A fagyasztás lehetőségét nincs, aki ne áldaná, léteznek azonban szabályai, melyeket nagyon fontos betartani ahhoz, hogy az ételek állaga és higiéniai állapota semmit se romoljon. Korántsem mindegy például, hogyan és hol olvasztod fel az egyes lefagyasztott adagokat. Nézd meg a képeket, és megismerheted a legfőbb jó tanácsokat.

Bár sokan egyértelműnek tartják, hogy az ételeket szobahőmérsékleten olvasszák fel, ez nem túl jó megoldás, a húsok esetében például, míg a belsejük még fagyott, a kedvező hőmérsékleten a külsejükön a baktériumok jelentős mértékben elszaporodhatnak. A lehető legbiztonságosabb megoldást a hűtőben való felolvasztás jelenti, persze ehhez idő kell, így célszerű előre tervezni.

Ha ételt olvasztasz fel a hűtőben, tedd jól, lehetőleg légmentesen zárható dobozba, a levegővel és baktériumokkal való érintkezésen kívül így például azt is elkerülheted, hogy bevegye a hűtő szagát, vagy a kiolvasztott lé kifolyjon a hűtőbe, más ételekre.

Ha nincs elég idő, a mikrohullámú sütő olvasztó funkcióját is bevetheted, a gyorsaság miatt ugyanis így kevesebb idejük van a baktériumoknak a szaporodáshoz. Bár számos étel esetében jó megoldás lehet, a húsoknál kevésbé, nem olvadnak ugyanis egyenletesen, és míg belsejük fagyott marad, külsejük akár meg is főhet.

Húsok olvasztásához sokan ajánlják a forró vizes módszert, ezt azonban semmiképp se válaszd, szintén kedvező ugyanis a baktériumok szaporodásához, emellett a húsok rostjai is sérülhetnek. A hideg vizes kiolvasztás ugyanakkor jó alternatíva: a fagyott húst zacskóba kell csomagolni - legyen jól zárható, simítózáras -, majd hideg vízbe tenni, vagy hideg vizet folyatni rá. A kiolvadásig gondoskodni kell azonban arról, hogy a víz hideg maradjon, ha állóvízben olvasztasz, azt cserélni kell.

Bárhogyan olvasztasz is ki valamit, utána azonnal készítsd el, főzd vagy süsd meg, illetve fogyaszd el, a már felolvasztott ételt visszafagyasztani pedig egyáltalán nem tanácsos.

Bár a húsok esetében ez a legkevésbé biztonságos megoldás, vannak ételek, amiket, ha muszáj, szobahőmérsékleten is felengedhetsz, ilyen például a gyümölcs, a sütemény, a szendvics vagy épp a lefagyasztott kenyér.
Így kell lefagyasztani a kenyeret
Plusz hét dolog, amivel megteheted, úgy is finom marad. Nem is hinnéd, mi mindent lehet lefagyasztani, nézd meg a képeket!
Így kell lefagyasztani a kenyeret: 7 dolog, amivel megteheted, úgy is finom marad
Nézegess képeket!
Elolvasom