Haláláig a színpadon remekelt! 70 évesen elhunyt a népszerű színész
Simon Ward
Simon Ward még az utóbbi években is több darabban játszott.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú betegség után, július 20-án elhunyt Simon Ward brit színész - közölte vasárnap a BBC. 70 évesen otthonában, családja körében hunyta le örökre a szemét. Felesége, Alexandra és lányai, Sophie, Claudia és Kitty - aki Michael McIntyre komikushoz ment feleségül - gyászolja.

A fiatal Churchill címszerepében
A három testőrben
Gardiner püspökként a Tudorokban

Ward főként karakterszerepekben brillírozott, és mióta felfedezte a színházi és a filmes szakma, folyamatosan foglalkoztatták, még halála előtt nem sokkal is színházi szerepeivel turnézott.

13 évesen kezdte

Simon Ward 1941. október 19-én született Beckenhamben, Kentben. Már gyerekként színész szeretett volna lenni, mindössze 13 évesen a brit Nemzeti Ifjúsági Színház társulatához szegődött, amelynek nyolc évig volt aztán tagja.

Ezt követően a londoni Királyi Színészi Akadémián folytatta tanulmányait. Képzett színművészként 1963-ban a Northampton Repertoryban debütált. Az akadémia elvégzését követően Northamptonban, Birminghamben, Oxfordban és esetenként a londoni West Enden lépett színpadra.

Az áttörést 1967-ben Joe Orton Szajré című darabja hozta meg számára, amellyel  számos televíziós és filmes szerephez jutott.

Emlékezetes alakítást nyújtott címszereplőként a Richard Attenborough rendezte A fiatal Churchill című életrajzi drámájában, amelyért Bafta- és Golden Globe-díjra is jelölték 1973-ban.

A hetvenes években számos sikerfilmben volt látható, többek között Richard Lester A három testőr - A királyné nyaklánca, valamint A négy testőr című kalandfilmjében, mint Buckingham herceg.

Üvöltő szelek

Az 1980-as évektől főként televíziós és színpadi szerepeket játszott. Kései filmjei közül a női Superman kalandjait bemutató, 1984-es Supergirl az olyan  nagy nevek ellenére, mint Faye Dunaway, Peter O’Toole és Mia Farrow, megbukott.

Filmes pályájában említést érdemel még az Üvöltő szelek 1992-es feldolgozása: a főszerepet Ralph Fiennes és Juliette Binoche alakították, akik négy évvel később a számos díjjal jutalmazott Az angol betegben is együtt szerepeltek. Érdekessége még a produkciónak, hogy Simon Ward játszotta Mr. Lintont, filmbeli lánya, Isabella szerepében pedig igazi lányát, Sophie Wardot láthatták a nézők.

2003 és 2007 között a BBC sorozatában, a Judge John Deedben tűnt fel a képernyőn, míg 2009-ben és 2010-ben a nagy sikert arató, nálunk is vetített kosztümös sorozatban, a Tudorokban láthattuk. 

Az utóbbi években visszatért a színpadra: olyan darabokkal járta a szigetországot, mint Alan Bennett György király című drámája, illetve Oscar Wilde Az eszményi férj című vígjátéka.

Ezt is szeretjük