Hollywood legsokkolóbb pedofilbotrányai
Gigasztárok szörnyű tettei
Michael Jackson, Roman Polanski és Jeffrey Jones - íme, 3 sztár, akinek karrierjét pedofilbotrányai törték ketté.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Roman Polanski

A világ legjobb rendezői között számon tartott Roman Polanski élete nem igazán nevezhető hétköznapinak.

Pályafutását művészfilmekkel kezdte Lengyelországban, de miután Amerikába költözött, sokak tiszteletét kivívta az olyan, ma már klasszikusnak számító filmjeivel, mint A Rosemary gyermeke vagy a Kínai negyed.

1977-ben karrierje csúcsán állt, amikor kirobbant pedofilbotránya, ami azonnal véget vetett hollywoodi pályafutásának.

Az akkor 44 éves rendező engedélyt kért a 13 éves Samantha Geimer anyjától, hogy lefotózhassa őt, mint a Vogue francia kiadásának vendégszerkesztője.

Mindannyian alaposan bepezsgőztek, Geimer állítása szerint pedig nem sokkal később Polanski nyugtatót kevert az italába, majd megerőszakolta. Polanskit azonnal letartóztatták.

A bíróság kilencven napos pszichiátriai kivizsgálást rendelt el, és egyúttal engedélyezte a rendezőnek, hogy befejezze akkori filmjének forgatását, és a külföldre utazást sem tiltotta meg neki.

Polanski ezek után Kaliforniába utazott, és bevonult a Chino állami börtönbe, ahonnan 42 nappal később kiengedték.

1978. február elsején azonban az ügy váratlan fordulatot vett. Polanski elhagyta Amerikát, ahova nem térhet vissza.

Így például nem lehetett jelen a 2003-as Oscar-gálán sem, ahol pedig az övé lett a legjobb rendezőnek járó aranyszobor A zongoristáért.

Michael Jackson

A pop királyát 1993-ban vádolták meg pedofíliával. A 13 Jordan Chandler azt állította apjának, hogy Jackson megérintette a péniszét. Miután kirobbant a botrány, a kisfiú további sokkoló részletekbe is beavatta a pszichiátereket és a rendőrséget, miszerint például csókolóztak és maszturbáltak is közösen, de sor került közöttük orális szexre is. Az ügy részletei azonban nem egészen egyértelműek. A fiú apját ugyanis nem sokkal később videóra vették, miközben azt hangoztatta, hogy, ha túljut ezen, mindent megkap majd, amit akar, és egyúttal véget vet Jacko karrierjének is. Mindeközben a hivatalos nyomozás csak részben támasztotta alá Jordan vallomását. A popsztár birtokát többször is alaposan átkutatták, és kikérdeztek több tucatnyi gyereket és családtagot, akik határozottan tagadták, hogy Jacko pedofil volna.

Balra Michael Jackson, jobbra pedig egykori kis barátja: Jordan Chandler

A helyzetén azonban sokat rontott, amikor testvére, LaToya Jackson is ellene fordult, és megvádolta Jackót azzal, hogy a kiskorúakhoz vonzódik, habár ezt a kijelentését később visszavonta. Bármi történt is Jordan és Jacko között, a popsztár egészsége ez idő alatt ijesztően megromlott, 1993 őszére pedig már masszív gyógyszerfüggő lett belőle a stressz miatt. Az ügyben végül nem emeltek ellene vádat a bizonyítékok hiánya miatt, és peren kívül egyeztek meg tetemes kártérítésben.

Jeffrey Jones

Jeffrey Jones-ra a hazai nézők leginkább két filmből, a Mozart életéről szóló Amadeusból, illetve a Meglógtam a Ferrarival című népszerű tinifilmből emlékezhetnek, előbbiben II. Józsefet, utóbbiban pedig a hírhedt dékánt alakította. A jelenleg 62 éves színészt 2002-ben tartóztatták le, mivel gyermekpornográfiát találtak nála, de kiderült az is, hogy egy 14 éves kisfiúnak azért fizetett, hogy meztelenül pózoljon neki, és nyúljon magához, amíg ő fényképeket készít róla.


Jones bűnösnek vallotta magát, az amerikai Megan-törvény értelmében pedig azonnal be is jegyezték a nevét, mint szexuális bűnözőét. Két évvel később azonban Floridában megint letartóztatták, mivel nem közölte a rendőrökkel, hogy megváltozott a lakhelye, ez pedig – mint elítélt szexuális bűnözőnek - kötelessége lett volna.

Az ügy azonban nem sokkal később újabb fordulatot vett. Egykori áldozata ugyanis - miután jogi értelemben felnőtt korú lett - egy polgári eljárás keretében azonnal beperelte Jones-t, arra hivatkozva, hogy gyermekkori traumája miatt a mai napig nem tud rendes nemi kapcsolatot létesíteni nőkkel. Jones tehát nem úszta meg olyan könnyedén, és felelnie kellett szörnyű tetteiért.

Ezt is szeretjük