Elhunyt Surda, végül legyőzte a rák a 81 éves színészt
81 évesen, szeptember 8-án elhunyt Ljubiša Samardžić szerb színész, akit a magyar nézők leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismertek.

surda-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ljubiša Samardžić, becenevén Smoki, 1936. november 19-én született Skopljeben, egy szegény bányászcsalád gyermekeként. Szülei mindent elkövettek, hogy a jó eszű gyerek tanulhasson, így először a jogi egyetemet végezte el, majd ezután jelentkezett a szerb Színház- Film- Rádió- és Televízió Akadémiára. Kimagasló tehetségét mutatta, hogy egészen zöldfülűként, 25 évesen debütált a filmvásznon, az 1961-ben forgatott Igre na skelama című filmben.

1967-ben a Velencei Filmfesztiválon a legjobb színésznek járó díjat nyerte el a Jutro – Reggel – című filmben nyújtott alakításáért. A több díjjal – a Pulai Filmfesztivál a legjobb színésznek járó fődíját hatszor vihette haza – kitüntetett színész a rendezéssel is megpróbálkozott, nem is eredménytelenül.

Surda örök

Az 1979–ben készült Forró szél című tíz részes jugoszláv vígjátéksorozat hatalmas sikert futott be Magyarországon is, melyet a Magyar Televízió öt évvel később, 1984-ben vetített. Borivoje Surdilovics, aki nem bor-ivoje, sokkal inkább kávé-ivojénak bizonyult – hamarosan kultikus figurává nőtte ki magát. Kalapviseletét sokan utánozták, beszólásait pedig még a széria befejezte után is gyakran idézgették. Elképesztő rajongótáborra tett szert az alacsony vérnyomású Surda, több generáció számára lett ikonikus figura.

A 60-as évektől kedvelt arca a jugoszláv filmeknek, összesen 130 szerepet játszott el a filmvásznon, televíziós sorozatokban és játékfilmekben. Smoki becenevét az ugyanilyen nevű szerepnek köszönheti, melyet 1963-ban alakított a Peščani grad című filmben.

surda-szovegkozi-kep

Utolsó jutalomjátékát az Eső illata Balkánon sorozatban nyújtotta, amit egyben ő is rendezett. Számtalan karaktert alakított a filmvásznon, emellett négy nagyjátékfilmet is rendezett. 

Nehéz élete, de boldog házassága volt

Kevésbé köztudott róla, hogy közel 60 évet élt boldog házasságban, 1960-ban vette el Mirjanát. Egy 2014-es interjújában elárulta, melyet az atvbl.com-nak adott, hogy a felesége szeretete nélkül nem tudott volna annyi mindent elérni, és még  évtizedek elteltével is odavan érte. Bár jó kedélyű, okos, művelt és igen népszerű ember volt a magánéletben is, az élet nem kímélte. Dragan fia 2001-ben, 34 éves korában, leukémiában hunyt el, melyet igen nehezen élt túl, nyilatkozataiban többször említette, hogy négy unokájának köszönheti, hogy ép elmével tudta tovább folytatni az életét. Fia mellett egy lánya született, aki Magyarországra ment férjhez. 

Néhány éve derült ki, hogy a színész szervezetét megtámadta a rák, az első agyműtétre 2016 decemberében került sor, ezután hosszú ideig otthonában lábadozott. A javulásáról érkező hírek sajnos nem bizonyultak tartósnak, 3 hónapja vált ismét kritikussá az állapota, igen agresszív formában újult ki a színésznél az agyrák. November 19-én lett volna 81 éves az örök Surda.

Ezt is szeretjük