80 éves lett az Óz, a csodák csodája - 10 dolog, amit biztosan nem tudtál a filmről

Ezeket még a legnagyobb rajongók sem tudták a népszerű musicalről.

80 éves az Óz, a csodák csodája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte hihetetlen, de már 80 év eltelt az Óz, a csodák csodája forgatása óta. A film középpontjában Dorothy áll, akit a kansasi otthonából elragad egy forgószél, és egyenesen a Sárgaköves útig repíti hűséges kutyájával, Totóval egyetemben. Hogy hazataláljon, el kell jutnia Ózhoz, a nagy varázslóhoz Smaragdvárosba. Útközben jó pár barátot szerez, a Madárijesztő, a Bádogember és a gyáva Oroszlán személyében, de ellenségre is talál: le kell győznie a gonosz nyugati boszorkányt, ha vissza akar térni nagynénikéjéhez, Em nénihez és Henry bácsikájához.

Érdekességek a filmből

A kerek évforduló kapcsán összeszedtük a tíz legérdekesebb dolgot a filmmel kapcsolatban - a legtöbbet ezek közül nem valószínű, hogy tudtad.

1. Dorothy ruhája igaziból rózsaszín volt.

Ugyan mindannyian jól ismerjük Dorothy kék-fehér pöttyös ruháját, csak a filmvásznon lett fehér, valójában rózsaszín volt. A színesfilm-technológia nagyon új volt még abban az időben, és egyszerűbb volt a halvány rózsaszínnel operálni. Egyébként Dorothy csillogó cipője is hasonló okokból lett rubintvörös, annak ellenére, hogy a könyvben ezüst színű.

via GIPHY

2. Csokiöntetet könnyezett a bádogember

A kamerák előtt igazi olaj folyt a Bádogember szemeiből, azonban nem igazán mutatott jól a kamerán. Úgy döntöttek, valami sokkal látványosabb kell, így került végül a képbe a folyékony csokiszirup. Ki gondolta volna?

via GIPHY

3. Toto többet keresett, mint a aprónép tagjai

A borzas kis Toto, az eredetileg kislány, Terry névre hallgató terrier tényleg többet keresett, mint az aprónépség tagjai. A kutyus 125 dollárt - 37 ezer forintot - kapott hetente, míg a törpéknek 50 dollárral - 15 ezer forinttal - kellett beérniük.

via GIPHY

4. A gonosz boszorkány csúnyán megsérült a forgatáson

Igazán emlékezetes az a jelenet, amikor a gonosz, nyugati boszorkányt alakító Margaret Hamilton egy piros füstfelhő kíséretében távozik az aprónépek országából. A filmen jól mutatott az akció, a valóságban azonban csúnyán megsérült miatta, ugyanis a kalapja és a ruhája is tüzet fogott, az arca és a keze pedig megégett. Hat hétig kórházban ápolták.

via GIPHY

Ráadásul nem ez volt az egyetlen nehézsége a forgatáson: a zöld arcfestéke olyan mérgező volt, hogy nem szabadott ennie, amikor rajta volt, sőt, hetekig rajta maradt, mert befogta a bőrét.

5. A Madárijesztő egy évig Madárijesztő maradt

A Madárijesztőt alakító Ray Bogler is hasonlóan járt, ugyanis az ő arcprotézisei is nyomot hagytak a bőrén, így a forgatás után egy évig úgy nézett ki az arca, mint a filmbeli karakteréé.

via GIPHY

6. Judy Garland számára igazi kínzás volt a forgatás

Habár ez a film hozta meg a hírnevet Judy Garland számára, nem valószínű, hogy szép emlékei lettek volna a forgatásról. A 17 éves színésznőt ugyanis túl nőiesnek találták a szerepre, így fűzővel próbálták leszorítani a melleit, hogy kislányosabbnak hasson.

via Gfycat

Szigorú diétára is fogták, szintén amiatt, hogy aprócskábbnak, esendőbbnek, gyerekszerűbbnek tűnjön. Rászoktatták a fogyasztótablettákra és a cigarettára, és csak levest kapott enni, hogy mielőbb leszaladjanak róla a "felesleges" kilók.

7. Az Oroszlán jelmeze igazi oroszlánszőrméből készült

Minél autentikusabb külsőt terveztek a film gyáva oroszlánjának, ezért úgy döntöttek, hogy elhunyt oroszlánok lenyúzott bundájából készítik el a jelmezét. Összesen 45 kilót nyomott a bunda, így rémesen nehéz volt mozognia benne - arról nem is beszélve, hogy az új technológia több fényt igényelt, a lámpák pedig 38 fokosra fűtötték fel mindennap a stúdiót. Nem csoda, hogy Bert Lahr alig várta, hogy levehesse a jelmezét nap végén!

via Gfycat

8. Emiatt voltak színesek a lovak

Smaragdváros mágikus, színes lovai egyszerű, édesített zselatinportól kapták jellegzetesen élénk, szivárványos árnyalatukat. Gyorsan kellett dolgozniuk a kamerásoknak, ugyanis a paciknak annyira ízlett a rájuk fújt port, hogy azonnal megpróbálták lenyalogatni magukról az elegyet.

via Gfycat

9. Dorothy lánya a Bádogember fiához ment feleségül

Kicsi a világ! A Dorothyt alakító Judy Garland lánya, Liza Minnelli 1974-ben összeházasodott Jack Haley Jr. producerrel, aki nem más, mint a Bádogember, Jack Haley fia. Sajnos nem tartott sokáig a frigy, öt évvel később beadták a válókeresetet.

10. A hóeséskor azbeszt hullott a szereplőkre

Emlékszel arra a részre, mikor a pipacsmezőn nagy pelyhekben elkezd hullni a hó az alvó szereplőkre? Kiderült, hogy a műhó valójában azbesztpor volt, aminek akkor még nem ismerték az egészségkárosító hatását. Jack Haley később légzési elégtelenségnek köszönhetően hunyt el, ami lehet, hogy éppen az azbeszt lappangó hatása volt.

via GIPHY

A Google is megemlékezett az évfordulóról

A 80 éves film évfordulójára nagyon vicces kis játékkal készült a Google - csak írd be ezt a keresőbe, és varázslatos dolgot láthatsz!

Írd be ezt a Google-be, majd kattints a cipőre: irtó klassz dolog történik

A Google újabb érdekességgel készült egy jeles évforduló alkalmából. Ezúttal az Óz a csodák csodája kifejezésre kell keresni.

Elolvasom

Coverfotó és ajánlóképek: Getty Images.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük