Erzsébet királynő unokatestvére magyar modellt szeretett: tragikusan ért véget a herceg és Zsuzsi Starkloff szerelme
Zsuzsi Starkloff és Vilmos gloucesteri herceg szenvedélyesen szerették egymást, de a sors közbeavatkozott.

királynő-unokatestvére-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy hajszálon múlt, hogy magyar lány legyen a brit királyi család tagja, végül az élet nem így hozta. Erzsébet királynő unokatestvére, Vilmos gloucesteri herceg 1968-ban lett fülig szerelmes Zsuzsi Starkloff magyar modellbe és légiutas-kísérőbe.

Bár szépen indult a kapcsolatuk, szerelmük tragédiába fulladt, derült ki a Timeline dokumentumfilmjéből, amely a The Other Prince William címet kapta. A 2015-ös film idején még életben volt Zsuzsi Starkloff, így ő mesélt románcukról.

Zsuzsi Starkloff és Vilmos gloucesteri herceg szerelmének története

A gloucesteri herceg 1941. december 18-án látta meg a napvilágot, édesapja Henrik VI. György király öccse volt, így Vilmos és Erzsébet királynő unokatestvérek voltak. Ahogy cseperedett a herceg, egyre jobban látszódott, mennyire jóképű férfi lesz belőle, ami természetesen be is igazolódott. Felnőttként epekedtek érte a nők, azonban őneki csak egy valaki kellett, a gyönyörű Zsuzsi Starkloff.

1936-ban Lehel Zsuzsi néven született Budapesten, a zsidó származású nő 1956-ban elmenekült az országból első férjével, egy jobb élet reményében az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. New Yorkban modellként kereste a kenyerét, később légiutas-kísérő lett belőle, az Overseas National Airways munkatársa volt. Ekkortájt szeretett bele Ed Starkloff pilótába, ő lett a második férje, de nem tartott sokáig a házasságuk.

Válásuk után Tokióba költözött gyermekével, a nagyvárosban japán nyelven tanult, ő maga pedig angolt tanított. Emellett ugyanúgy modellkedett, közben nevelte lányát, aki 1968-ban már tinédzser éveit élte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szókimondó beszélgetések Szily Nórával és vendégeivel.

Új videósorozatunkban Szily Nóra és beszélgetőpartnerei döntik le a tabukat. A 'Szókimondó' őszintén és egyenesen dolgoz fel olyan fontos témákat, amikről sokszor nem beszélünk nyíltan. Tabuk helyett mi a szókimondó beszélgetésekben hiszünk. Sorozatunkban kendőzetlen őszinteséggel beszél Pásztor Anna a szerelem múlandóságáról, Mérő Vera a bántalmazásról, Oroszlán Szonja pedig a fordulatos karrierváltásáról vall, de más fontos témákat is körbejárunk. Tanács Eszter a gyermektelen nők helyzetéről, Bajzáth Sándor a veszedelmes függőségekről, Singer Magdolna a gyászfeldolgozásról, míg Dr. Beke Dóra az elcsúszott szépségtrendekről beszél. 

Tartsatok velünk! 

Promóció

Ez év szeptemberében érkezett az országba a királynő unokatestvére, akit Zsuzsi és barátnője meghívtak egy álarcos bálba. A levelet a magyar lány Hamupipőke néven írta alá. A herceg elfogadta a meghívást.

- Indiai hercegnőként öltöztem fel, ő pedig egy magányos lovasként jelent meg, fekete köpenyben és maszkban volt. Nagyon viccesen telt az este, egyértelműen helyes és magas férfi volt. Mintha egy James Bond-filmből jött volna. Odajött az asztalunkhoz az étterem másik végéből, majd ezt mondta: „elkérhetem Hamupipőkét egy tánc erejéig?” - emlékezett vissza Zsuzsi a találkozásukra.

 Táncoltunk, és ekkor kezdődött el igazán a kapcsolatunk!

A nő a filmben elmondta, nem kereste akkoriban a szerelmet, barátokra vágyott inkább, pont ezért érte meglepetésként, hogy újra szerelmes lett, nem érdekelte a herceg rangja sem, nem vágyott arra, hogy a brit királyi család tagja legyen.

Vilmos körülbelül két-három hónap járás után vallotta be neki, hogy sosem gondolta volna, hogy ennyire gyönyörű lehet a szerelem. A Csendes-óceán partjánál béreltek egy házat, az volt az ő szerelmi fészkük, ott senki nem tudta zargatni őket. Szinte a nap 24 órájában együtt voltak, élvezték az életet.

Hamarosan Angliába is eljutott annak híre, hogy Vilmos beleszeretett egy kétszeresen elvált, magyar nőbe, aki ráadásul zsidó volt. 1969 szeptemberében Margit hercegnő és akkori férje, Antony Armstrong-Jones Tokióba utaztak, hogy a britek és japánok kapcsolatát megerősítsék. Valójában Margitnak volt egy másik feladata is, méghozzá az, hogy ránézzen a hercegre és kedvesére.

A hercegnő találkozott is Zsuzsival, kedves volt vele, aznap azt mondta kuzinjának, nem hibáztatja, hogy szerelmes lett a magyar lányba. Pár nappal később Erzsébet húga azonban írt a hercegnek egy levelet, amelyben megírta, szerinte jobban tenné, ha várna a házassággal, és visszatérne Angliába.

Vilmost nem lehetett lebeszélni arról, hogy feleségül vegye választottját, 1970-ben visszatért, ugyanis apja stroke-ot kapott. Ez év júliusában Zsuzsi is gépre szállt, hogy Londonba utazzon.

A herceg szerette volna, ha a családjától engedélyt kapna a házasságra, de ez sosem történt meg. A família számára nem fért az bele, hogy egy elvált, zsidó nőt vegyen feleségül. A szerelmük több családtagot VIII. Eduárd brit király és Wallis Simpson kapcsolatára emlékeztetett, Eduárd még le is mondott a trónról azért, hogy feleségül vegye az elvált, amerikai asszonyt.

Zsuzsi a dokumentumfilmben elmondta, Erzsébet királynő annyit mondott unokatestvérének, hogy hallgasson a szívére, lényegében ha csak rajta múlt volna, összeházasodhattak volna, azonban Fülöp herceg ellenezte az esküvőjüket. Félt attól, hogy ezzel a húzásukkal csak befeketítenék a koronát. Vilmos eközben őrlődött a családi kötelességek és a szerelem között, végül előbbi győzedelmeskedett.

1970 augusztusában szakított a lánnyal, kivitte a reptérre, akkor látták egymást személyesen utoljára. Zsuzsi New Yorkban telepedett le, de továbbra is tartották a kapcsolatot telefonon, illetve leveleztek egymással. A lelkük legmélyén mindketten reménykedtek abban, hogy egy szép napon még újra egymáséi lesznek, ám egyikőjük sem sejtette, milyen szörnyű csavar történik.

1972 nyarán a herceg felhívta Zsuzsit, és elhívta egy repülőversenyre, de a nő visszautasította az ajánlatot, mert túl elfoglalt volt New Yorkban.

Bűntudatom volt, hogy nem mentem el végül, tényleg úgy gondolom, ha ott lettem volna, másképp alakultak volna a dolgok!

Az eseményt 1972. augusztus 28-án tartották meg. A herceg szenvedélyesen imádott repülni, sőt, az elsők között volt a királyi családban, akinek volt pilótaengedélye. Fel is szállt a versenyen a gépével, pár perccel később lezuhant, azonnal szörnyethalt. Csak 30 éves volt. A nő nem vett részt a temetésén, kínosan érezte volna ott magát, később ezt megbánta. Három hónapig teljesen össze volt törve lelkileg. Sosem házasodott újból, élete végéig a nyakában hordta Vilmos herceg gyűrűjét, az előkelőség szerelme jeléül ajándékozta neki az ékszert.

Zsuzsi Starkloff végül 2020-ban hunyt el 83 éves korában. Rákos volt.

Neki van a legszebb mosolya a királyi családban

Cikkünkből megtudhatod, kit választottak a szakértők a legszebb mosolyú előkelőségnek.

Ezt is szeretjük