnézhetsz! (x)

Schell Judit lerántja a leplet a férfi-nő kapcsolat titkairól - Megéri a múltba révedni? (x)

beauty and style

Így fesd ki a szemed, ha lelógó szemhéjad van - Nem tűnsz többé morcosnak »

A 79 éves Jane Fonda retus nélkül mutatta meg magát - Most is gyönyörű »

Képeken a H&M Erdem kollekciója! Csodás dizájner darabok »

retikül.hu
Top lájkolt cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az esetleges szennyeződések eltávolítása érdekében a házi kert vagy a biogazdaságok gyümölcseit, zöldségeit is fontos megmosni, fokozottan igaz ez azonban azokra a termékekre, amelyek általában hosszú utat tesznek meg, míg a termesztési helyről a boltok polcaira, majd onnan a fogyasztók asztalára jutnak.

Lehetőleg moss meg mindent!

A zöldségek és gyümölcsök a tárolás során éppúgy szennyeződhetnek, mint akkor, ha a vevők fogják meg őket, vagy épp a bevásárlókosárral, illetve más élelmiszerekkel, termékekkel érintkeznek, emellett különféle tartósítószerekkel is kezelhetik őket, hogy minőségük romlása nélkül vészeljék át a szállítás sokszor hosszú időszakát.

Különösen érvényes előbbi a déligyümölcsök esetében, az esetleges méreganyagok jelenléte miatt például nagyon fontos, hogy alaposan megmosd a citrusok héját, azonban nemcsak akkor, ha ezt is elfogyasztod. Hasznos módszer, ha néhány percre ecetes, almaecetes vízbe áztatod őket, majd átdörzsölöd akár kefével is, mielőtt folyóvízzel alaposan leöblíted.

Sohase hagyd nedvesen!

Ha azonban ezután nem használod fel - és ez érvényes mindenre, a zöldségekre is -, mielőtt a hűtőbe teszed, gondoskodj róla, hogy alaposan meg is töröld, ha ugyanis nedves marad a felület, az ideális táptalajt jelent a baktériumoknak vagy épp a penészgombáknak, aminek köszönhetően az étel jóval gyorsabban romlásnak, rothadásnak indulhat.

A keményebb héjú zöldségek és gyümölcsök esetében használhatsz szódabikarbónás bedörzsölést is a tökéletes tisztaság érdekében, vékonyabb héjnál - például a paradicsomnál - azonban ezt ne tedd, mert könnyebben megsérülhet.

Mosásnál érdemes olyan meleg vizet használni, amit még elbír a kezed, és lehetőleg sikáld át a kezeddel alaposan, amit aláteszel. Ha erre nincs lehetőséged - például az étel felépítése, formája miatt -, alkalmazd az áztatást.

Alapos szárítás, áttörlés nélkül a zöldségeket, gyümölcsöket ne csak a hűtőbe ne tedd be, de műanyag zacskóba, dobozba se, a párás közeg ugyanis szintén kedvez a baktériumoknak, ezáltal pedig a rothadásnak.

Blog.hu ajánló