Ha így mosod meg, hamar megrohad a zöldség: ez a helyes módszer, így csináld!
Ha lehet, ne így tedd be a hűtőbe a zöldséget, gyümölcsöt!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az esetleges szennyeződések eltávolítása érdekében a házi kert vagy a biogazdaságok gyümölcseit, zöldségeit is fontos megmosni, fokozottan igaz ez azonban azokra a termékekre, amelyek általában hosszú utat tesznek meg, míg a termesztési helyről a boltok polcaira, majd onnan a fogyasztók asztalára jutnak.

Lehetőleg moss meg mindent!

A zöldségek és gyümölcsök a tárolás során éppúgy szennyeződhetnek, mint akkor, ha a vevők fogják meg őket, vagy épp a bevásárlókosárral, illetve más élelmiszerekkel, termékekkel érintkeznek, emellett különféle tartósítószerekkel is kezelhetik őket, hogy minőségük romlása nélkül vészeljék át a szállítás sokszor hosszú időszakát.

Különösen érvényes előbbi a déligyümölcsök esetében, az esetleges méreganyagok jelenléte miatt például nagyon fontos, hogy alaposan megmosd a citrusok héját, azonban nemcsak akkor, ha ezt is elfogyasztod. Hasznos módszer, ha néhány percre ecetes, almaecetes vízbe áztatod őket, majd átdörzsölöd akár kefével is, mielőtt folyóvízzel alaposan leöblíted.

Sohase hagyd nedvesen!

Ha azonban ezután nem használod fel - és ez érvényes mindenre, a zöldségekre is -, mielőtt a hűtőbe teszed, gondoskodj róla, hogy alaposan meg is töröld, ha ugyanis nedves marad a felület, az ideális táptalajt jelent a baktériumoknak vagy épp a penészgombáknak, aminek köszönhetően az étel jóval gyorsabban romlásnak, rothadásnak indulhat.

A keményebb héjú zöldségek és gyümölcsök esetében használhatsz szódabikarbónás bedörzsölést is a tökéletes tisztaság érdekében, vékonyabb héjnál - például a paradicsomnál - azonban ezt ne tedd, mert könnyebben megsérülhet.

Mosásnál érdemes olyan meleg vizet használni, amit még elbír a kezed, és lehetőleg sikáld át a kezeddel alaposan, amit aláteszel. Ha erre nincs lehetőséged - például az étel felépítése, formája miatt -, alkalmazd az áztatást.

Alapos szárítás, áttörlés nélkül a zöldségeket, gyümölcsöket ne csak a hűtőbe ne tedd be, de műanyag zacskóba, dobozba se, a párás közeg ugyanis szintén kedvez a baktériumoknak, ezáltal pedig a rothadásnak.

Ezt is szeretjük