A gyömbér serkenti az emésztést és megkönnyíti a gyomor munkáját. Fehér húsokkal izgalmas kombinációt alkot, de ha almát vagy ananászt fűszerezel vele, az édesség iránti vágyadat is kielégíti.
A fahéj elősegíti a zsírbontást, gyorsítja az anyagcserét és fertőtleníti az emésztőszerveket. Levesek, turmixok, gyümölcsök fűszere lehet, azonban nem csak az édes ízekhez passzol - a rizst vagy a szárnyas húst is izgalmasabbá teheted vele.
A fokhagyma közimsert emésztésserkentő, és a bélrendszer vírusos fertőzéseivel is felveszi a harcot. Fogyaszthatod fűszerként, de cseppek formájában az egyik legerősebb természetes zsírégető lehet.
A különleges, gazdag színű sáfrány a világ legdrágább fűszere, ám szerencsére egészen kevés is elegendő belőle, hogy kifejtse intenzív ízét és jótékony hatását. Sajtokat, leveseket, süteményeket vagy főzelékeket ízesíthetsz vele, de a bort is pikánsabbá teszi. A sáfrány emellett gyorsítja az emésztést és erősíti a gyomrot.
Rozmaring
A rozmaring vérbőséget okoz a gyomorban, ezáltal gyorsabbá teszi az emésztést és az anyagcserét is. Vörös- és vadhúsokhoz remekül passzol, de az olyan különlegességek, mint a bárány vagy a lazac sem készülhetnek el nélküle.
Chili
A tüzes fűszernövény a benne található kapszaicin nevű anyagnak köszönheti csípős ízét és zsírégető tulajdonságát is. A hagyományos felhasználási módok mellett érdemes étcsokoládéval is kipróbálnod - kifejezetten pikáns párost alkotnak.
Az ánizs serkenti az emésztést, csökkenti a bélbántalmakat és megszünteti a puffadást. A répa, a tök, a káposzta és a cékla remekül passzol hozzá, de vadételeket, mártásokat és édeségeket is izgalmasabbá tehetsz az ánizzsal.