Pikáns titkok derültek ki az Elfújta a szél sztárjáról – Vivien Leigh igazi szexistennő volt
Vivien Leigh Hollywood fénykorának egyik legnagyobb csillaga volt.

scarlett-ohara-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyönyörű hollywoodi színésznőről, Vivien Leighről sokaknak minden bizonnyal az 1939-ben bemutatott, tíz Oscar-díjat szerzett Elfújta a szél jut eszébe. Fiatal, ismeretlen színésznőként debütált a filmvásznon, Scarlett O’Hara megtestesítőjeként nemcsak hírnevet szerzett magának, de azonnal elnyerte a filmszakma elismerését is.

Az 1913-ban, Indiában született színésznőt két Oscar-díjjal jutalmazták pályafutása során, először 1940-ben, a fentebb említett film főszerepéért, másodszor pedig 1951-ben vehette át a legjobb színésznőnek járó aranyszobrot a Vágy villamosában nyújtott alakításáért. Tehetsége mellett főleg szépségéért dicsőítették, ami miatt gyakran úgy érezte, nem tekintik komoly színésznőnek, és úgy érezte, többet kell bizonyítania szép színésznőként, mint kevésbé attraktív kolléganőinek.

Vivien Leigh 1940-ben.
Vivien Leigh 1940-ben.

-  Néhány kritikus elég bolond volt ahhoz, hogy kijelentse, hogy nagy és szép színésznő vagyok. Tudtam, hogy ez bolondság és nem szabad ilyet mondani, mert akkora terhet és felelősséget tett a vállamra, amit egyszerűen nem bírtam el. Évekig tartott, amíg eleget tanultam ahhoz, hogy tényleg olyan legyek, amilyennek már az első fellépésem után beállítottak - árulta el egyik interjújában.

És valljuk be: Vivien Leigh tényleg szexistennő volt abban a korban, nem csoda, hogy Scarlett O’hara megformálójaként olyan ismert színésznőket utasított maga mögé a szereplőválogatáson, mint Katharine Hepburn, vagy az Oscar-díjas Norma Shearer és Bette Davis.

Kétszer házasodott a szexszimbólum

Vivien Leigh 26 évesen játszotta el Az elfújta a szél főszereplőjét, ekkor már férjes asszony és édesanya volt: első férjével, a 13 évvel idősebb Leigh Holman ügyvéddel 19 évesen kelt egybe, férje azonban nem tartotta sokra a színházi embereket, így feleségének is abba kellett hagyni ez irányú tanulmányait. 1933-ban született meg lányuk, Suzanne, de Vivien úgy érezte, az anya és háziasszony szerepét nem neki találták ki, és kisebb szerepet vállalt a Things are looking up című filmben, ami egyben debütálását is jelentette. Ekkor vette fel az eredeti neve, a Vivian Mary Hartley helyett a Vivien Lengh művésznevet.

Vivien Leigh 1935-ben.
Vivien Leigh 1935-ben.

Az Elfújta a szél megjelenése után egy évvel vált el férjétől, ugyanis menthetetlenül beleszeretett egyik kollégájába és barátjába, az Oscar- és Golden Globe-díjas Laurence Olivier-be. A két kolléga barátsága 1937-ben változott szerelemmé, ám mindketten házasok voltak már és egyikük párja sem egyezett bele a válásba. 1940-ben végre egybe keltek, de házasságuk húsz évig tartott, 1960-ban elváltak a színésznő kicsapongó élete, valamint elhúzódó, egyre súlyosabb betegsége miatt.

Bipoláris zavar, avagy mániás depresszió

A szakítás nem az egyetlen nehézség volt, amellyel Viviennek szembe kellett néznie annak idején. Még kamaszkorában diagnosztizált bipoláris depressziója egyre drasztikusabb hisztérikus rohamokban csúcsosodott ki. A magánéletében mindig is ingatag, kiszámíthatatlan színésznőt féltékenységi rohamok gyötörték, idegösszeomlást kapott. Darwin Porter Damn You, Scarlett O'Hara című életrajzi könyvéből az is kiderül, a színésznő szexuális étvágya nem ismert határokat, állítólag többször megcsalta férjét az évek során.

Állítólag szexmániás volt

Egy botránykönyv szerint ugyanis Vivien Leighnek féltékenységi rohamai mellett leküzdhetetlen szexmániája is volt, a férfiak pedig el voltak ragadtatva tőle: állítólag aki bekerült az ágyába, mással már nem akart lenni.

Egyes pletykák szerint Marlon Brando és Rex Harrison is megfordultak az ágyában, de a The Daily Mail cikke szerint a londoni parkokban is szexuális kapcsolatba keveredett idegenekkel, de férfi prostituáltakkal is múlatta az időt. Porter szerint a szolidnak hitt szépség a benzinkútnak álcázott Scoty's nevű Los Angeles-i bordélyházban szedte fel éjszakánként George Cukor rendező társaságában a prostituáltakat, akiknek szolgálataikért cserébe ékszereket, cigarettatárcákat és ruhákat ajándékozott. A sztár hódításai közül azonban kétségkívül a brit színésznővel, Isabel Jeansszel folytatott viszonya kavarta a legnagyobb port. Mindezekkel  rendszeresen terrorizálta akkori férjét, Oliviert, aki húsz év után a válás mellett döntött.

Gyönyörű volt Vivien Leigh otthona

Ebben a gyönyörű házban élt a színésznő - most kívül-belül megtekintheted.

Ezt is szeretjük