Fűszerecet ajándékba

Olcsó, dekoratív és finom!

Ráuntál a hagyományos ízekre? Mit szólnál egy saját készítésű fűszerecethez, amihez nem is kell más, mint fűszer, egy kis ecet.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy kis türelemmel – és persze segítségünkkel – ugyanis te is készíthetsz saját kezűleg fűszerecetet, a fűszerek tekintetében ráadásul maradhatsz az egyszerű összetevőknél, például a bazsalikomnál vagy a zsályánál. Ezekkel is nagyon ízletes és mutatós fűszerecetet készíthetsz, amely nemcsak a te konyhád dísze lehet, hanem kiváló ajándék is.

Készítsd magad!

Hozzávalók:

  • fehér vagy vörös borecet
  • válogatott fűszernövények
  • műanyag tölcsér
  • dekoratív üvegcse

Első lépésként sterilizáld az üveget forró vízzel! Hogy milyen ecetet választasz, az a te döntésed: megteszi az általános fehér borecet is, a vörös borecettel azonban különlegesebb lehet a végeredmény az ecet pirosas színe miatt.

Ha lehet, az almaecetet viszont kerüld, ez ugyanis megváltoztathatja a fűszerek illatát. Jöhet a dolog látványosabb része! Az ecetet öntsd az üvegcsébe! Ügyelj azonban arra, hogy ehhez a művelethez műanyag tölcsért használj, mert a fémtölcsér felületén baktériumok tanyázhatnak, ami elronthatja az ecetet.

Jöhetnek a fűszerek!

Ha megtöltötted az üveget, válaszd ki, hogy milyen fűszereket szeretnél használni! Természetesen akár többféle fűszernövény is vegyíthetsz, de az ecetbe kiváló például a kerti bazsalikom, mely valamikor a legismertebb fűszernövényünk egyike volt, és akár friss levél, akár szárított formájában része volt a házi fűszerkínálatnak.

Így készül a tökéletes mézeskalács

Nézegess képeket!

Elolvasom

Jó, ha tudod azonban, hogy a friss hajtások aromája különösen domináns, így könnyen elnyomhatja a többi fűszer ízét! Az orvosi zsálya - Salvia officinalis - a rozmaringhoz hasonló, ugyancsak erős aromájú fűszer, ezért érdemes óvatosan adagolni.

Egy csipet varázslat

Ha túl vagy a választáson - ami általában a legbonyolultabb része az ecetkészítésnek -, jöhet a kuruzslás! Tuszkold a morzsolt növénydarabkákat a csinos ecetes kancsóba ízlés szerint, amíg úgy nem látod, hogy nagyjából megtöltötted. Biztonságosan zárd le az üveget, majd helyezd az ecetet egy napos ablakpárkányra, ahol 2-3 hét alatt átitatódik a fűszerek aromájával.

Ha sietős a dolgod, kihagyhatod a 2-3 hetes várakozást, helyette óvatosan a tűzhelyen is összefőzheted a keveréket. Ezzel kész is vagy, már csak az van hátra, hogy ellásd az üveget egy személyre szóló kis üzenettel, és kész is a ragyogó meglepetés, akár a barátnődnek, akár a családod valamelyik tagjának.

Ha szívesen olvasnál izgalmas növényekről, gyümölcsökről és zöldségekről, akkor a te helyed az Édenkert.hu kerti magazin.
A tartalomból: használati útmutató a szobanövényekhez, kertápolási praktikák, szakértői tanácsadás.
Minden ingyen az interneten.
Nézd meg a friss címlapot! »

Ezt is szeretjük