4 egészségesnek hitt, de káros étel, amivel ne etesd a gyermeked
A rostban gazdag, tápláló ételek nem biztos, hogy olyan egészségesek, mint hiszed.
Az egészséges étkezést nem lehet elég korán elkezdeni. Éppen ezért nem árt, ha gyermekedet is a természetes ételek szeretetére neveled, így talán később is könnyebben ellenáll a gyorséttermek csábításának.
A feladat azonban korántsem olyan könnyű, mint amilyennek látszik, ha ugyanis a hamburger és a pizza helyett joghurtot, gyümölcsöt és reggelizőpelyhet pakolsz az asztalra, lehet, hogy pont ugyanannyi káros anyagot fogyaszt a csemetéd. Tudd meg, mely ételek ártalmasak annak ellenére, hogy kifejezetten egészségesnek hisszük őket!
Gabonapehely - tele cukorral
A legtöbb reggelizőpehely valóban gazdag rostokban és vitaminokban, ám sajnos nem csak ezek az összetevők találhatóak meg bennük. A legtöbb gyártó a cukorral sem spórol, de találhatsz olyan terméket is a piacon, mely kifejezetten zsíros. A dobozon található adatok alapján az derül ki, hogy egy tál gabonapehely biztosítja a felnőttek napi cukorbevitelének 50%-át, ami a gyerekek esetében még több: korántsem biztos tehát, hogy a legjobb módszer, hogy elkerüld a fiatalkori elhízást, az, ha minden reggel egy tányér gabonapehellyel kezdődik.
Ha valóban rostban és vitaminokban gazdag ételt szeretnél a gyerkőc elé tenni, válaszd a természetes, nem édesített, teljes kiőrlésű müzliket: bár nem csokis vagy mézes ízesítésűek, ezek legalább garantáltan egészségesek. A boltokban kapható, kifejezetten gyerekeknek szánt gabonapelyhek ezzel szemben éppen a gyerekkori elhízás első katalizátorai lehetnek, ráadásul magas cukortartalmuk a felnőttkori szív- és érrendszeri betegségek kialakulását is elősegítheti.
Ha ragaszkodsz ezekhez a termékekhez, válaszd azt, amelyik a lehető legkevesebb nátriumot és cukrot tartalmazza. Vedd figyelembe, hogy a gyereknek naponta az évei számával megegyező, plusz öt gramm rostra van szüksége, alacsony cukortartalmúnak pedig akkor számít egy termék, ha száz grammjában csupán öt gramm cukor található.
Joghurt - tele mesterséges adalékanyagokkal
A joghurt vitaminban és kalciumban gazdag, ráadásul egy gyümölcsös finomság a gyerkőc édességigényét is kielégíti - legalábbis a reklámok szerint. A valóság azonban az, hogy a joghurtok többnyire sosem láttak egészséges gyümölcsöt, akkor sem, ha a csomagolás tanúsága szerint valódi gyümölcsdarabokkal vannak dúsítva. Ezeket a gyümölcsdarabokat általában már kipréselték, és egy kis vízzel turbózzák fel az újrahasznosítás előtt. A boltokban kapható joghurtok nagy részében az élő baktériumflóra sem található meg, ami miatt olyan hasznos ez a táplálék, ráadásul cukorban is igen gazdagok.
A természetes, natúr joghurt, amiben még élőflóra is található, valóban egészséges, és biztosítja a gyerek napi kalciumszükségletét akkor is, ha tejérzékeny. Ne ess azonban abba a hibába, hogy gyümölcsjoghurtot adsz neki, mivel a natúr ízét nem szereti, az édes, cukros termékekben ugyanis sem igazi tej, sem valódi gyümölcs nem található.
A sovány tej a gyártás során keletkező, önmagában eladhatatlan melléktermék, a joghurt ízét adó gyümölcsszármazékok pedig csak állagjavítóval és más adalékanyagokkal hozhatók olyan állapotban, hogy az eredetire hasonlítsanak. Vegyél inkább valódi joghurtot, keverd össze gyümölcsdarabokkal, ízesítsd pár csepp mézzel, és máris egészséges reggelit adhatsz a gyereknek!
Pattogatott kukorica - hizlaló csemege
Sok szülő úgy gondolja, hogy, ha a chipsek helyett egyszerűen bedobja az esti film előtt a pattogatott kukoricát a mikróba, azzal meg van oldva a hizlaló nassolás problémája. A dolog azonban nem egészen így van, ugyanis a mikrós pattogatott kukorica korántsem olyan egészséges, mint természetes megfelelője. A natúr pattogatott kukorica ugyanis valóban gazdag rostokban és tápanyagokban, ugyanakkor kalóriaszegény, míg a legtöbb boltban vásárolható, mikróban pattogtatható, tasakos verzió tele van adalékanyagokkal. Elég, ha a csomagoláson található listát elolvasod: több E-számot és adalékanyagot találhatsz, mint természetes összetevőt.
Ha olcsó, de ízletes és egészséges finomságot szeretnél készíteni a gyereknek, pattogtass otthon kukoricát. Ha veszel egy zacskó bio kukoricát, akár lábasban is kipattogtathatod, ha pedig enyhén megsózod, és raksz rá egy kanál vajat, még finomabb is lesz, mint az egészségtelen mikrós popcorn.
Halrudacska - amilyen gyors, olyan egészségtelen
A halhús számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, de emellett gazdag omega-3 zsírsavban is, ami a depresszió és a szívbetegségek megelőzésében is fontos szerepet játszik. A boltokban kapható, könnyen elkészíthető mirelit halrudacskák azonban sajnos a hasznos tápanyagoknak csupán kis százalékát tartalmazzák a tiszta halhúshoz képest, ezek ugyanis a feldolgozás során keletkező felesleges anyagokból készülnek. Sokszor a csomagoláson is az olvasható, hogy halreszelékből állnak.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Mivel a hal az egyik leghamarabb elkészíthető étel, vásárolj inkább minőségi halhúst, és a fagyasztóból előkapva ugyanannyi idő alatt megsütheted, mint a gyorsfagyasztott halrudacskákat.
OLVASD EL EZT IS!
- kisgyerek
- kezelés
Piros foltok, viszkető, hámló bőr
- internet
- kisgyerek
Így szabályozd a gépet, hogy a gyerek csak azt lássa, ami neki való
- kisgyerek
- gyereknevelés