A 4 legdurvább anyagcsere-lassító táplálék

Ezek miatt hízol el

Egyes élelmiszerek a kalóriák mellett más téren is veszélyeztetik diétádat.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tápanyagok lebontásához, a kalóriák elégetéséhez ideális sebességű emésztésre és az enzimek tökéletes munkájára van szükség. Néhány táplálék fogyasztásával azonban éppen ellenkező hatást érsz el: fékezik az emésztő- és kiválasztószervek működését, lassan haladnak át a tápcsatornán, miközben testsúlynövelő méreganyagok keletkeznek.

Így az értékesebb élelmiszerek felszívódása is csökken, energia helyett pedig csupán zsírpárnákat nyersz. Íme, a legveszélyesebb, anyagcseregátló falatok.

Zsírdús felvágottak

Ne tévesszen meg a csábító illat: a szalámik, a gyengébb minőségű felvágottak aromájukat mesterséges adalékanyagoknak köszönhetik. Ezeket szervezeted idegen betolakodónak érzékeli, és védekezésképpen zsírlabdákba ágyazza.

Az eredmény egyértelmű, ha mérlegre állsz. Anyagcseréd ahelyett, hogy vitaminokból erőt gyűjtve lendületet kapna, azzal lesz elfoglalva, hogy ártalmatlanítsa az ízfokozókat és tartósítószereket. Legfontosabb kiválasztószerveidet, a májat és a vesét szintén megterhelik ezek az anyagok, így nem marad energiájuk az egészséges működéshez.

Mivel a zsírban gazdag felvágottak emésztése rendkívül lassú, a folyamat közben számtalan bomlástermék képződik - további gátat szabva a tápanyagok lebontásának. Mindezt elkerülheted, ha sovány sonkával vagy vékonyra szeletelt színhússal gazdagítod szendvicseidet.

Burgonyachips

Értékes szénhidrát, B-vitamin-csoport, kálium és rostok - mindezt tartalmazza a burgonya, mely gyakori szereplője lehet étrendednek. Nem mindegy azonban, milyen formában! A legkevésbé ajánlott, hogy zacskókba zárt változatát válaszd, sóval és számtalan ízfokozóval dúsítva.
 

15 táplálék, amit iktass ki az étrendedből, ha fogyni akarsz

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ezek a nassolásra csábító falatok rendszerint hidrogénezett növényi olajjal készülnek, melyek káros transzzsírsavakká alakulnak. Mivel ilyen zsiradékokkal soha nem találkoznál a természetes táplálkozás során, lebontásuk a teljes anyagcsere-folyamatot megzavarja. Továbbá megemelik koleszterinszintedet, és lehetetlenné teszik az egészséges zsírok lebontását is, melyeket halfélékből, hidegen sajtolt növényi olajokból nyersz.

A magas sótartalom pedig megzavarja vízháztartásodat: megköti a folyadékot, így ödémák keletkezhetnek szervezetedben. A lebontó-méregtelenítő folyamatokhoz szükséges vízmennyiség tehetetlenül raktározódik ahelyett, hogy betöltené feladatát. A burgonyáról azonban semmiképp nem kell lemondanod, héjában sütve vagy főzve, zöldfűszerekkel, túróval ízletes fogásokat varázsolhatsz belőle. Ha pedig egészséges nassolnivalóra vágysz, válaszd a natúr zöldség- vagy almachipset!

Ömlesztett sajt

A tejtermékek előnyös tulajdonságai háttérbe szorulnak, ha erősen feldolgozott formában fogyasztod őket. Ahhoz, hogy az ömlesztett sajtok elnyerjék a tetszetős alakzatot, számtalan eljáráson esnek át. Az állományjavító anyagok megterhelik a májat, mely a méregtelenítés fő szerve.

Az ömlesztősók szervetlen anyagok, hiányoznak belőlük az emésztéshez szükséges enzimek, a lebontatlan, bélrendszerben pangó táplálékrészecskék pedig erjedésnek indulnak, és erősen savasítják szervezetedet.

A magas zsírtartalmú, ragadós állagú élelmiszer valósággal eldugítja a tápcsatornát, betapasztja a felszívódásért felelős bélbolyhokat. Ráadásul ez az élelmiszer önmagában is kevés értékes tápanyagot tartalmaz, mivel a gyártási folyamat során sérülnek benne a vitaminok és ásványi anyagok. Így még kevesebb lesz az esélye, hogy a tartósításhoz használt káros nitrátokkal szembeszálljon védekezőrendszered. Kivédheted azonban ezt az anyagcsere-sorompót is, ha friss sajt és zsírszegény tejtermék kerül a bevásárlókosaradba - utóbbi lehetőleg élőflórás változatban.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fánk

Hogy mi a lassú emésztés és a körfogatnövelő kilók biztos receptje? Az alattomos hármasfogat: cukor, káros zsírsavak és finomliszt. Mindezt magában rejti az ártalmas reggelipótló édesség, a fánk. A fehér cukor azonnal a véráramba kerül, így magasra szökik a vércukorszint, majd ugyanolyan gyorsan vissza is zuhan - mardosó éhséget eredményezve. Ez a hullámvasút nem csak anyagcserédet, de idegrendszeredet is próbára teszi. A sütemény zsírtartalma tovább fokozza a hatást, mivel emelkedett zsírsavszint mellett a vérből sokkal nehezebben távozik a cukor.
 

A fánksütés során az olajat magas hőmérsékleten hevítik, miközben veszélyes anyagok keletkeznek. Ezektől csak jelentős többletmunkával tud szabadulni szervezeted, de a máj és vese tűrőképessége is véges: egyre nehezebben végzik feladatukat. A finomliszt pedig gátat vet a salakanyagok eltávolításának. Tömör masszává áll össze a tápcsatornában, és semmilyen ballasztanyagot nem tartalmaz, így szinte mozdulatlanná teszi a bélrendszert.

Természetesen néhány farsangi fánk még nem teszi tönkre anyagcserédet, ám hosszútávon a gyümölcsökkel, tejtermékekkel készült édességek vagy például az aszalt gyümölcsök mértékletes fogyasztása sokkal ártalmatlanabb módon csillapítja édességvágyad.

Ezt is szeretjük