Lakókocsiban aludt, és még ruhára sem tellett neki - A világ egyik legsikeresebb írója lett

Stephen King ma már milliomos, régen küszködnie kellett a megélhetésért.

Stephen-King-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A horror koronázatlan királya, Stephen King az egyik legsikeresebb író, olyan örök klasszikusok atyja, mint a Ragyogás, az Az vagy A remény rabjai. Sokan nem is gondolnák, de mély szegénységben nőtt fel, és fiatal íróként is sokat nélkülözött.

Nem véletlenül jelenik meg rengeteg regényében a szegény munkásosztály, hiszen ő maga sem ezüstkanállal a szájában született. Édesanyja egyedül nevelte, volt olyan, hogy még a napi betevőt sem tudta biztosítani kisfiának. 

Stephen King írói karrierje nehezen indult be

Karrierje beindulása sem ment zökkenőmentesen, rengeteg munkáját utasították el, a 2000-ben megjelent, a Stephen King: Az írásról című életrajzi könyvében így írt erről az időszakról:

- Amikor 14 voltam, számos kiadónak elküldtem a novelláimat. Mindenhonnan elutasító levelet kaptam válaszul, ezeket kitűztem a falamra egy szöggel, egy idő után annyi jött, hogy már a szög sem bírta tartani, lecseréltem hát egy cövekre, és folytattam az írást.

stephen king
Fotó: Scott Eisen / Getty Images Hungary

Legelső, a The Glass Floor című novelláját hatvan alkalommal dobták vissza, míg végül, mindössze 35 dollárét, vagyis körülbelül tízezer forintért adták ki 1967-ben.

Fiatal íróként kénytelen volt egy lakókocsiban meghúznia magát menyasszonyával, annyira kevés pénzük volt, hogy még ruhára sem tellett nekik, több állásban kellett dolgozniuk, hogy egyáltalán meg tudjanak élni.

stephen king old
Fotó: Getty Images Hungary

Az áttörést a Carrie című regénye hozta meg számára 1973-ban. A Doubleday kiadó ugyanis elfogadta annak kéziratát, majd nem sokkal később a New American Library nevű könyvkiadó rekordösszegért, négyszázezer dollárért vásárolta meg a jogokat. Ez és a három évvel később bemutatott filmadaptáció emelte őt az írók nagyjai közé. 

A siker majdnem füstbe ment, ugyanis Stephen King nem találta elég jónak a Carrie kéziratát, ezért a kukába hajította azt. Felesége, Tabitha Spruce szedte ki a szemétből a kész művet, és adta postára végül. Az író azóta előszeretettel hangoztatja, hogy sikere mögött élete párja áll.

A Modern Talking szőke sztárja

A '80-as években rengeteg férfi énekes dobogtatta meg a rajongók szívét. Ezek a sztárok rendszeresen kapták a szerelmes üzeneteket, a koncertjeiken pedig akár hisztérikus sírásban is kitörtek egyesek abban a pillanatban, amint a színpadra léptek. Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan festenek napjainkban.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük