Ma 67 éves Richard Clayderman: friss fotón a világhírű zongoraművész
Richard Clayderman ma ünnepli születésnapját.

richard-clayderman-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Richard Clayderman a világ egyik legnépszerűbb zongoraművésze, a '70-es években robbant be a köztudatba, azóta is emberek milliói rajonganak érte. Ballada Pour Adeline című kislemezét több mint 22 millió példányban vették meg, ez az 1976-os műve tette őt világhírűvé. Dalaival új romantikus stílust hozott létre, Nancy Reagan egykori first lady el is nevezte őt a romantika hercegének.

Nagyon fiatal, csupán 23 esztendős volt, amikor világsztárrá vált, azóta több mint ezer dalt vett föl, és körbeturnézta a földet. Hazánkban is fellépett többször, például fellépett a Budapesti Operabál vendégei előtt, illetve koncertezett a Papp László Budapest Sportarénában. Clayderman ma ünnepli 67. születésnapját.

Richard Clayderman 67 éves lett

A legendás zongorista YouTube-csatornájára tölt fel rendszeresen videókat, az alábbi, jobb oldalon látható kép is egy általa megosztott felvételből való. Mint mindenki, ő is sokat változott az idő múlásával, ám védjegyévé vált, félhosszú frizurájától hatvan fölött sem vált meg.

richard-clayderman-régen-és-most
Fotó: ullstein bild / Getty Images Hungary, Richard Clayderman / YouTube

Fiatalon is igazi csodagyerekként tartották számon, édesapja tanította meg zongorázni 4-5 éves korában. 16 évesen a Conservatoire of Musicban megnyerte élete első díját. Meglepő, de tinédzserként még egy rockzenekart is alapított azért, hogy egy kis pénzhez jusson. A sorsfordító pillanat az volt, amikor Olivier Toussaint és Paul de Senneville egy zongoristát kerestek, akinek el kellett játszania azt a szerzeményét, amit Adeline lánya születésére írt meg. Húsz zenészt is meghallgattak, de Clayderman játéka győzte meg őket a leginkább.

Napjainkban is a zongorázás teszi ki az életét, YouTube-csatornájára rendszeresen tölt fel friss videókat.

2018-ban adott interjút a Korgnak, amelyben elmondta, hogy naponta legalább két órát gyakorol a zongorán, de előfordul, hogy négy-hat órán át a billentyűs hangszer előtt ül. Számára ez egy olyan napi rutin, ami nem maradhat el sosem, ennyi évtized után is nagyon élvezi a zenélést. Kedvenc zongoristái közé sorolja Herbie Hancockot, Chick Coreát, Joe Sample-t, egyik szívéhez közelálló műfaj a jazz. A rajongóiról is mesélt.

- A világ minden pontján vannak rajongóim, akiktől nagyon megható üzenetet kapok. Sőt, van egy német asszony, aki rendszeresen küld nekem levelet vagy képeslapot azzal kapcsolatban, hogy náluk éppen milyen az idő, bevallom, elég vicces ilyen üzeneteket kapni havonta egy-két alkalommal, ami abból áll, hogy náluk most kisütött a nap, vagy esett, már évek óta ez a szokása. Egy kedves brazil rajongóm folyamatosan követ engem, bárhol is lépek fel, ha Ázsiában lépek fel, ott van a koncertemen, de ha Dél-Amerikában vagy Európában, ott is megjelenik. Mellesleg rengeteg kedves ajándékot adott már nekem, amiket egy kis bőröndben ad át nekem rendszeresen. Nekem a fellépéseimen az a szokásom, hogy ezt a bőröndöt fel is viszem magammal a színpadra - mondta.

Így fest napjainkban Udo A klinikából

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan fest Sascha Hehn, A klinika imádott Udo dokija.

Ezt is szeretjük