Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai
Az ezredforduló óta számos legendás hollywoodi színész hunyt el, összeállításunkban róluk emlékezünk.

Dia

 	Walter Matthau (1920-2000) 	A népszerű amerikai komikus 1967-ben a Sógorom a zugügyvéd című romantikus komédiáért kapta meg az Oscar-díjat. Ezt követően még két alkalommal jelölték az aranyszoborra, legismertebb filmje pedig a Furcsa pár, amelyben barátjával, Jack Lemonnal együtt brillírozott.

Walter Matthau (1920-2000)

A népszerű amerikai komikus 1967-ben a Sógorom a zugügyvéd című romantikus komédiáért kapta meg az Oscar-díjat. Ezt követően még két alkalommal jelölték az aranyszoborra, legismertebb filmje pedig a Furcsa pár, amelyben barátjával, Jack Lemonnal együtt brillírozott.

Dia

 	Anthony Quinn (1915-2001) 	A kétszeres Oscar-díjas színészlegenda olyan klasszikus mozikban szerepelt, mint a Zorba, a görög, az Arábiai Lawrence vagy az Országúton. Sokan nem tudják róla, hogy a színészet mellett íróként és festőként is nagy hírnévre tett szert.

Anthony Quinn (1915-2001)

A kétszeres Oscar-díjas színészlegenda olyan klasszikus mozikban szerepelt, mint a Zorba, a görög, az Arábiai Lawrence vagy az Országúton. Sokan nem tudják róla, hogy a színészet mellett íróként és festőként is nagy hírnévre tett szert.

Dia

 	Jack Lemmon (1925-2001) 	Habár a nézők elsősorban komikusként őrizték meg emlékezetükben, Lemmon olyan drámai szerepekben is helytállt, mint a Legénylakás, a Kína-szindróma vagy a Glenngarry Glen Ross. Talán cukrász édesapja sem gondolta volna, hogy fia negyedik filmszerepéért kapja majd meg az első Oscar-díját 1956-ban.

Jack Lemmon (1925-2001)

Habár a nézők elsősorban komikusként őrizték meg emlékezetükben, Lemmon olyan drámai szerepekben is helytállt, mint a Legénylakás, a Kína-szindróma vagy a Glenngarry Glen Ross. Talán cukrász édesapja sem gondolta volna, hogy fia negyedik filmszerepéért kapja majd meg az első Oscar-díját 1956-ban.

Dia

 	Dudley Moore (1935-2002) 	A világhírű brit humorista nemcsak színészként, hanem jazz zongoristaként is komoly életművet hagyott hátra. Meglehetősen viharos magánélete során négyszer nősült meg és vált el. 	Kapcsolódó képgaléria: 	Az elmúlt évek zenészhalottai »

Dudley Moore (1935-2002)

A világhírű brit humorista nemcsak színészként, hanem jazz zongoristaként is komoly életművet hagyott hátra. Meglehetősen viharos magánélete során négyszer nősült meg és vált el.

Kapcsolódó képgaléria:
Az elmúlt évek zenészhalottai »

Dia

 	James Coburn (1928-2002) 	Mintegy fél évszázados karrierje során közel 70 filmben szerepelt, ám az Oscar-díjat csak néhány évvel a halála előtt kapta meg a Kisvárosi gyilkosságért.

James Coburn (1928-2002)

Mintegy fél évszázados karrierje során közel 70 filmben szerepelt, ám az Oscar-díjat csak néhány évvel a halála előtt kapta meg a Kisvárosi gyilkosságért.

Dia

 	Gregory Peck (1916-2003) 	Hollywood fénykorának legendás sztárját minden idők 12. legnagyobb férfiszínészének szavazta meg 1999-ben az American Film Institute. Peck a filmezés mellett lelkiismeretes humanitáriusként is tevékenykedett, amiért 1969-ben Lyndon Johnson is kitüntette.

Gregory Peck (1916-2003)

Hollywood fénykorának legendás sztárját minden idők 12. legnagyobb férfiszínészének szavazta meg 1999-ben az American Film Institute. Peck a filmezés mellett lelkiismeretes humanitáriusként is tevékenykedett, amiért 1969-ben Lyndon Johnson is kitüntette.

Dia

 	Katherine Hepburn (1907-2003) 	Az American Film Institute szerint az amerikai mozi legnagyobb színésznője, arról nem is beszélve, hogy négy Oscar-díjával a mai napig ő számít rekordernek. Pályafutása során több évtizedes szerelmi viszony fűzte Spencer Tracyhez, akivel kilenc filmben szerepelt együtt.

Katherine Hepburn (1907-2003)

Az American Film Institute szerint az amerikai mozi legnagyobb színésznője, arról nem is beszélve, hogy négy Oscar-díjával a mai napig ő számít rekordernek. Pályafutása során több évtizedes szerelmi viszony fűzte Spencer Tracyhez, akivel kilenc filmben szerepelt együtt.

Dia

 	Marlon Brando (1924-2004) 	A két Oscar-díjas sztár fiatalkorában igazi szexszimbólum volt, ám időskorára megdöbbentően elhízott. Olyan szerepekkel írta be nevét a filmtörténetbe, mint A Keresztapa vagy Az utolsó tangó Párizsban, ám élete utolsó két évtizedében már nem tudta megismételni korábbi sikereit.

Marlon Brando (1924-2004)

A két Oscar-díjas sztár fiatalkorában igazi szexszimbólum volt, ám időskorára megdöbbentően elhízott. Olyan szerepekkel írta be nevét a filmtörténetbe, mint A Keresztapa vagy Az utolsó tangó Párizsban, ám élete utolsó két évtizedében már nem tudta megismételni korábbi sikereit.

Dia

 	Peter Ustinov (1921-2004) 	A brit színész kétszer nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart, ám a nézők mégis inkább nagydumás talkshow-sztárként imádták. Írt színdarabokat és regényeket is, és haláláig dolgozott, időskori szerepei közül Hercule Poirot megformálása emelkedik ki.

Peter Ustinov (1921-2004)

A brit színész kétszer nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart, ám a nézők mégis inkább nagydumás talkshow-sztárként imádták. Írt színdarabokat és regényeket is, és haláláig dolgozott, időskori szerepei közül Hercule Poirot megformálása emelkedik ki.

Dia

 	Anne Bancroft (1931-2005) 	Eredetileg Anna Maria Louisa Italiano néven látta meg napvilágot, és habár több mint félévszázados pályafutása során közel 100 filmben tűnt fel, mindig is ő marad Mrs. Robinson, aki elcsábította a fiatal Dustin Hoffmannt a Diploma előtt című romantikus moziban.

Anne Bancroft (1931-2005)

Eredetileg Anna Maria Louisa Italiano néven látta meg napvilágot, és habár több mint félévszázados pályafutása során közel 100 filmben tűnt fel, mindig is ő marad Mrs. Robinson, aki elcsábította a fiatal Dustin Hoffmannt a Diploma előtt című romantikus moziban.

Dia

 	Heath Ledger (1979-2008) 	Nemcsak tragikusan fiatalon bekövetkezett halála, de Joker hátborzongató megformálása is a hollywoodi legendák közé emelte. A Brokeback Mountain - Túl a barátságonért már jelölték Oscarra, ám az aranyszobrot végül posztumusz kapta meg A sötét lovagért - másodikként az Oscar-díj történetében. 	 	Kapcsolódó cikk: 	Tündéri kis vadóc lett Heath Ledger 4 éves kislánya »

Heath Ledger (1979-2008)

Nemcsak tragikusan fiatalon bekövetkezett halála, de Joker hátborzongató megformálása is a hollywoodi legendák közé emelte. A Brokeback Mountain - Túl a barátságonért már jelölték Oscarra, ám az aranyszobrot végül posztumusz kapta meg A sötét lovagért - másodikként az Oscar-díj történetében.

Kapcsolódó cikk:
Tündéri kis vadóc lett Heath Ledger 4 éves kislánya »

Dia

 	Roy Scheider (1932-2008) 	Nem tartozott az igazi szupersztárok közé, ám olyan kivételes alakításokkal örvendeztette meg a mozirajongókat, mint a Cápa, a Mindhalálig zene és A francia kapcsolat. Utolsó filmjét, az Iron Cross-t 2010 tavaszán mutatták be.

Roy Scheider (1932-2008)

Nem tartozott az igazi szupersztárok közé, ám olyan kivételes alakításokkal örvendeztette meg a mozirajongókat, mint a Cápa, a Mindhalálig zene és A francia kapcsolat. Utolsó filmjét, az Iron Cross-t 2010 tavaszán mutatták be.

Dia

 	Charlton Heston (1923-2008) 	Olyan epikus mozik főszereplőjeként tett szert hírnévre, mint a Tízparancsolat, a Ben Hur vagy A majmok bolygója. Az ötvenes-hatvanas években felszólalt a rasszizmus ellen, és lelkiismeretesen támogatta a polgárjogi mozgalmat.

Charlton Heston (1923-2008)

Olyan epikus mozik főszereplőjeként tett szert hírnévre, mint a Tízparancsolat, a Ben Hur vagy A majmok bolygója. Az ötvenes-hatvanas években felszólalt a rasszizmus ellen, és lelkiismeretesen támogatta a polgárjogi mozgalmat.

Dia

 	Paul Newman (1925-2008) 	Már az ötvenes évek végén jelölték Oscar-díjra, ám az aranyszobrot csak 1986-ban A pénz színéért kapta meg. A nők évtizedekig képtelen voltak ellenállni kék szemének és sármjának. Megszállott autóversenyző és dohányos volt, halálát tüdőrák okozta.

Paul Newman (1925-2008)

Már az ötvenes évek végén jelölték Oscar-díjra, ám az aranyszobrot csak 1986-ban A pénz színéért kapta meg. A nők évtizedekig képtelen voltak ellenállni kék szemének és sármjának. Megszállott autóversenyző és dohányos volt, halálát tüdőrák okozta.

Dia

 	Patrick Swayze (1952-2009) 	A Ghost, a Holtpont, a Dirty Dancing és a Donnie Darko jóképű szívtiprója több mint másfél éven keresztül küzdött emberfeletti erővel a rákkal. Utolsó alakításait a The Beast című sorozatban és a Powder Blue című drámában láthattuk, utóbbiban egy nightclub főnökét alakította.

Patrick Swayze (1952-2009)

A Ghost, a Holtpont, a Dirty Dancing és a Donnie Darko jóképű szívtiprója több mint másfél éven keresztül küzdött emberfeletti erővel a rákkal. Utolsó alakításait a The Beast című sorozatban és a Powder Blue című drámában láthattuk, utóbbiban egy nightclub főnökét alakította.

Dia

 	David Carradine (1936-2009) 	A hetvenes években vetített Kung-fu című sorozat sztárja Bangkok városában hunyt el 72 éves korában szokatlan körülmények között: halálát úgynevezett autoerotikus fulladás okozta. David Carradine karrierjét Quentin Tarantino támasztotta fel az ezredforduló után, amikor neki adta Kill Bill című filmjének főszerepét.

David Carradine (1936-2009)

A hetvenes években vetített Kung-fu című sorozat sztárja Bangkok városában hunyt el 72 éves korában szokatlan körülmények között: halálát úgynevezett autoerotikus fulladás okozta. David Carradine karrierjét Quentin Tarantino támasztotta fel az ezredforduló után, amikor neki adta Kill Bill című filmjének főszerepét.

Dia

 	Corey Haim (1971-2010) 	A nyolcvanas évek egykori gyereksztárjának tragikusan fiatalon bekövetkezett halálát véletlen gyógyszertúladagolás okozta. 	 

Corey Haim (1971-2010)

A nyolcvanas évek egykori gyereksztárjának tragikusan fiatalon bekövetkezett halálát véletlen gyógyszertúladagolás okozta.
 

Dia

 	Dennis Hopper (1936-2010) 	A Szelid motorosok sztárja olyan filmekkel írta be nevét a film történetébe, mint az Apokalipszis most vagy A legjobb dobás, élete talán legemlékezetesebb alakítását pedig A kék bársonyban láthattuk.

Dennis Hopper (1936-2010)

A Szelid motorosok sztárja olyan filmekkel írta be nevét a film történetébe, mint az Apokalipszis most vagy A legjobb dobás, élete talán legemlékezetesebb alakítását pedig A kék bársonyban láthattuk.

Dia

 	Tony Curtis (1925-2010) 	Hat étvizedes pályafutása során a magyar származású hollywoodi filmcsillag a könnyű komédiákon át a fajsúlyos drámákig szinte minden műfajban bizonyította egyedülálló tehetségét, elég csak a Van, aki forrón szereti vagy A siker édes illata című klasszikusokra gondolni.

Tony Curtis (1925-2010)

Hat étvizedes pályafutása során a magyar származású hollywoodi filmcsillag a könnyű komédiákon át a fajsúlyos drámákig szinte minden műfajban bizonyította egyedülálló tehetségét, elég csak a Van, aki forrón szereti vagy A siker édes illata című klasszikusokra gondolni.

Dia

	Leslie Nielsen (1926-2010)	A Csupasz pisztoly-trilógia népszerű sztárja szép kort élt meg, 84 éves korában, 2010 november 28-án halt meg tüdőgyulladásban.

Leslie Nielsen (1926-2010)

A Csupasz pisztoly-trilógia népszerű sztárja szép kort élt meg, 84 éves korában, 2010 november 28-án halt meg tüdőgyulladásban.

Dia

	Pete Postlethwaite (1946-2011)	Nemzedékének egyik legkarizmatikusabb karakterszínésze volt, hosszan tartó rákbetegség után hunyt el 64 éves korában. Olyan filmekben láthattunk, mint a Közönséges bűnözők, az Eredet vagy a Tolvajok városa.	Kapcsolódó cikk:	Friss! Hosszan tartó rákbetegség után elhunyt a közismert színész »

Pete Postlethwaite (1946-2011)

Nemzedékének egyik legkarizmatikusabb karakterszínésze volt, hosszan tartó rákbetegség után hunyt el 64 éves korában. Olyan filmekben láthattunk, mint a Közönséges bűnözők, az Eredet vagy a Tolvajok városa.

Kapcsolódó cikk:
Friss! Hosszan tartó rákbetegség után elhunyt a közismert színész »

Dia

	Jane Russell (1921-2011)	Hollywood fénykorának egyik legismertebb színésznője volt, emellett az ötvenes-hatvanas évek körülrajongott szexszimbóluma. Korának legnagyobb sztárjaival szerepelt együtt: a Szőkék előnyben című filmben Marilyn Monroe-val, a Macaóban Robert Mitchummal, a The Tall Menben pedig Clark Gable-lel. 89 évesen hunyt el.

Jane Russell (1921-2011)

Hollywood fénykorának egyik legismertebb színésznője volt, emellett az ötvenes-hatvanas évek körülrajongott szexszimbóluma. Korának legnagyobb sztárjaival szerepelt együtt: a Szőkék előnyben című filmben Marilyn Monroe-val, a Macaóban Robert Mitchummal, a The Tall Menben pedig Clark Gable-lel. 89 évesen hunyt el.

Dia

	Ben Gazzara (1930-2012)	Az Emmy-díjas színész életének 82. évében hunyt el hasnyálmirigyrákban. Fél évszázados karrierje során több mint száz filmben szerepelt, olyan híres rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Cassavetes, Lars von Trier és a Coen-testvérek. Magyarországon leginkább az Országúti diszkó című Patrick Swayze-film negatív főhőseként emlékszik rá a közönség.

Ben Gazzara (1930-2012)

Az Emmy-díjas színész életének 82. évében hunyt el hasnyálmirigyrákban. Fél évszázados karrierje során több mint száz filmben szerepelt, olyan híres rendezőkkel dolgozott együtt, mint John Cassavetes, Lars von Trier és a Coen-testvérek. Magyarországon leginkább az Országúti diszkó című Patrick Swayze-film negatív főhőseként emlékszik rá a közönség.

Dia

 	Elizabeth Taylor (1932-2011) 	Sokan ma is Kleopátraként emlékeznek a legendás színésznőre, aki közel 70 évig volt aktív a pályán. Élete során összesen hatszor jelölték Oscárra, és végül három díjat kapott meg. Hosszú betegség után, 2011. március 23-án hunyt el. 	Kapcsolódó cikk: 	79 éves korában elhunyt Elizabeth Taylor »

Elizabeth Taylor (1932-2011)

Sokan ma is Kleopátraként emlékeznek a legendás színésznőre, aki közel 70 évig volt aktív a pályán. Élete során összesen hatszor jelölték Oscárra, és végül három díjat kapott meg. Hosszú betegség után, 2011. március 23-án hunyt el.

Kapcsolódó cikk:
79 éves korában elhunyt Elizabeth Taylor »

Dia

 	Peter Falk (1927-2011) 	Bár a többség Culombóként ismeri, több mint félévszázados pályafutása során a színházban, televízióban és a mozifilmekben is bizonyította tehetségét, pedig üvegszeme miatt a Columbia stúdió főnöke, Harry Cohn nem jósolt neki nagy jövőt.

Peter Falk (1927-2011)

Bár a többség Culombóként ismeri, több mint félévszázados pályafutása során a színházban, televízióban és a mozifilmekben is bizonyította tehetségét, pedig üvegszeme miatt a Columbia stúdió főnöke, Harry Cohn nem jósolt neki nagy jövőt.

Dia


            	Sylvia Kristel (1952-2012)
            	A holland színésznő modellként kezdte karrierjét, még szépségversenyt is nyert, de igazán az erotikus Emmanuelle-filmekkel futott be, amelyből öt címszerepét vállalta el. Kiemelkedően magas IQ-val rendelkezett, anyanyelvén kívül négy nyelven is folyékonyan beszélt.
            	Kapcsolódó cikk:
            	Friss hír! Meghalt az Emmanuelle-filmek szexszimbóluma »

Sylvia Kristel (1952-2012)

A holland színésznő modellként kezdte karrierjét, még szépségversenyt is nyert, de igazán az erotikus Emmanuelle-filmekkel futott be, amelyből öt címszerepét vállalta el. Kiemelkedően magas IQ-val rendelkezett, anyanyelvén kívül négy nyelven is folyékonyan beszélt.

Kapcsolódó cikk:
Friss hír! Meghalt az Emmanuelle-filmek szexszimbóluma »

Ezt is szeretjük
Fotó: