Tumorellenes, tele van C-vitaminnal, és nagyon finom: így fogyaszd a nyári bogyót!

Rengeteg okot tudunk, amiért érdemes többet enned belőle.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron sokkal egyszerűbb egészségesen és vitamindúsan táplálkozni, mint az év más, hazai gyümölcsökben szegényebb időszakában, ennek ellenére is érdemes azonban tudatosan hozzáállni a napi gyümölcsfogyasztás mennyiségi és minőségi kérdéseihez.

Korábban írtunk már arról, mi történik a szervezetedben, ha dinnyenapot tartasz, milyen nyári gyümölcsöket célszerű turmixként fogyasztanod, vagy éppen azért, hogy kevésbé terhelje bőrödet az erős napsugárzás, létezik azonban egy aprócska bogyó, melyről általában kevesebb szó esik, köszönhetően annak, hogy savanykás íze, valamint a fogyasztása körüli kellemetlenségek, szára és magjai miatt sokan választanak helyette más nyári alternatívát. Pedig ha sejtenék, milyen egészséges! Nézd meg képeken, hogyan fogyaszthatod a méltatlanul háttérbe szorított, csodásan fanyar vitaminbombát, a ribizlit!

A ribizli a magas ásványianyag- és vitamintartalom mellett antioxidáns hatóanyagaival is védi az egészséget, fogyasztásának erőteljes rákellenes, rákmegelőző hatása van. Ha szeretnéd a lehető legegészségesebben indítani a napod, egy kevés natúr joghurt hozzáadása mellett fogyaszd turmixként.

A ribizli igen jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint - 100 grammonként akár 40 milligrammot is -, így erőteljes immunerősítő hatásra számíthat, aki rendszeresen fogyasztja, emellett azonban B- és E-vitaminban is gazdag, valamint magnézium, vas, kalcium és kálium is nagyobb mértékben található meg benne. Ha kevésbé kedveled fanyar ízét, tökéletes kiegészítője lehet édesebb gyümölcsöket is tartalmazó salátáknak is. Ha önálló, teljes értékű fogást szeretnél varázsolni belőle, érdemes például egy kis főtt quinoával kiegészítened, ahogy a képen is látható. De például fahéjas rizzsel is helyettesítheted ez utóbbit.

Egy ribizlis turmixnak erőteljes salaktalanító és emésztésserkentő hatása van, de akár méregtelenítő vízként is fogyaszthatod napi több alkalommal: ehhez nem kell mást tenned, mint a ribizliszemeket - akár össze is nyomkodhatod őket - tiszta vízhez adni, majd kicsit állni hagyni. Az italt fűszernövényekkel, például mentával, citromkarikákkal, illetve jégkockákkal is kiegészítheted a még hűsítőbb hatás érdekében.

Ha italok helyett étel formájában fogyasztanád, a legegyszerűbb verzió, ha egyszerű natúr joghurthoz adod, így készítve egészséges, adalékanyag-mentes gyümölcsös joghurtot.

A joghurtot más gyümölcsökkel, valamint magvakkal, zabpehellyel is kiegészítheted, sőt, a ribizlit akár zabkásához is keverheted. Savanykás ízének ellensúlyozására egy csepp mézet is adhatsz a reggelidhez, mely így is diétás marad, nem árt tudni ugyanis a ribizliről, hogy nagyon kevés kalóriát tartalmaz, gyümölcscukor-tartalma igen csekély, ugyanakkor rostokban rendkívül gazdag.

A ribizlis, sütőben sütött desszerteknek sincs párjuk, ha azonban igazán egészséges desszertek részeként szeretnéd fogyasztani, egészítsd inkább ki vele a hűtött finomságokat, tökéletes kiegészítője lehet például egy hűsítő, könnyű joghurt- vagy túrótortának.

Bár ízletes szörp, öntet vagy éppen lekvár készíthető belőle, a ribizlit természetesen frissen és nyersen a legjobb fogyasztani, így érvényesül igazán vitamintartalma. Napi legalább két marékkal érdemes elmajszolni belőle az idény alatt, ha szeretnéd kihasználni sokrétű egészségvédő tulajdonságait.

Képeken minden idők 5 legegészségtelenebb nyári étele

Könnyű elcsábulni, de nem árt tudni, mennyire egészségtelenek. Nézd meg a képeket galériánkban!

Képeken minden idők 5 legegészségtelenebb nyári étele: a lángost most békén hagytuk

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük