Ritka fotón a fiatal Teréz anya - Így nézett ki 18 éves korában
Teréz anya Agnes Gouxha Bojaxhiu néven született 1910-ben.

terez-anya-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kalkuttai Szent Teréz neve a 20. században összeforrt a gyengék és elesettek gyámolításával. A római katolikus apáca, a Szeretet Misszionáriusai szerzetesrend alapítója úgy vélte, a béke egy mosollyal kezdődik, és tetteiért 1979-ben Nobel-békedíjat kapott.

Nagyon fiatalon, már 18 éves korában úgy döntött, missziós nővér szeretne lenni Indiában. Szerzetesi fogadalmát is itt tette le 1931. május 25-én - ekkor választotta a Teréz nevet Lisieux-i Szent Teréz iránti tiszteletből.

Kalkuttai Szent Teréz fiatalon

1910-ben az akkori Oszmán Birodalomban - a mai Macedóniában - Agnes Gouxha Bojaxhiu néven látta meg a napvilágot. Édesapját korán elveszítette, mindössze kilencéves volt, amikor édesanyjával és két idősebb testvérével magukra maradtak. Édesanyja komoly szerepet töltött be a Szent Szív egyházközösség életében, a kislány is tagja lett a Mária-kongregációnak. Mikor a jugoszláv jezsuita rend missziós útra indult az indiai Kalkuttába, Agnes is úgy döntött, szeretne velük menni, és segíteni a rászorulókon.

Agnes Gouxha Bojaxhiu 18 évesen, Indiába utazása előtt, és, ahogy emlékszünk rá.
Agnes Gouxha Bojaxhiu 18 évesen, Indiába utazása előtt, és, ahogy emlékszünk rá.

Jelentkezett a Loretto nővérek anyaházába, akik iskolát üzemeltettek Dardzsilingben. A fiatal lány húszéves korától földrajzot és hittant tanított a kalkuttai Szent Mária szerzetesi iskolában, 21 évesen pedig letette szerzetesi fogadalmát.

Az iskolát és a zárt kolostori életet azonban 1948-ban, 38 éves korában elhagyta, hogy világi nővérként élhessen, és segíthessen rászorulókon. Elhagyta szervezeti öltözékét, fehér száriban járt, egészségügyi tanulmányokat folytatott, gyógyította és tanította a szegényeket.

1950-ben pápai jóváhagyással megalapította a Szeretet Misszionáriusai női szerzetesrendet, melynek hivatása a szegények szolgálata. Halálakor a rend a föld 123 országában 610 missziót működtetett - hazánkban a rendház először 1989 nyarán nyitotta meg kapuit Érden.

Teréz anya az általa alapított rend tagjai között.
Teréz anya az általa alapított rend tagjai között.

Három fontos mondat Teréz anyától

- Nem az számít, hogy mennyit adunk, hanem, hogy mekkora szeretetet fektetünk az adásba.

- Mai világunk legnagyobb betegsége nem a lepra vagy a tuberkulózis, hanem sokkal inkább az az érzés, hogy senkinek sem kellünk, senki sem törődik velünk, és mindenki által elhagyatottak vagyunk.

- Soha ne engedd, hogy valaki ne legyen boldogabb a veled való találkozás után, mint előtte.

Sokatmondó tény, hogy, bár India nem keresztény ország, halálakor a kormány háromnapos gyászt rendelt el. Az Apostoli Szentszék pedig nem várta meg halálát követőn a szokásos öt évet, már egy évre rá elindította a boldoggá avatási eljárást. Teréz anyát 2003-ban boldoggá, 2016-ban pedig szentté avatták a vatikáni Szent Péter téren.

Ezt is szeretjük