A 20. század legsokkolóbb sztárgyilkosságai

Akiket szó szerint kivégeztek

Íme, 5 híresség, akinek erőszakos halála nagy szerepet játszott abban, hogy mostanra legendává vált.

Az egész világot megrázzák bizonyos időközönként azok a sokkoló gyilkosságok, melyek áldozatai különféle hírességek. A tettesek motivációi sok esetben rejtve maradnak a nagyközönség előtt, nem beszélve arról, hogy az ilyen bűnesetek mögött meghúzódó közvetett okokat sem sikerült mindig megnyugtató módon felderíteni. Mi most a 20. század legmegdöbbentőbb sztárgyilkosságait gyűjtöttük össze.

Sam Cooke

Az egész zenei világot sokkolta a hír, amikor 1964. december 11-én a soul műfajának feltalálóját és első úttörőjét, Sam Cookot 33 éves korában brutálisan meggyilkolták.


Az elkövető a Los Angeles-i Hacienda Motel igazgatója, Bertha Franklin volt, akit végül felmentettek, mivel a tények igazolták állítását, miszerint önvédelemből lőtte le az énekest.

A bűnügy részletei azonban a mai napig tisztázatlanok, az egymásnak ellentmondó információk pedig kiváló táptalajt jelentettek a különböző összeesküvés-elméletek számára.

Bertha Franklin elmondása szerint Sam Cooke egyszer csak őrjöngve tört be irodájába azt a nőt keresve, akivel korábban bejelentkezett a hotelbe. Cooke szinte meztelen volt, ugyanis nem volt más ruha rajta, csak egy cipő és egy kabát.

Miután a dulakodás miatt a földre estek mindketten, Franklin a pisztolyáért rohant, és saját testi épségét féltve lelőtte a sztárt. A rendőrség később előkerítette azt a nőt, akinek holléte felől Cooke Bertha Franklinnél érdeklődött. Elisa Boyer vallomásában azt állította, hogy Cooke akarata ellenére vitte a Hacienda Motelbe, ahol meg akarta erőszakolni.

Mikor Cooke a fürdőszobába ment, Boyer – állítása szerint véletlenül - mindkettejük ruháit felkapta, és elszaladt a szobából. Sokan azonban nem hittek Boyernek. Cooke nagy mennyiségű készpénze - amit mindig magánál hordott - ugyanis sosem került elő, a nőt pedig nem sokkal később prostitúció miatt tartóztatták le.

Sam Cooke sírja

Egyesek szerint tehát pont az ellenkezőjéről lehetett szó, vagyis Boyer csak azért ment Cooke-kal a motelbe, hogy kirabolja. Gyanús adalék, hogy Etta James énekesnő önéletrajzában azt írta, hogy amikor a temetésen meglátta Cooke holttestét, az olyan brutálisan össze volt verve, hogy egy pillanatig sem hitte el, hogy ezeket a sérüléseket Bertha Franklin okozta.

Tupac Shakur és Notorious B.I.G.

A kilencvenes évek második felében két kiváló rapper is áldozatul esett a brutális hip-hop mészárlásnak. A 25 éves Tupac Shakurra 1996. szeptember 7-én 12-13 golyót lőttek ki, melyekből négy találta el: egy a mellkasát, egy a medencecsontját, egy a jobb kezét, egy pedig a combcsontját. Az egyik golyó azonban gellert kapott, megsebesítve ezzel a jobb tüdejét is. A gépkocsiban mellette ült menedzsere, Suge Knight, akit később az kevert gyanúba, hogy különös módon túlélte a merényletet. Tupac azonnal kómába esett, és napokkal később belső vérzésben hunyt el a kórházban. Néhány hónappal később kísértetiesen hasonló módon végezték ki a 23 éves Notorious B.I.G.-et.

Balra Notorious B.I.G., jobbra pedig Tupac Shakur

1997. március 9-én több sorozatot lőttek ki a rapsztár piros lámpa előtt várakozó gépkocsijára, melyekből négy golyó fúródott Biggie mellkasába, aki nem sokkal a kórházba szállítás után életét vesztette. A két rapper meggyilkolása mögött húzódó okokat a mai napig nem sikerült tisztázni. A legnagyobb valószínűség szerint bandaháború áldozatai lettek mindketten, de szárnyra kaptak olyan kétes elméletek is, miszerint B.I.G. egy millió dollár vérdíjért cserébe ölette meg Tupac Shakurt, a merénylethez pedig még saját fegyverét is átnyújtotta az egyik jelentkezőnek.

Gianni Versace

Az egész világot mélyen elkeserítette, amikor egy elmebeteg sorozatgyilkos 1997. július 15-én brutálisan kivégezte a legendás divattervezőt miami otthonának lépcsőjén. A nyíltan meleg Versace ötven éves volt, 27 éves gyilkosa, Andrew Cunanan pedig nyolc nappal később magával is végzett egy lakóhajó hálószobájában. Cunanan tavasszal kezdett egy három hónapos ámokfutásba, mely során öt ártatlan embert gyilkolt meg – Versace az utolsó áldozata volt.

Versace 1994-ben Naomi Campbell és Christy Turlington társaságában

Sokan próbálták megfejteni a sorozatgyilkos motivációját. Egyesek HIV-fertőzésre gyanakodtak, ám a boncolás során kiderült, hogy Cunanan nem volt HIV-pozitív.

Találgatásokra adott okot, miszerint Cunanan szolgáltatásait prostituáltként korábban idősebb férfiak vették igénybe, áldozatai közül pedig állítólag többen is egykori kliensei voltak. A teljes igazságra azonban nagy valószínűség szerint már sohasem derül fény.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük