Szédülés idős korban: ártalmatlannak tűnik, de komoly következménye lehet! (x)

A 65 év felettiek nagyjából harmadánál okozott már problémát a szédülés és ennek következménye, az elesés.

Szédülés idős korban
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki megtapasztalja az élete során legalább néhány alkalommal a szédülést, arra azonban kevesen gondolnak, hogy az ebből adódó elesés akár súlyos következményekkel is járhat, különösen a 65 év feletti időseknél.

Kutatások ugyanis kimutatták, hogy ebben a korosztályban minden harmadik embert érint a szédülés, a problémát ráadásul nemcsak az okozza, hogy az idősebbek egyúttal sérülékenyebbek is, hanem az is, hogy ez a korosztály nagyon gyakran egyedül él, így elesés esetén senki nincs a közelükben, aki segítséget tudna nyújtani nekik.

lifemax images femina-pr-cikk 840x560 2 (1)

Az esésnek épp ezért nemcsak testi következményei lehetnek, mint a csonttörés vagy az agyrázkódás, hanem lelki gondokat is okozhat, különösen akkor, ha a bajba jutott idősnek hosszú órákat kell várnia a segítségre, és talán abban sem lehet biztos, hogy egyáltalán rátalál-e valaki. Nagyon gyakori, hogy az elesés után az idős embernek állandó bizonytalansággal és félelemmel kell megküzdenie, ami miatt sokan bezárkóznak, vagy akár az önálló életüket is idő előtt feladják, hiszen nem tudhatják, hogy mikor fognak ismét elesni és segítségre szorulni.

lifemax images femina-pr-cikk 840x560 3 (1)

A legkézenfekvőbb megoldást persze az jelentené a szédülésre, ha magát a kiváltó okot szüntetnénk meg, ez azonban gyakran nem egyszerű feladat. A szédülés kiváltója ugyanis számtalan dolog lehet, bár szerencsére csak ritkán utal komolyabb betegségre. Az okok között számontartják például a vérszegénységet, különböző idegrendszeri károsodásokat, illetve a testnedvek csökkenését, a volumenhiányt is, de az is sokszor előfordul, hogy még csak nem is betegség áll a háttérben, hanem egyszerűen az ellenőrizetlenül szedett gyógyszerek okozzák a szédülést.

lifemax images femina-pr-cikk 840x560 1 (1)

Érdemes tehát első lépésként felkeresni az orvosunkat, aki feltárhatja a szédülés lehetséges okait, és akár további vizsgálatokat is javasolhat, bár a félelemre és az állandó szorongásra sajnos nem feltétlenül jelent megoldást a kivizsgálás sem. Szerencsére azonban ma már létezik olyan szolgáltatás, mely kimondottan egyedül élő idősek számára jött létre, és lényege, hogy egy kis készülékkel vészhelyzet esetén bármikor gyorsan elérhető a segítség. Az ilyen szolgáltatások, mint például a LifeMax, segítenek, hogy az idős emberek visszanyerhessék az önbizalmukat és a biztonságérzetüket, ne féljenek a mozgástól, és így tovább élhessenek teljes életet!

(Képek forrása: LifeMax Egyesület)

Ezt is szeretjük