Ha így mosod meg, hamar megrohad a zöldség: ez a helyes módszer, így csináld!
Ha lehet, ne így tedd be a hűtőbe a zöldséget, gyümölcsöt!
Az esetleges szennyeződések eltávolítása érdekében a házi kert vagy a biogazdaságok gyümölcseit, zöldségeit is fontos megmosni, fokozottan igaz ez azonban azokra a termékekre, amelyek általában hosszú utat tesznek meg, míg a termesztési helyről a boltok polcaira, majd onnan a fogyasztók asztalára jutnak.
Lehetőleg moss meg mindent!
A zöldségek és gyümölcsök a tárolás során éppúgy szennyeződhetnek, mint akkor, ha a vevők fogják meg őket, vagy épp a bevásárlókosárral, illetve más élelmiszerekkel, termékekkel érintkeznek, emellett különféle tartósítószerekkel is kezelhetik őket, hogy minőségük romlása nélkül vészeljék át a szállítás sokszor hosszú időszakát.
Különösen érvényes előbbi a déligyümölcsök esetében, az esetleges méreganyagok jelenléte miatt például nagyon fontos, hogy alaposan megmosd a citrusok héját, azonban nemcsak akkor, ha ezt is elfogyasztod. Hasznos módszer, ha néhány percre ecetes, almaecetes vízbe áztatod őket, majd átdörzsölöd akár kefével is, mielőtt folyóvízzel alaposan leöblíted.
Sohase hagyd nedvesen!
Ha azonban ezután nem használod fel - és ez érvényes mindenre, a zöldségekre is -, mielőtt a hűtőbe teszed, gondoskodj róla, hogy alaposan meg is töröld, ha ugyanis nedves marad a felület, az ideális táptalajt jelent a baktériumoknak vagy épp a penészgombáknak, aminek köszönhetően az étel jóval gyorsabban romlásnak, rothadásnak indulhat.
A keményebb héjú zöldségek és gyümölcsök esetében használhatsz szódabikarbónás bedörzsölést is a tökéletes tisztaság érdekében, vékonyabb héjnál - például a paradicsomnál - azonban ezt ne tedd, mert könnyebben megsérülhet.
Tudtad, hogy ezeket is tilos a hűtőbe tenni? 7 dolog, amiről nem is hinnéd
Nézegess képeket!
ElolvasomMosásnál érdemes olyan meleg vizet használni, amit még elbír a kezed, és lehetőleg sikáld át a kezeddel alaposan, amit aláteszel. Ha erre nincs lehetőséged - például az étel felépítése, formája miatt -, alkalmazd az áztatást.
Alapos szárítás, áttörlés nélkül a zöldségeket, gyümölcsöket ne csak a hűtőbe ne tedd be, de műanyag zacskóba, dobozba se, a párás közeg ugyanis szintén kedvez a baktériumoknak, ezáltal pedig a rothadásnak.
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített foglalatban13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Cirkónia tündöklés ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc cirkóniával díszített csillaggal13 990 Ft
-
Csepp alakú cirkóniával és édesvízi igazgyönggyel díszített ezüst nyaklánc13 900 Ft
-
Rózsaszín cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc színes cirkóniával díszítve17 900 Ft
-
Fehér cirkónia kristállyal díszített kapcsos fülbevaló12 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló cirkónia kristály díszítéssel14 900 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Kék opálos csepp alakú ezüst fülbevaló cirkóniával11 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy fülbevaló nagy méretű cirkóniával10 900 Ft