10 hétköznapi élelmiszer, amitől Candidád lesz

A magas cukortartalmú és a sok adalékanyagot tartalmazó táplálékok is hajlamosítanak a Candida-fertőzés kiújulására.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Candida albicans jelenléte az emberi bélrendszerben teljesen normális, ha azonban az élesztőgomba elszaporodik, rengeteg kellemetlen tünetet okozhat. Számos élelmiszer van, ami megnehezíti, hogy megszabadulj a fertőzéstől, illetve elősegíti annak kialakulását. Alapvetően a magas cukortartalmú, élesztővel készült, sok adalékanyagot tartalmazó ételek, illetve a húsfélék veszélyesek.

Tudd meg, pontosan milyen táplálékoktól kell tartózkodnod, amennyiben hajlamos vagy a Candidára! Ha hosszú távon nem is tudsz lemondani róluk, legalább csökkentsd a fogyasztásukat!

Tudtad?

A kialakult Candida gomba okozta fertőzés sokkal gyakrabban félrediagnosztizált betegség, mint más hüvelyi fertőzések. Biztos eredményt az otthon elvégezhető gyorsteszt vagy orvos által rendelt laborvizsgálat adhat. A gyorstesztet patikákban, vagy például online a FeminaShopban vásárolhatod meg, a laborvizsgálatot pedig előzetes bejelentkezés után belgyógyászodtól kérheted.

Az otthoni Intim Candida Gyorstesztet itt rendelheted meg »

Iktasd ki a fehérkenyeret, illetve a sok liszttel készült táplálékokat az étrendedből!

Alkoholtartalma, valamint magas cukortartalma miatt Candida-fertőzés esetén nem javasolt a borfogyasztás.

Malátatartalma miatt még az alkoholmentes sörről is le kell mondanod legalább néhány hétre.

A magas cukortartalmú gyümölcsök - sárgadinnye, mangó, szőlő - fogyasztása kifejezetten ellenjavallt.

A gombák mérgei - a mikotoxinok - a táplálékon keresztül az állati szervezetekbe is bejutnak. Candida-fertőzés esetén hanyagold a húsfogasztást.

A ketchup, majonéz, mustár és a készen kapható salátaöntetek mind tiltólistás élelmiszerek.

Rossz hír, ha ínyenc vagy: az érlelt sajtokat is hanyagolnod kell. Legalább addig, amíg el nem múlik a fertőzés.

Felejtsd el a mélyhűtött, aszalt, illetve konzervként kapható gyümölcsöket! Túl magas a cukortartalmuk.

Gombás fertőzés esetén csak a cukormentes, élő baktériumkultúrát tartalmazó joghurt hasznos a bélflóra számára, a gyümölcsjoghurt nem.

Az édességek, lekvárok, szörpök magas cukortartalmuk miatt nem ajánlottak Candida-fertőzés esetén.

Miben van több C-vitamin?

Teszteld a tudásod! Vajon tisztában vagy vele, melyik gyümölcsben, zöldségben van több C-vitamin?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük