Így néz ki most Surda, a Forró szél kávéfüggő hőse
Rengeteg filmben játszott, de nekünk most már örökre csak Surda marad a 72 éves szerb színész, Ljubiša Samardžić.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg kevesen vannak, akik fel tudják idézni, mi volt a neve a Forró szél vérnyomásproblémákkal küszködő sztárjának – és még kevesebben, akik helyesen le tudják írni Ljubiša Samardžić nevét.


A színész, aki november 19-én betölti 72. életévét, bizony mindörökké az a Borivoje Surdilovics marad a magyar nézőknek, aki állandóan kávét főzetett és ágynak dőlt, valahányszor dolgoznia kellett volna.

Bár Samardzic egy szerb szénbányász családba született, hamar megmutatkozott, hogy van érzéke a színjátszáshoz. Tehetségének köszönhetően be is jutott a Belgrádi Színművészeti Akadémiára.

Karrierje a hatvanas években indult, kézről kézre adták a filmrendezők, emellett pedig színházi szerepekben is megmutatta tehetségét. A szerelem is ekkoriban talált rá, Mirjana személyében, aki két gyermeket szült neki.

Surda-sapka és kávékultusz

Sikerei ellenére azonban Magyarországon nem sokan ismernék, ha nem lett volna az a bizonyos Vruc vetar, azaz Forró szél című, 1980-as sorozat, mely hazánkba is kis késéssel eljutott.

Borivoje Surdilovics, aki nem bor-ivoje, sokkal inkább kávé-ivojénak bizonyult – hamarosan kultikus figurává nőtte ki magát. Kalapviseletét sokan utánozták, beszólásait pedig még a széria befejezte után is gyakran idézgették. A több díjjal – a Pulai Filmfesztivál a legjobb színésznek járó fődíját hatszor vihette haza – kitüntetett színész a rendezéssel is megpróbálkozott, nem is eredménytelenül.

A fiával, az azóta elhunyt Dragannal alapított Cinema Design névre keresztelt filmforgalmazó vállalata több sikeres filmet is készített, az 1999-es Égi horog címűért a Berlini Filmfesztivál aranyérmét kapta.Állítólag mostanában többször is jár hazánkba az egyébként Belgrádban élő színész, mivel leánya ide házasodott. Ki tudja, talán egy csendes kávézó sarkában bárki felfedezheti a feketét kortyolgató Samardzic-ot.
Ezt is szeretjük