John Lennon özvegye 90 éves lett: Yoko Ono így éli most az életét

Yoko Ono ma lett 90 éves.

yoko-cove
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Yoko Ono számára különleges a mai nap, ugyanis február 18-án lett 90 esztendős.

A japán képzőművész, zenész és aktivista már nem jelenik meg a nyilvánosság előtt annyit, mint régen, az egészsége sokat romlott az elmúlt években.

Yoko Ono 90 éves lett

Tokióban látta meg a napvilágot 1933-ban, apja vagyonos bankár és zongorista volt. Gyerekkora egy részét Japánban, a másikat az Egyesült Államokban töltötte. Kislányként elit iskolákba járatták, miután véget ért a 2. világháború, Scarsdale-ben telepedtek le. Nagyon érdekelte a zene és a művészetek, Andy Warhol volt az egyik példaképe. 1956-ban egy japán zeneszerző felesége lett, de hat év után elváltak, ezután Anthony Cox producerhez ment hozzá, művészként ekkor kezdtek foglalkozni a munkásságával. A férfinak egy kislányt is szült 1963-ban. Míg Cox felesége volt, egyre több kiállítása lett.

GettyImages-517724814
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Ennek ellenére a nevét akkor ismerte meg a világ, amikor John Lennon 1969-ben feleségül vette. 1966 novemberében találkoztak először, a Beatles énekese véletlenszerűen nézte meg egy kiállítását a londoni Indica Galleryben. Ekkor kezdtek ismerkedni egymással, ám mindketten házasok voltak még. 1969 márciusában keltek egybe.

A rajongókat sokkolta a szerelmük, nászútjuk során a béke mellett kampányoltak, miközben egy ágyban feküdtek, egy tiltakozást tartottak az amszterdami Hilton Hotelben és a montreali Queen Elizabeth Hotelben.

Házasságuk után egy évvel a Beatles végleg lehúzta a rolót, sokan a mai napig Onót okolják a banda feloszlásáért.

Lennonnal egy gyereket vállaltak, Sean 1975-ben látta meg a napvilágot. A rocksztárral sokat alkottak együtt, még egy közös együttesük is volt, a Plastic Ono Band. Legutolsó lemezük, amely még akkor jelent meg, amikor a zenész is élt, az a Double Fantasy volt. 1980. december 8-án végleg elveszítette élete szerelmét. Ono is ott volt, amikor Mark David Chapman elsütötte a fegyvert. Azóta sem ment férjhez újra. 1984-ben kiadta az utolsó lemezt, amelyen hallható volt elhunyt férje hangja, a korong a Milk and Honey nevet kapta.

Ez a kép még 2018-ban készült róla.
Ez a kép még 2018-ban készült róla.
Fotó: Kevin Mazur / Getty Images Hungary

Szólóban azóta további nyolc albumot adott ki, legutóbbi Warzone címmel került a boltok polcaira még 2018-ban. A képzőművészet is az élete része maradt, sőt, Magyarországon a Magyar Nemzeti Múzeumban is kiállították harminc munkáját, a tárlat A háborúnak vége! Ha te is akarod - Tribute to Yoko Ono nevet kapta. Eredetileg február 18-ig lehetett volna a kiállítást látogatni, de a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították azt, így március 5-ig még megnézhetik az érdeklődők a képzőművész munkásságát Budapesten.

Bár a közösségi médiában gyakran posztol, a nyilvánosság előtt egyre kevesebb alkalommal jelenik meg. Az egészsége már nem a régi, évek óta mozgásproblémákkal küzd, és ideje nagy részében kerekesszékkel közlekedik.

Idén januárban a Twitterén közölte, annak érdekében, hogy ne legyen depressziós, mindennap nyolcvan háztömböt lesétál otthonában, New Yorkban, szúrta ki a New York Post. Ez körülbelül hat és fél kilométeres táv.

John Lennon utolsó szavai

John Lennon tragikus halála óriási törés volt az asszonynak.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Cover- és ajánlóképek: Getty Images

Ezt is szeretjük