Te milyen sót használsz? Ez az egyik legegészségesebb, érdemes kipróbálnod!
Nemcsak vákuum és jódozott létezik, számos típus elérhető.

Dia

	Az asztali só általában őrölt, szitált kősót jelent, amelyet bányászati technológiával nyernek ki a sóbányákból, általában külszíni fejtéssel. Az ilyen só jóval több ásványi anyagot tartalmaz, mint a finomítottabb verziók, ráadásul jellemző, hogy összetapadás elleni adalékanyagokat sem adnak hozzá.

Az asztali só általában őrölt, szitált kősót jelent, amelyet bányászati technológiával nyernek ki a sóbányákból, általában külszíni fejtéssel. Az ilyen só jóval több ásványi anyagot tartalmaz, mint a finomítottabb verziók, ráadásul jellemző, hogy összetapadás elleni adalékanyagokat sem adnak hozzá.

Dia

	A tengeri sót a tengerek, óceánok vizéből nyerik párologtatással. A tengeri só igen sok ásványi anyagot tartalmaz - többek között jódot, cinket, kalciumot, mangánt és vasat -, ugyanakkor fontos tudni, hogy a tengerek szennyezettsége miatt igen kevés olyan sólepárló hely található, amely igazán minőségi sót tud manapság előállítani. A legjobb minőségű és ezáltal a legdrágább típusok közé tartozik például a piramis alakú sókristályokból álló Maldon-só, a hawaii Alae-só vagy éppen a franciaországi Fleur de sel, vagyis a só virága.

A tengeri sót a tengerek, óceánok vizéből nyerik párologtatással. A tengeri só igen sok ásványi anyagot tartalmaz - többek között jódot, cinket, kalciumot, mangánt és vasat -, ugyanakkor fontos tudni, hogy a tengerek szennyezettsége miatt igen kevés olyan sólepárló hely található, amely igazán minőségi sót tud manapság előállítani. A legjobb minőségű és ezáltal a legdrágább típusok közé tartozik például a piramis alakú sókristályokból álló Maldon-só, a hawaii Alae-só vagy éppen a franciaországi Fleur de sel, vagyis a só virága.

Dia

	Ha a terméken a párolt, finomított vagy vákuum felirat szerepel, az olyan sót jelent, melynek feldolgozása során a tengeri sót, illetve a kősót oldják, kristályosítják, illetve finomítják, így érve el a selymes tapintást és az apró szemcséket. Az ilyen só kapható jódozatlan és jódozott verzióban is, nem árt továbbá tudni, hogy a csomósodásmentességet adalékanyagokkal érik el.

Ha a terméken a párolt, finomított vagy vákuum felirat szerepel, az olyan sót jelent, melynek feldolgozása során a tengeri sót, illetve a kősót oldják, kristályosítják, illetve finomítják, így érve el a selymes tapintást és az apró szemcséket. Az ilyen só kapható jódozatlan és jódozott verzióban is, nem árt továbbá tudni, hogy a csomósodásmentességet adalékanyagokkal érik el.

Dia


                        	Sokan úgy vélik, az egészségtudatosság jegyében érdemes minél természetesebb sófajtákat választani, emellett egyre népszerűbbek az olyan, nálunk is széles körben elérhetővé vált típusok, mint például a Himalája-só, illetve a fekete só. Előbbi, amelyet a himalájai Khewr-bánya mélyéről bányásznak kézzel, és a legtisztább sófajtának tartanak, könnyen felismerhető nagyobb szemű, a vas-oxid-tartalom miatt rózsaszínes árnyalatú kristályairól. A Himalája-sónak számos egészségügyi szempontból jótékony hatást tulajdonítanak, legyen szó a vérnyomás szabályozásáról, a szervezet méregtelenítéséről, az emésztés megkönnyítéséről vagy éppen a tápanyagok felszívódásának elősegítéséről.

Sokan úgy vélik, az egészségtudatosság jegyében érdemes minél természetesebb sófajtákat választani, emellett egyre népszerűbbek az olyan, nálunk is széles körben elérhetővé vált típusok, mint például a Himalája-só, illetve a fekete só. Előbbi, amelyet a himalájai Khewr-bánya mélyéről bányásznak kézzel, és a legtisztább sófajtának tartanak, könnyen felismerhető nagyobb szemű, a vas-oxid-tartalom miatt rózsaszínes árnyalatú kristályairól. A Himalája-sónak számos egészségügyi szempontból jótékony hatást tulajdonítanak, legyen szó a vérnyomás szabályozásáról, a szervezet méregtelenítéséről, az emésztés megkönnyítéséről vagy éppen a tápanyagok felszívódásának elősegítéséről.

Dia

	Egyre több helyen találkozni a fekete sóval is - a kala, sanchal megjelölés is ezt takarja -, amely szintén Ázsiából származik. A fekete sónak a több ezer éves indiai, természetes orvostudományi rendszer, az ajurvéda tisztító hatást tulajdonít, emellett azoknak is javasolják a hétköznapi só helyett, akik magas vérnyomással küzdenek, emiatt pedig sószegény diétát kell követniük.

Egyre több helyen találkozni a fekete sóval is - a kala, sanchal megjelölés is ezt takarja -, amely szintén Ázsiából származik. A fekete sónak a több ezer éves indiai, természetes orvostudományi rendszer, az ajurvéda tisztító hatást tulajdonít, emellett azoknak is javasolják a hétköznapi só helyett, akik magas vérnyomással küzdenek, emiatt pedig sószegény diétát kell követniük.

Blog.hu ajánló
Fotó: