Szinte mindenki tudja, hogy fémet vagy épp aranyozott szegélyű tányért nem célszerű a mikrohullámú sütőbe tenni, és mi is írtunk már arról korábban, még mi az, ami hasonló példa lehet, vannak azonban olyan tárgyak, illetve élelmiszerek is, amelyekről kevesebb szó esik. Ilyeneket gyűjtött egybe a Lifehack.org cikke is, kattintsd végig a képeket!

A cikk szerint az anyatejet egyáltalán nem szabadna a mikrohullámú sütőben melegíteni, amivel kapcsolatban meg is említ egy érdekes eredményeket felmutató tesztet. Utóbbi során lefagyasztott anyatejmintákat vizsgáltak a melegítés után, és kiderült, hogy a mikróba tett tejben sokkal inkább elszaporodtak az E-coli baktériumok, mint akkor, ha hagyományos módon melegítették őket. Mindemellett a mikrohullám az anyatejben található jótékony anyagoknak sem tesz jót.

A brokkoli a leggyakrabban melegített zöldségek közé tartozik, annak ellenére is, hogy bármilyen formában hőkezelik, a benne található értékes tápanyagok károsodnak. A mikrohullámú sütőben való melegítés azonban különösen kockázatos, ennek során a brokkoliban található antioxidánsok akár 97%-a is elveszhet.

Érdemes a fagyasztott gyümölcsöket a fagyasztóból a hűtőbe áttéve vagy szobahőmérsékleten kiolvasztani, a cikk például japán kutatásokra hivatkozva említi meg, hogy a mikrohullámú melegítés során karcinogén anyagok képződhetnek bennük.

Ugyanez igaz lehet a műanyag edényekre is, amelyekről ezek a karcinogén anyagok az ételekbe is bekerülhetnek. Bár vannak olyan műanyag dobozok, amelyeken jelzik, hogy alkalmasak a mikrohullámú sütőben való melegítésre, jobb, ha a biztonság kedvéért óvakodsz bármiféle típustól.

Sokan a mikrosütőben olvasztják ki a húst is, a cikk szerint azonban ez kockázatos lehet, bizonyos hőmérsékleten ugyanis a baktériumok elkezdenek gyorsan szaporodni a húson, amit megkönnyít az is, hogy a hús nem egyenletesen olvad ki, míg egyes részei még fagyottak, mások már akár átsültek is lehetnek. Ha a húst a kiolvasztás után nem sütöd meg rögtön, inkább a hűtőbe áttéve olvaszd ki. Mindemellett japán kutatások szerint, ha a hús hat percnél tovább van a mikróban, B12-vitamin-tartalmának is jelentős részét veszítheti el.
Tudtad, hogy ezeket tilos betenni a hűtőbe?
Vannak olyan ételek, amelyeket rossz ötlet hűtőben tárolni, mert többet ártasz vele, mint használsz!
Tudtad, hogy ezeket tilos betenni a hűtőbe? Többet ártasz vele, mint használsz!
Nézegess képeket!
Elolvasom