Rákellenes, vértisztító, gyulladáscsökkentő
A nyári gyümölcs nemcsak finom, de roppant egészséges is. Segítségével számos betegséget megelőzhetsz.
A gyümölcsök az egészség szimbólumai. Némelyikük pedig akár gyógyszerként is hasznosítható. A Közel-Keletről származó cseresznyének például minden egyes része - a magjától kezdve a száráig - felhasználható gyógyítási célokra. A rendkívül ízletes és egészséges gyümölcsnek számtalan fajtája létezik, a Germersdorfi óriástól kezdve a Gyöngyösi szívcseresznyén át egészen a Badacsonyi ropogósig.
Mit tartalmaz?
- Vas, folsav.
- Kálium, kalcium.
- A-, B- és C-vitamin.
- Cianidin, klorogénsav.
Daganatos megbetegedések ellen
A gyümölcs magjának B17-vitamin-tartalma megakadályozza azoknak az anyagoknak a működését, melyek a rákos sejtek osztódását segítik elő. Az alternatív gyógyászat is használja a cseresznyemag-kivonatot injekció formájában. Ugyanakkor nem árt tudnod, hogy az összetört mag nem csupán B17-vitamint, de ciánt is tartalmaz. Ezért érdemes vigyáznod vele, nem szabad túl nagy mennyiségben fogyasztanod. Ezenkívül a gyümölcshús klorogénsav-tartalma csökkenti a környezetben előforduló rákkeltő anyagok szervezetedre gyakorolt negatív hatásait: például semlegesíti a cigarettafüstben lévő nitrózamint.
Vértisztító és karcsúsító hatású
A gyümölcs 75-85%-a víz, ami kiváló vértisztító hatással bír. Ez a tulajdonsága kihat az egész szervezetre: fogyasztásának köszönhetően a méreganyagok távoznak a testedből, minek következtében egyre fittebbnek érzed magad, ráadásul a salakanyagok apadásával bőröd is szebbé válik majd.
Bár a gyümölcs viszonylag magas cukortartalommal bír - 14 gramm 10 dekagramm cseresznyében -, remek kiegészítője lehet a fogyókúrának. Mindez annak köszönhető, hogy gyorsítja az emésztési folyamatokat. Főétkezés előtt egy órával fogyassz el körülbelül 20 dekagramm cseresznyét. Ezzel egyrészt csökkented az éhségérzetet, másrészt felgyorsíthatod az anyagcsere-folyamatokat is.
Gyulladáscsökkentő hatás
Mivel a téli táplálkozás során a gyümölcsökkel és zöldségekkel szemben előtérbe kerülnek az állati eredetű táplálékok, a szervezet húgysavszintje megemelkedik. Ezek a vegyületek lerakódnak az ízületekben, és idővel fájdalmat okozhatnak. A cseresznyében található cianidin azonban segíti a húgysav lebontását a szervezetben, így gyulladáscsökkentő hatással bír, és enyhíti a fájdalmat.
A megfelelő sav-bázis egyensúlyért
Az emberi szervezet elsavasodása civilizációs ártalomnak tekinthető. A túlzásba vitt húsfogyasztás, valamint az étrendből egyre inkább hiányzó zöldségek és gyümölcsök következtében a test sav-bázis egyensúlya a savas irányba tolódik el. Mivel a cseresznye lúgosító hatású, fogyasztásával sokat tehetsz azért, hogy elkerüld a túlsavasodás olyan kellemetlen következményeit, mint az állandó fáradtság, a haj és a körmök töredezése vagy éppen az allergiás megbetegedések kialakulása.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Bőrápoló
Kozmetikai szempontból elsősorban a gyümölcs kipréselt leve értékes. Különösen alkalmas a vízhiányos bőr kezelésére, és ránctalanítónak sem utolsó. Magas szorbit- és szőlőcukor-tartalmának köszönhetően ugyanis a cseresznyelé segítségével a bőrsejtek több vizet tudnak elraktározni. Ezenkívül a gyümölcsben található vitaminok és ásványi anyagok fiatalítanak, cseranyagai pedig serkentik az anyagcserét, vérbőséget okoznak, valamint fokozzák bőröd vitalitását.
OLVASD EL EZT IS!
- eper
- cseresznye
A 3 legerősebb rákellenes nyári gyümölcs
- gyümölcs
- eper
A legvidámabb, apró antioxidáns
- gyümölcs
- banán