A gyereknevelés egyik leglényegesebb kérdésköre a gyermek táplálása, hiszen a kicsik esetében, mivel szervezetük fejlődő szervezet, különös odafigyelést igényel, hogy minden szükséges tápanyag bevitelre kerüljön.
Gyerkőcöd étrendjének összeállításakor tehát légy körültekintő, és az alábbi tíz ételről semmiképpen se felejtkezz el, hogy a lurkó semmiben ne szenvedjen hiányt.

Tej
Ha gyermeked nem laktózérzékeny, adj neki minél gyakrabban tejet! A kalciumban gazdag tej ugyanis nem csupán a csontoknak jó, hanem a memóriát és a gondolkodást is serkenti. A reggeli italt felejtsétek el, és vásárláskor válasszátok minél nevesebb gyártó tejét! Ne ezen spóroljatok!

Csokoládé
Nem akarod, hogy elhízzon, vagy rosszak legyenek a fogai? Ne a foszd meg a gyereket a csokitól, inkább adj neki minőségi terméket, az ugyanis kakaótartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert, jótékony hatással van a memóriára, illetve antioxidánsokban gazdag.

Tojás
A változatosan elkészíthető tojás egy összetett vitaminbeviteli forrás, ezért semmiképpen se felejtsétek ki az étrendből! Gyakorlatilag minden fontos vitamin megtalálható benne, emellett pantoténsav, foszfor, vas, cink, kalcium, kálium, nátrium, szelén és magnézium is.

Húsfélék
A különböző húsok is állandó szereplői kell, hogy legyenek a gyerekek étrendjének. Amennyire lehet, a dínós és egyéb gyorsfagyasztott fasírtkák helyett hentesnél kapható, friss húsokat válassz, ezek minősülnek ugyanis igazán jó fehérjeforrásnak.

Hal
A húsfélék közül is a hal az, ami különösen fontos szerepet kap a táplálásban, ugyanis ásványianyag- és omega-3-tartalma magas, és többek között tartalmazza a szervezet számára fontos foszfort, vasat, káliumot és kalciumot, a B2- és B6-vitaminokat, valamint D- és A-vitamint is.

Joghurt, kefir
A gyermek immunrendszerének hatékony működése érdekében adj neki rendszeresen joghurtot, illetve kefirt! Ezek ugyanis élőflóra-tartalmuknak köszönhetően támogatják a természetes flórát. Fontos, hogy ne gyümölcsöst vegyél, hanem natúr joghurtot, előbbiben ugyanis rengeteg cukor van.

Csonthéjasok
Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem a sózott, zacskós verzióra kell gondolni, hanem a natúrra. A dió, a mogyoró és más csonthéjasok értékes olajokban gazdagok, illetve kiváló vitaminforrások is, például sok-sok E-vitamin található bennük.

Teljes kiőrlésű pékáruk
Nagyon fontos, hogy a gyerek tányérjára, ha csak lehet, ne fehér lisztből készült pékáruk kerüljenek! Azok ugyanis tápanyagban szegényebbek, hizlalnak és lassítják az emésztést is. A teljes kiőrlésű pékáruk ezzel szemben tápanyagban gazdagok, valamint rosttartalmuk révén jót tesznek az emésztésnek is.

Zöldség, gyümölcs
Bizonyára nem nagy újdonság, hogy mennyire fontos is az egészséges táplálásban a friss zöldség és gyümölcs jelenléte, de ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni. Napi minimum háromszor adj a gyereknek más-más fajta zöldséget, gyümölcsöt enni, hogy fedezd vitaminszükségletét!

Levesek
A különböző levesek valóságos tápanyagbombának minősülnek, nem véletlen, hogy a betegeknek húslevest szoktak adni, hogy felépüljenek. Másfelől, a napi folyadékszükséglethez is hozzájárulnak, így már két ok is van, hogy megkedveltesd a levest a lurkóval.
6 étel tavasszal, ami megbetegíthet
Ezeket az ételeket ne add a családnak, vagy legalábbis válaszd őket meg nagyon körültekintően!
6 étel tavasszal, ami megbetegíthet
Nézegess képeket!
Elolvasom