10 közkedvelt csemege, ami károsítja az immunrendszert

Ne add a gyereknek!

Sokan táplálónak hiszik őket, holott árthatnak az immunrendszernek.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vannak olyan ételféleségek, amelyek gátat vethetnek az immunrendszer egészséges működésének, illetve súlyosbíthatják a fertőzés tüneteit. Mindez fokozottan igaz gyerekek esetében, hiszen az ő immunrendszerük eleve fejletlenebb, így nehezebben birkózik meg a kórokozókkal. Ismerd meg azokat a közkedvelt táplálékokat, amelyek, bár sok családban gyakorta kerülnek az asztalra, valójában kevéssé kívánatosak.

A nehezebb ételek rendszeres fogyasztása megterheli a szervezetet, ily módon pedig csökkenti a kórokozókkal szembeni védekezőképességét. Ebbe a csoportba tartoznak a magas zsírtartalommal bíró tejtermékek, különös tekintettel a zsíros sajtokra.

A zsíros húsok szintén akadályozzák az immunrendszer megfelelő működését. Ugyanezek az ételféleségek rántva duplán rosszat tesznek, hiszen a művelet során rengeteg olajat szív magába a panír. Ha lehet, minél ritkábban kerüljön rántott sajt és rántott hús az asztalra - még ha ezek népszerűek is a gyerekek körében.

A negatív csúcsot valószínűleg a rántott halrudacskák jelentik - ezek jellemzően kevés halat látnak, viszont tele vannak adalékanyagokkal, melyek feleslegesen terhelik meg a szervezetet.

Bő olajban, magas hőmérsékleten sütve az egyébként egészséges ételek is elveszítik vitamintartalmukat, zsiradékkal átitatva pedig többet ártanak, mint használnak.

A vércukorszint emelkedésével párhuzamosan gyengül az immunrendszer hatékonysága. Persze egy kisgyerek esetében nehéz tiltólistára tenni a sztenderd édességeket, úgymint cukorka és csokoládé, de ne szerepeljenek túl gyakran a repertoárban.

A gyümölcslevek nagy része szintén jelentős cukortartalommal bír. Vásárolj inkább 100%-ost, és egy kis vízzel hígítva add a gyereknek, de magad is készíthetsz turmixokat tetszőleges gyümölcsökből, szintén hígítva.

Az egészségesnek hitt müzlivel is melléfoghatsz, számos bolti termék ugyanis nagy mennyiségű cukrot tartalmaz. Készítsd el a csemegét házilag, zabpehelyből, magvakból, friss és aszalt gyümölcsökből, és édesítsd inkább egy kis mézzel. Így nemcsak egészséges nassot teszel csemetéd elé, hanem még olcsóbban is jössz ki.

A gabonapelyhek a feldolgozás során tápértékük nagy részét elveszítik, és általában cukrozottak. Helyettük adj a gyereknek almachipset, magvakat, aszalt gyümölcsöket - a diákcsemege a fentiek nagy részét tartalmazza, és minden apróság szereti.

Ha porontyod megfázott, vagy épp a nyavalyaság küszöbén áll, tovább rontják a helyzetet a nyálkaképződést elősegítő élelmiszerek. Ilyen például az egyébként sok szempontból egészséges tehéntej.

Ilyen esetben a margarinokat, vajakat is érdemes mellőzni - hiszen ezek is tehéntejből készültek.

Ezt add helyettük!

A legfontosabb, hogy a napi étrend lehetőleg minél nagyobb arányban tartalmazzon nyers, átalakítatlan ételeket, és minél kevesebb feldolgozott, tartósított és vegyszerezett élelmiszert, hiszen a természetes ételek fokozatos beillesztése étrendünkbe már néhány százaléknál is megmutatja jótékony hatását.

- Számos tudományos kutatás bizonyítja, hogy az átalakított, finomított ételeket a szervezet csak nagy áldozatok árán vagy egyáltalán nem képes feldolgozni és hasznosítani. A nagy áldozat itt a velünk született véges enzimkészlet gyors kiaknázását jelenti. A betegségek egyik alapvető okozója pedig az évek során a szervezetben felhalmozódott és lerakódott salak és méreganyag - mondja dr. Kuklis Eszter orvos-természetgyógyász, homeopata, a Nyersétel Akadémia tanácsadója. - Egészségünk helyreállításának, megőrzésének és fenntartásának alapja tehát a minél több feldolgozatlan, nem hőkezelt, enzimdús, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag nyers, élő étel fogyasztása.

Tény viszont, hogy a gyerkőcökkel - főleg, ha korábban máshoz voltak hozzászokva - nem mindig könnyű megszerettetni az egészséges táplálékokat. Ide kattintva olyan, Lénárt Gitta által megkomponált ételeket találhatsz, melyek ízvilága a hagyományos konyhát idézi, miközben egyszerre táplálják a testet-lelket-szellemet.

Téli immunerősítők

Bár ilyenkor nehezebb a dolgod, azért a téli gyümölcsök és zöldségek között is jó néhányat találhatsz, amelyek hatékonyan vethetők be a baktériumok és vírusok ellen. Tudd meg, melyek a legerősebbek, és adj belőlük minél többet a gyerkőcnek!

A 9 legerősebb immunerősítő étel télre

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük