Legendás szívtiprók szörnyű leépülései
Íme, a kultikus sztárok rémisztő átalakulásai, akik a siker és hírnév ellenére végül önmaguk árnyékává váltak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orson Welles

A filmtörténet egyik legismertebb és ikonikus alakja megdöbbentő átalakuláson esett át élete hetven éve során. A fiatal Welles sármos és magával ragadó férfi volt, ám ahogy teltek az évek, az egykor jóképű szívtipró egyre inkább elhanyagolta magát, és iszonyatosan elhízott. Másfél mázsás időskori testét látva egyszerűen rá sem lehetett ismerni arra a Welles-re, aki a negyvenes évek elején megírta és megrendezte a gyakran minden idők legjobb filmjének kikiáltott Aranypolgárt vagy az Ambersonok ragyogását.


Nem lehet azonban szemet hunyni afelett, hogy a kultikus rendező, színész és forgatókönyvíró borzasztó testi átalakulása szoros összefüggésben állt pályafutásának ellentmondásosságával. Welles azok közé a legendás művészek közé tartozik, akiket Hollywood tett tönkre, az Oscar-díjas sztár filmtörténeti jelentőségét pedig csak megkésve ismerték el, és értékelték újra.

Karrierje során szinte mindvégig arra kényszerült, hogy a másodrangú szerepekkel keresett pénzből finanszírozza az alkotói kiteljesedést jelentő filmjeit, amelyek persze kereskedelmi szempontból sorra megbuktak. Welles emiatt kívül rekedt a szerzői filmesek kiváltságos körén, de nem lehetett tagja a populáris filmipar klubjának sem, ez pedig felőrölte.

Elvis Presley

A rock&roll királya rövid idő alatt a csúcsra jutott, ám a hírnév és a siker végül felemésztette. Tragikus leépülése és váratlan halála sokkolta az egész világot, pedig élete utolsó hónapjaiban már csak önmaga élőholt árnyéka volt.

Magánélete romokban hevert, 1973-ben elvált feleségétől, Priscillától, utolsó kedvese, a szépségkirálynő Linda Thompson pedig a halála előtt néhány hónappal hagyta el váratlanul.

Ezek tükrében érthető, hogy Elvis elmagányosodott, és sokat rontott a helyzeten, hogy már jó ideje drogfüggő volt. Megrendítőek azok a beszámolók, amelyek utolsó fellépéseiről láttak napvilágot. Presley alig tudott felmenni a színpadra, ha pedig el is jutott a mikrofonig, egyáltalán nem tudott énekelni, és azt sem lehetett érteni, mit mond.


Tönkrementek az idegei, az utolsó napokban pedig már az ágyból sem bírt kikelni, ezért aztán törölni kellett turnéját. A nem sokkal a halála előtt készült egyik utolsó fényképen egy kétségbeesett és megtört arcot láthatunk, aki teljesen magára maradt. Elhízott arca összehasonlíthatatlan régi önmagával, aki az egész világot lenyűgözte dalaival és energikusságával. A szexszimbólum és kultikus idol pokoljárása néhány órával később véget ért, 1977. augusztus 16-án szívrohamot kapott, a mentők pedig már nem tudták megmenteni az életét. Temetésére milliók zarándokoltak el, és egész Amerikában félárbocra eresztették a zászlókat.

Val Kilmer

A 49 éves színész fénykora a kilencvenes évekre esett, amikor a kasszasikerekben való jelentéktelen pózolás mellett arra is volt lehetősége, hogy különleges tehetségét megvillantsa az olyan átélt és erős alakításaival, ahogyan például Jim Morrisont vagy Doc Holiday-t formálta meg. Ám hiába az emlékezetes szerepek, Kilmer sajnos egyetlen Oscar-jelölésig sem vitte, az ezredforduló környékén pedig már számtalan igénytelen filmhez is gondolkodás nélkül adta a nevét. Az álomgyár megfeledkezett róla, és mintha már tehetségében sem bíznának, ezért aztán nem is nagyon adnak neki kihívást jelentő munkákat.


Az egykori szívtipró pedig mintha beletörődött volna keserű helyzetébe, és az sem véletlen, hogy rettenetesen elhízott. Hiába a mosoly és a látszólagos jókedv, puffadt teste kiábrándítóan fest. Rá sem lehet ismerni az egykori Val Kilmerre, akitől elolvadtak a nők, mert vonzerejének lehetetlen volt ellenállni. Fájdalmas látni leépülését, hiszen Kilmer sokkal többre vihette volna, felemás karrierje olyan benyomást kelt, mint egy valóra nem váltott ígéret.

De Hollywoodban néha mégis megtörténik a csoda, és a sztárok a legmélyebb gödörből is képesek kimászni: egyszóval elképzelhető, hogy néhány éven belül Val Kilmer is összeszedi magát, és talpra áll. Gondoljunk csak a Durr, durr és csók, csók című keserédes vígjátékban látható hibátlan alakítására, ami ékes példája annak, hogy korántsem égett még ki.

Ezt is szeretjük